Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Cinquanta-cinc famílies assisteixen a la primera xerrada informativa de l’IMAS sobre el procés per acollir infants procedents d’Ucraïna sense cap adult de referència

Cinquanta-cinc famílies assisteixen a la primera xerrada informativa de l’IMAS sobre el procés per acollir infants procedents d’Ucraïna sense cap adult de referència

(30/03/2022)

Un total de 151 persones han contactat amb la institució per oferir-se a acollir nins, nines i famílies desplaçades o bé proporcionar altres serveis de traducció o voluntariat.

Cinquanta-cinc famílies han participat aquest dimarts a la primera xerrada informativa organitzada per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) per explicar amb detall el procés d’acolliment temporal d’infants procedents d’Ucraïna que arribin a Mallorca sense cap adult de referència.

Els assistents són persones que els darrers dies han contactat amb la institució insular per interessar-se sobre les passes a seguir per poder-se fer càrrec de manera temporal d’alguns dels nins o nines desplaçats i que no estan a càrrec de cap familiar o tutor. Més de 90 persones han sol·licitat aquesta informació a través dels canals habilitats a l’efecte, que són el telèfon 900 100 444 i el formulari publicat a la web imasmallorca.net.

La presidenta de l’IMAS i consellera de Drets Socials, Sofia Alonso, va assistir a la trobada on responsables i personal tècnic del departament d’Infància i Família de l’IMAS varen informar sobre les pautes i requisits per poder accedir al programa d’acolliment familiar posat en marxa amb caràcter d’urgència, davant la situació d’emergència humanitària provocada per la guerra.

«És important seguir els protocols marcats i coordinats entre les institucions públiques per garantir la seguretat i benestar dels infants. Són nins, nines i adolescents que han hagut d’abandonar la seva casa i el seu país fugint d’una guerra. Hem de vetllar per la seva estabilitat física, psíquica i emocional», va destacar la directora insular Mari Ángeles Fernández.

El procés d’acolliment que es segueix en aquests casos, va explicar l’equip tècnic de l’àrea, és similar als ordinaris que es gestionen regularment a l’IMAS. A més d’omplir un formulari amb les dades personals, les persones interessades han de facilitar la documentació per acreditar que compleixen les condicions necessàries i presentar un informe mèdic de salut física i psíquica, a més d’un certificat d’antecedents penals i sexuals, i un altre d’empadronament.

A banda d’aquests tràmits, per poder optar a l’acolliment familiar, és indispensable tenir entre 25 i 65 anys, assistir a una formació específica i entrevistar-se amb psicòlegs i educadors socials encarregats de fer una valoració posterior sobre l’estabilitat emocional de la família, l’entorn, la capacitat educativa, recursos o idoneïtat de l'habitatge, entre altres qüestions.

Si l’informe és favorable, es delegarà la guarda provisional de la persona menor d’edat i s’engegaran els tràmits sanitaris i per a l’escolarització.
Com en qualsevol règim d’acollida, la família té dret a percebre una ajuda econòmica per a la manutenció de poc més de 500 euros mensuals la qual pot variar si l’infant o jove té una necessitat especial.  

Ara per ara, l’IMAS ha tutelat 9 infants procedents d’Ucraïna que ja estan amb famílies. Des de la direcció insular d’Infància i Família, han recordat als assistents les recomanacions marcades pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, d’informar a les autoritats de qualsevol previsió d’arribada de persones afectades pel conflicte bèl·lic o sobre les intencions de traslladar infants i adolescents sense familiars o tutors legals, així com de garantir que tots els trasllats es facin per la via legal o comunicar a la Fiscalia de Menors i a les Forces i Cossos de Seguretat qualsevol indici o sospita de risc o desemparament d’alguna persona menor d’edat, entre altres.

A banda de les 90 famílies que s’han interessat pel procediment per acollir infants, més de 60 persones s’han ofert per ajudar d’alguna altra manera, mitjançant l’acollida de nuclis familiars, posant a disposició allotjaments buits o brindant els seus serveis, com ara de traducció com a mostra de solidaritat amb el poble d’Ucraïna.