Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca subvenciona el projecte d’economia circular de l’oli d’oliva Treurer

El Consell de Mallorca subvenciona el projecte d’economia circular de l’oli d’oliva Treurer

(03/10/2022)

La consellera de Medi Ambient Ribot: «el projecte subvencionat és un molt bon exemple d’economia circular dins el procés productiu d’oli i el concepte dels residus entesos com a recurs»

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i el director insular de Residus, Juan Carrasco, han visitat la finca Treuer i s’han reunit amb el fundador Joan Miralles i el gerent Miquel Miralles per conèixer de primera mà el projecte d’economia circular i de producció de compostatge que faran.

L’oli d’oliva de Mallorca amb denominació d’origen Treuer és una de les empreses beneficiàries de la primera línia de subvencions d’economia circular del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient per millorar la problemàtica ambiental, reduir la petjada ecològica i minimitzar la generació de residus. El projecte de Treure servirà per convertir els residus procedents de l’elaboració d’oli en compostatge del subproducte de la pinyolada i reaprofitar-lo com adob orgànic dels propis camps de cultiu de l’olivar, un total de 20 hectàrees i 3.000 arbres.

L’objectiu d’aquesta subvenció de 20.000 € consisteix en l’aprofitament del residu obtingut en l’elaboració de l’oli. Després d’un procés de compostatge, el residu convertit en recurs serà incorporat de nou al procés productiu i servirà per fertilitzar les oliveres. Pera tot aquets procés s’haurà de construir una solera de formigó armat on farà la mescla de pinyolada amb terra, palla, urea i fulles ─procedents de la neteja de la pròpia oliva, una vegada collida─ amb la finalitat d’obtenir una relació de carboni-nitrogen equilibrada.
 
La consellera de Medi Ambient, Aurora Ribot ha destacat que «el projecte subvencionat és un molt bon exemple d’economia circular en el procés productiu d’oli i el concepte dels residus entesos com a recurs. La transformació de la pinyolada en compost ens acosta a un cultiu més eficient amb la reducció del consum d’adobs químics».

Amb la producció de compost s’obtindran els resultats següents:

  • S’elimina la pinyolada, un subproducte contaminant en el procés d’elaboració de l’oli. Tot el que surt de l’oliva excepte l’oli: pell, polpa i pinyol.
  • S’obté un adob orgànic a partir dels residus del procés productiu.
  • S’elimina l’aportació d’adobs químics i això suposa un estalvi econòmic i un benefici mediambiental.
  • El sistema productiu de l’empresa es converteix en un projecte d’economia circular.

«Gràcies a la bona rebuda, el Departament convocarà una altra línia de subvencions. Es tracta d’una aposta decidida del Departament perquè entenem que ,per ser vertaderament sostenibles, els cercles que estableix l’economia circular han de ser de proximitat», ha recordat la consellera Ribot.

El director insular de Residus, Juan Carrasco, ha detallat que «amb aquesta subvenció volem fer front a la problemàtica ambiental millorant la reducció de la petjada ecològica i minimitzant la generació de residus. El projecte de Treuer coincideix de ple en el projecte estrella del departament per tancar el cercle de la matèria orgànica de Mallorca: “Tanca el cercle” i la construcció de plantes de compostatge per millorar la competitivitat del sector primari».

Per la seva banda, Miquel Miralles, gerent de Treuer, ha agraït la visita de la consellera i del director insular i ha explicat que «La subvenció del Consell de Mallorca ha suposat l’empenta per poder desenvolupar un projecte que tenim dins el cap, però per al qual no teníem recursos suficients. Un projecte d’economia circular integral, al 100 %. Aprofitarem el que tradicionalment s’havia considerat un residu en el procés de producció d’oli d’oliva per convertir-lo en un fertilitzant. D’un procés de producció on el 85 % eren residus, ara els reduïm a 0 % i aconseguim un producte fertilitzant totalment ecològic i natural per als nostres arbres».

Segona línia de subvencions

La Direcció Insular de Residus, a més de complir les seves funcions com a gestor dels residus de Mallorca, també és un agent important en el disseny d’una illa més sostenible. En aquest sentit, s’està treballant per presentar la segona línia de subvencions d’economia circular del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient adreçades a empreses, organitzacions i autònoms de Mallorca que volen centrar el seu model de negoci en l'economia circular.

«En els darrers anys el concepte de circularitat s’ha començat a sentir molt més i amb molta més força. Això és una bona notícia. Vol dir que començam a entendre els residus com una oportunitat i els deixam de veure com un problema per a la societat. Amb subvencions com aquesta volem fomentar que a la nostra illa trobem també un teixit econòmic capaç de gestionar els residus que genera i, per tant, ser circulars», ha remarcat la consellera.