Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Catalina Cladera anuncia que l’edifici de la Misericòrdia es convertirà en la seu institucional del Consell de Mallorca a mesura que es completi la reforma integral

Catalina Cladera anuncia que l’edifici de la Misericòrdia es convertirà en la seu institucional del Consell de Mallorca a mesura que es completi la reforma integral

(21/03/2023)

L’anunci s’ha fet durant l’acte de finalització de la segona fase de les obres de restauració de l’edifici civil més gran del centre de Palma. Amb les obres acabades, la Misericòrdia guanya 4.000 metres quadrats d’espais administratius i de serveis a la ciutadania. 

La Misericòrdia es convertirà en la seu central del Consell de Mallorca, un cop es puguin anar traslladant alguns dels seus serveis, departaments i òrgans de govern. Així ho ha afirmat la presidenta Catalina Cladera en el decurs de la presentació del resultat final de les obres de la segona fase de la restauració de l’edifici original de l’arquitecte Juan Sureda de principis del segle XVII i remodelat totalment per Antonio Sureda dos segles més tard. 

“El Consell es fa cada dia més gran i més fort, però sense perdre les seves arrels i aquesta reforma de la Misericòrdia que avui presentam n’és una bona mostra ” ha afirmat Cladera, en referència a la recuperació de 4.000 metres quadrats de l’espai de la Misericòrdia que mitjan segle XIX es va dedicar a l’auxili social. En concret les obres han rehabilitat l’antic Hospital de nit, amb un volum que abasta planta baixa i tres alçades, just a tocar dels carrers Bisbe Campins i Avinguda Roma, i l’espai interior que envolta al Pati de les Dones. 

Aquesta segona fase de rehabilitació, codirigida per arquitectes del Serveis Generals del departament d’Hisenda i Funció Pública, ha durat 3 anys i 4 mesos, amb un cost de 7 milions d’euros. La primera fase de rehabilitació data de 2003, en la qual es van condicionar els espais que donen a la carrer de la Misericòrdia i a la plaça de la Sang, així com el pati porticat dels Homes i l’edifici entre els dos patis. 

La presidenta Cladera s’ha referit a la cura que s’ha tingut “en la sostenibilitat de les actuacions de reforma”, en la qual s’han fet servir “productes de kilòmetre zero com marès i teules” per que la reconstrucció fos fidel amb l’esperit de la construcció original. També s’hi han aplicat tècniques constructives artesanals que han requerit la feina de pedrers, fusters i picapedrers, i el reaprofitament d’elements originaris de la construcció del segle XIX.

Cladera ha destacat que aquesta rehabilitació ha posat al descobert “un dels secrets més ben guardats de la Misericòrdia”: el seu aljub que estava amagat sota del pati de les dones. Aquest espai rectangular, de més de 300 metres quadrats i sis metres d’alçada, es suporta amb pilastres de marès, i s’ha connectat a la resta de l’edifici a través una galeria subterrània de 14 metres de llarg. Aquest espai recuperat s’ha il·luminat de manera que es ressalten els seus elements constructius. L’aljub serà la seu del centre d’interpretació de la Misericòrdia, un espai expositiu obert que posarà en context la importància i la història de l’edifici, i que es preveu poder obrir dins del darrer trimestre d’enguany.

Un altre dels detalls destacats de la reforma ha estat la instal·lació de tres passarel·les  superposades, que connecten les àrees separades dels tres pisos de l’edificació, per a facilitar la mobilitat dins de l’edifici, i que queden damunt del Pati de les Dones.  

L’edifici de la Misericòrdia, patrimoni del Consell de Mallorca, té una superfície total de 14.000 metres quadrats, i és l’edificació civil més gran del centre de Palma. Sobre l’actual configuració s’actua en la seva progressiva rehabilitació d’acord a un Pla Director aprovat en 1999, que costa de cinc fases, de les quals s’acaba de completar la segona. La tercera fase de les previstes en el Pla director de reforma integral de la Misericòrdia escometrà la reforma integral de l’espina de l’edifici que dona a Via Roma, tant la façana com els espais interiors. Actualment aquest projecte ja es troba en fase de redacció.

Des de la reforma de 2003, la Misericòrdia ha anat acollint diferents serveis administratius i a la ciutadania, entre els quals s’hi troben els departaments de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, part del departament de Transició, Turisme i Esports i del de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local. En els seus baixos s’hi troba la Biblioteca de Cultura Artesana, així com diversos espais expositius. També s’hi guarden els fons de l’Arxiu de la Imatge i So de Mallorca, i en els seus espais exteriors, el Pati dels Homes i els jardins de Via Roma s’hi organitzen nombrosos actes socials i culturals. 

Vídeos

mise