Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Bartomeu Mestre impartí ahir la conferència “De la presa (1715) a la represa (2015)”

Bartomeu Mestre impartí ahir la conferència “De la presa (1715) a la represa (2015)”

(15/09/2015)

La xerrada va explicar els fets de la Guerra de Successió i els resultats de l'aplicació dels decrets de Nova Planta. Està emmarcada en els actes de la celebració de la Diada de Mallorca

 

L'investigador Bartomeu Mestre, Balutxo, va repassar ahir els fets de la Guerra de la successió a les illes.
Mestre, que també és gestor i escriptor, va fer una cronologia de les etapes i, sobretot, va indagar en l'aportació mallorquina en el principat. La xerrada va aglutinar més de 120 persones a la sala de plens del Consell de Mallorca a Palau Reial.

L’illa, segons Mestre, es va convertir en la proveïdora d'aliments de Catalunya. Tant és així que els catalans de l'època parlaven del “rebost de Mallorca”.
Una part molt emotiva de la xerrada d'ahir va ser la referent al “Fossar de les moreres”, que és el lloc on es va enterrar als mallorquins i artillers eivissencs, molt nombrosos, que varen participar en la contesa, ja que els nascuts a Catalunya eren reclamats per les seves famílies i enterrats en els cementiris annexes als temples.

Per finalitzar, Balutxo va fer una reflexió sobre els decrets de Nova Planta que va imposar el rei borbònic per penalitzar els territoris que varen fer la guerra amb el bàndol austriacista. "Hem encontrat documents que mostres la mateixa persecució de la llengua catalana que la que feren als idiomes americans. Pura opressió colonial", va afirmar Mestre.