Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca proposarà que la comunitat autònoma declari 'Tanca el cercle' projecte estratègic

El Consell de Mallorca proposarà que la comunitat autònoma declari 'Tanca el cercle' projecte estratègic

(29/04/2022)

L’anunci s’ha fet a la Comissió de Seguiment de Gestió de Residus de Mallorca.

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha anunciat avui, a la Comissió de Seguiment de Gestió de Residus de Mallorca, que 'Tanca el cercle' es postula per ser declarat projecte estratègic per la comunitat autònoma. Valorat en prop de 200 milions d’euros, 'Tanca el cercle' preveu construir cinc plantes de tractament de matèria orgànica a Llucmajor, Marratxí, Santa Margalida, Calvià i Felanitx.

La Comissió de Seguiment està formada per representants dels grups polítics del Consell Insular de Mallorca, ajuntaments, grups ecologistes, col·legis professionals, la Universitat de les Illes Balears, associacions de veïns i altres representants del sector dels gestors de residus. La reunió és una bona oportunitat perquè dona a conèixer la feina feta i l’evolució de les tasques que du a terme la Direcció Insular.

A la Comissió d’avui s’han presentat dades a sis ponències que han tractat temes com: la memòria del 2021, les dades de recollida del servei públic, la gestió i tractament de la matèria orgànica a Mallorca, informació sobre els resultats del programa de mesures i vigilància ambiental, el programa d’assessorament als municipis i l’entrellat de les tarifes del servei públic de gestió dels residus urbans.

Sobre la possible declaració de Tanca el cercle com a projecte estratègic de la comunitat autònoma, Aurora Ribot ha declarat que «no només és el projecte més important del nostre departament, sinó també del futur immediat de Mallorca. Tenim una voluntat ferma de fer que sigui declarat projecte estratègic per la comunitat autònoma de les Illes Balears. D’aquesta manera, aconseguirem totes les garanties d’una construcció el més ràpida possible d’aquestes plantes».

Ribot també ha valorat molt positivament la feina que s’ha exposat i s’ha explicat a la Comissió, i ha destacat que «la Direcció Insular de Residus ha de deixar de ser un simple agent de gestió i control de residus i ha de passar a ser un agent transformador cap a un societat més sostenible».

Per la seva banda, el director insular de Residus, Juan Carrasco, ha insistit que la Comissió de Seguiment de Residus «ha de ser el moment de l’any on tots els agents implicats i interessats en els residus, ens trobem i parlem» i ha volgut recordar a tots els presents que «sabeu que la nostra porta es troba sempre oberta, per generar un espai d’aportacions i debat».

Així mateix, Carrasco ha estat l’encarregat de fer la darrera ponència, en què ha explicat les novetats i els darrers projectes en els quals treballa la Direcció Insular de Residus. A la Comissió d’avui també hi ha assistit Sebastià Sansó, director general de Residus i Educació Ambiental del Govern de les Illes Balears.

Resultats de la gestió de residus

Sobre la gestió de residus, la Comissió de Seguiment ha volgut destacar dues dades significatives:

  • La recollida selectiva va augmentar l’any 2021 un 24 % respecte de l’any 2020 al servei públic de Mallorca.
  • Al servei públic de Mallorca, el percentatge de rebuig respecte del total de recollida de residus urbans domèstics s’ha reduït l’any 2021 respecte de 2020 i ha passat del 82,9 % al 80,71 %.