Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Aprovats els projectes per construir la rotonda d’accés a Raixa i una altra al polígon de Can Valero

Aprovats els projectes per construir la rotonda d’accés a Raixa i una altra al polígon de Can Valero

(21/07/2021)

Les obres, que en breu sortiran a licitació, incrementaran la seguretat de dos dels punts més conflictius de la xarxa secundària de Mallorca

L’executiu del Consell de Mallorca ha aprovat avui l’expedient de contractació dels projectes per construir dues rotondes noves, una a la intersecció de la carretera de Puigpunyent (Ma- 1041) amb el carrer Asival del polígon de Can Valero i una altra a l’encreuament de la carretera de Sóller (Ma- 11) amb els camins de Raixa i Calbet.

«Seguint amb la nostra política de millora de la xarxa secundària, durant anys tan oblidada, amb l’execució d’aquests dos projectes resoldrem dos punts conflictius de la xarxa viària, dotant aquestes dues carreteres de major seguretat i, a la vegada, millorant la fluïdesa del trànsit que suporten», ha assegurat el conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano. 

Projecte de rotonda Ma-11. Accés a Raixa
Amb l’objectiu de millorar la seguretat de la intersecció, que, d’una banda, dona accés a la finca pública de Raixa i, de l’altra, a l’Hospital Joan March i al camí de Calbet, les actuacions projectades consisteixen a executar una rotonda que remodelarà l’encreuament actual i eliminarà els girs a l’esquerra.

Com a particularitat, ha explicat Sevillano, «en la mateixa rotonda i en els vorals, en coordinació amb l’IMEDEA, es durà a terme una actuació de jardineria enfocada a millorar la diversitat de pol·linitzadors que ajudarà al desenvolupament d’espècies autòctones. Potenciant així tant la flora com la fauna de l’entorn, posant el nostre granet d’arena des del Departament, perquè una altra manera de fer projectes, amb major sensibilitat mediambiental, és possible.» Aquest inclou la sembra d’espècies de baix manteniment i la construcció, als laterals de la via, d’una espiral de plantes aromàtiques, bevedors varis i un hotel per a insectes. 

Les obres, es complementaran amb altres actuacions, per reduir la perillositat de les parades de busos TIB actual, que es dotaran d’àrees amb vorals.

L’aprovació de l’expedient de contractació del projecte és la passa prèvia a la licitació i l’adjudicació de l’obra, que té un cost de 858.332 € i un termini d’execució de sis mesos. 

Projecte de reordenació del trànsit a la carretera Ma-1041 
El projecte atén les demandes de les petites i mitjanes empreses ubicades al polígon de Can Valero, així com de la Federació Balears de Transports (FEBT), i consisteix en la substitució de la bifurcació ubicada a la carretera de Puigpunyent (Ma- 1041) que dona pas al carrer d’Asival per una rotonda. 

La intensitat elevada de trànsit, d’entrades i de sortides, conseqüència de l’activitat industrial i de serveis, provoca que aquesta intersecció es torni un punt perillós de maniobrabilitat difícil i fa necessari millorar la seguretat en aquest tram. 

Com en el cas anterior, la rotonda respectarà al màxim la integració paisatgística; dins s’hi crearan petites illetes amb vegetació autòctona (romaní i lavanda) i, a la part central, hi haurà dos garrofers trasplantats amb escorça de pi com a tapís. A més, s’il·luminarà amb llums LED de baix consum.

Una vegada conclòs el termini de licitació i una vegada adjudicada l’obra, que té un cost de 620.580 €, es preveu que estigui enllestida en un termini de quatre mesos.