Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Cladera i Ribot visiten les obres de la fase III de metanització

Cladera i Ribot visiten les obres de la fase III de metanització

(17/10/2022)

El Consell de Mallorca augmenta la capacitat de la planta de metanització gràcies a l’augment de recollida de matèria orgànica

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, acompanyades del director insular de Residus, Juan Carrasco i el director general de TIRME, Rafael Guinea, han visitat les obres de la fase III de la planta de metanització de les instal·lacions de gestió i tractament de residus del Consell de Mallorca.

La capacitat de la planta s’ha anat incrementant a mesura que la implantació de la recollida selectiva de fracció orgànica de recollida municipal (FORM) ha sofert un increment exponencial, sobretot en els darrers dos anys i s’ha consolidat a tot Mallorca.

Un pic finalitzades les obres de la fase III, la capacitat de tractament de la fase III serà de 94.000 t/any i el pressupost estimat és de 7.456.501 € sense IVA. La planta està prevista que estigui en ple funcionament el juny del 2023. Sumades les tres fases, la planta de metanització tractarà un total de 189.000 tones a l’any.

En la planta de metanització es produeix biogàs a partir de la fermentació de la fracció orgànica procedent de la recollida selectiva als municipis i productors específics, mitjançant el qual es genera energia 100 % renovable, i també material que posteriorment es converteix en compost.

«Hem aconseguit convertir Mallorca en un referent internacional en gestió eficient dels residus, fent que enlloc de ser un problema siguin una oportunitat per impulsar la transició verda i l'economia circular aplicada a tota la gestió de residus orgànics» ha expressat la presidenta Cladera.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que «Mallorca és referent en el model de gestió i tractament dels residus. L’increment any rere any en la recollida selectiva de la fracció orgànica fa que la planta de metanització sigui cada cop més indispensable. Aquest èxit de la recollida selectiva de la FORM és fruit de la gran tasca de la ciutadania de Mallorca i els ajuntaments amb la col·laboració del Consell de Mallorca. Actualment, 44 dels 53 municipis de l’illa, un 83 %, ja tenen implantada la recollida selectiva de la fracció orgànica (FORM)».

Les dades de recollida de la fracció orgànica dels residus municipals (FORM), ja supera de forma considerable les dades de recollida dels anys prepandèmics. Respecte del 2021 mostra que les entrades han augmentat un 40 % i respecte del 2019, el millor any, un 22 %. S’estima que la recollida selectiva de FORM se situarà a final d’any entre les 35.000 i 40.000 tones. El millor any va ser el 2019, amb 29.959 tones.

Producció de biogàs
 
La planta està destinada a la producció de biogàs a partir de la fermentació dels residus orgànics obtinguts de la recollida selectiva municipal i residus de productors específics. La transformació que pateix la matèria orgànica en presència d’humitat i en ambients sense oxigen fa que es degradi aquesta matèria i que es produeixin gasos, majoritàriament gas metà (el qual és utilitzat com a combustible per generar energia elèctrica). La matèria resultant (digestat) és dirigida a les plantes de compostatge. I l’aigua residual no reutilitzada es destina a una unitat de depuració per utilitzar-la posteriorment.

Vídeos

mengano