Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

A Mallorca hem separat 29 kg d’envasos per persona el 2022

A Mallorca hem separat 29 kg d’envasos per persona el 2022

(28/02/2023)

La recollida d’envasos es va incrementar un 10 % l’any 2022 respecte de 2021

Les dades d’entrada al servei públic mostren que el total de tones d’envasos generades el 2022 foren 26.482,04, això suposa un 10,38 % més que l’any anterior (23.991,61). El total de kg de la fracció plàstics i metalls per persona és de 28,79 kg. Així mateix, les dades indiquen que encara hi ha molt de marge de millora, perquè quasi un 10 % de les tones que acaben a la incineradora són envasos lleugers que podrien ser reciclats si fossin dipositats al contenidor groc.

El total de tones de residus de 2022 ha augmentat un 10,55 % (617.589,25), si el comparam amb el 2021 (558.644,11). Aquesta apujada considerable es podria explicar per l’impacte de l’arribada de turistes a Mallorca. Les dades de recollida d’envasos de vidre mostren com de juny a setembre hi ha una apujada considerable respecte la resta de l’any. En concret, l’agost de 2022 és quan més tones de plàstics i metalls es varen recollir: 3.003,24.

Com a novetat i seguint la directiva de la Llei de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, el contenidor groc s’ha d’utilitzar per recollir plàstics i metalls, és per això que la fracció coneguda com a envasos lleugers, passa a dir-se plàstics i metalls. Les tones d’envasos que es tracten són les procedents del contenidor groc i del porta a porta: envasos de plàstic de tota classe, bosses de plàstic, llaunes de conserves i de refresc, brics, taps metàl·lics, palanganes de porexpan (suro blanc), paper d’alumini, paper de plàstic transparent, etc.

Aurora Ribot, vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, reconeix que «és fonamental lluitar contra la generació de residus innecessaris (bosses d’un sol ús, sobreenvasats, etc.). No podem abaixar la guàrdia, hem de seguir fent més sostenibles els nostres hàbits de consum, i que de cada vegada més, l’economia de la nostra illa sigui més circular. Mallorca no pot esperar més».

«Les dades que tenim de 2022 confirmen que a mesura que l’economia s’ha anat recuperant, la generació de residus ha anat augmentant. Amb tot, hem de continuar sumant esforços per assolir els objectius de prevenció, reutilització i reciclatge que marca la Llei de residus», ha recordat la consellera Ribot.

Per part seva, Juan Carrasco, director insular de Residus, ha destacat que «hem de plantejar-nos la relació directa entre el nostre model de vida i el gran consum de recursos i generació de residus que provoca. Una part important de la societat està cada vegada més conscienciada amb la necessitat de preservar el medi ambient i demana polítiques sinceres i valentes per aconseguir aquestes millores, però encara queda molt de camí per fer».

Carrasco ha recalcat que «la Direcció Insular de Residus treballa per conscienciar tant infants com persones adultes, per incorporar noves conductes que redueixin al màxim la generació de residus i donar a conèixer la dimensió de la problemàtica. Tothom forma part de la solució».

Per a més informació sobre la gestió de residus, consultau: https://web.conselldemallorca.cat/gestio-de-residus