Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Cladera destaca el paper de les dones com a motor de transformació social al manifest del 8M del Consell

Cladera destaca el paper de les dones com a motor de transformació social al manifest del 8M del Consell

(08/03/2023)

La presidenta ha compartit la lectura del text amb una kelly, una cantant, una funcionària, una catedràtica i una dona membre de Vianants per Mallorca

Enguany el manifest del Consell de Mallorca amb motiu del 8M fa un recorregut des de la multitudinària mobilització del 2018, recordant els lemes de la institució fins al de l'any actual: Lideratges que transformen. El text ha estat llegit aquest dimecres 8 de març a l'edifici del Palau Reial per la presidenta del Consell, Catalina Cladera i per la representant del col·lectiu Kellys, Sara García, la funcionària, Alba Cuenca, la cantant Aina Tramulles, la representant de Vianants per Mallorca, Alejandra Araya i la catedràtica Caterina Valriu.

"El 8 de març del 2023 estam acompanyades de dones que, en diferents àmbits i de diferents maneres, transformen la nostra societat liderant aquesta transformació, molt sovint amb un lideratge col·lectiu", ha assenyalat Cladera a la lectura del manifest per a continuació donar pas a la resta de dones que ha posat la seva veu a la reivindicació del Dia Internacional de la Dona.

Cada una de les participants en el paràgraf que ha llegit intercanviant les reivindicacions i les demandes de les lluites dels col·lectius que estaven representant. 

Finalment, la presidenta Cladera ha enumerat els compromisos que adquireix la institució insular en la lluita per la igualtat entre homes i dones i que es pretén que siguin assumits també per cada uns dels municipis de Mallorca.

Els compromisos per dur a terme al llarg de tot l'any són impulsar un pla estratègic participatiu d'igualtat; incentivar la corresponsabilitat de totes les persones en les tasques de cura; potenciar la participació de les dones en els àmbits de presa de decisions; potenciar els lideratges de les dones en tots els sectors; posar en el centre de les polítiques municipals la vida de les persones i la seva cura; potenciar polítiques de sostenibilitat mediambiental; formar-nos i incentivar la formació de responsables de l'àmbit polític per millorar la resposta davant la realitat de les dones i nines del nostre poble; oferir a la ciutadania, i sobretot a les dones, espais de trobada i formació; promoure els mitjans necessaris per fer efectiva la inclusió en el nostre municipi de totes les persones, respectant la diversitat i la pluralitat.; promoure el benestar de les dones més grans del nostre municipi, reconeixent-ne el lideratge; no fer cap passa enrere en les polítiques d'igualtat de dones i homes; no utilitzar la violència masclista com a instrument per fer partidisme i electoralisme.

Agenda d’actes 8M
L’agenda d’actes del Consell amb motiu del 8M inclou 44 activitats, 20 organitzats per la pròpia institució i 24 que han estat demandes pels municipis i que estan coordinats per l’Escola de formació, cultural i social en igualtat de gènere del Consell Genèrica.

Entre els actes que hi ha programats, n’hi ha que estan vinculats a la feina de a institució insular durant aquesta legislatura per recuperar la visibilitat de dones que havien quedat invisibilitzades i també per reconèixer el seu paper. En aquest sentit hi ha exposicions i actes diferents al programa per continuar amb l’homenatge a les dones Collidores, entre ells la inauguració de l’Espai Collidores al centre d’interpretació de Raixa el 30 de març. També el Consell presentarà el mateix aquest mes de març un nou còmic del dins la línia Mallorca té nom de dona, sobre les Kellys i farà una reedició del còmic d’Aurora Picornell, un referent de la lluita feminista de Mallorca, revisat i actualitzat després d’haver trobat les seves restes. 

El cartell d’enguany que està en els diferents edificis del Consell i també en ajuntaments de Mallorca està format per moltes dones protagonistes dels diferents còmics Mallorca té nom de dona que: Aurora Picornell, Clara Hammerl, Catalina Hommar, Margalida Jofre, Dorothea Bate. A més hi ha Maria José Varela, la primera directora insular del Consell, la reina Esclaramunda i una kelly.

El Consell, durant una legislatura ha completat el traspàs de competències en matèria d’igualtat i ha passat de disposar d’un pressupost de 800 mil euros l’any 2019 a 4,8 milions enguany. 

Enllaç a la programació
 


 

Vídeos

rdp