Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

59 llits de la Mare de Déu d'arreu de Mallorca participen en el programa de la festivitat de l’Assumpció

59 llits de la Mare de Déu d'arreu de Mallorca participen en el programa de la festivitat de l’Assumpció

(06/08/2015)

La web www.assumpciodelamarededeu.net aglutina totes les esglésies que exposaran els seus llits de la Mare de Déu, horaris de visita i altres activitats destacades.

Fa sis anys que el Consell de Mallorca i el Bisbat col·laboren en la difusió de la festivitat de l’Assumpció de la Mare de Déu i que es tradueix, principalment, en l’exposició a diferents parròquies i convents de l’illa del llit de la Mare de Déu Morta, una peça destacada del patrimoni religiós i artístic de les esglésies. Enguany són 59 punts d’exposició, visitables durant el mes d’agost. En aquesta edició s’han sumat al programa l’església del Convent de la Mercè i les parròquies de Sant Miquel (Palma), Sant Marçal (Sa Cabaneta), Lloseta, Mancor i Santa Eugènia.

El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, s’ha mostrat “satisfet de donar continuïtat a un projecte que fa de moltes parròquies d’arreu de Mallorca un punt de referència i que realça el nostre patrimoni. Aporta cultura i coneixement sobre les nostres tradicions i pot contribuir també a la tan anomenada, però poc aplicada, diversificació turística”.

La forta simbologia que envolta la imatge de la Mare de Déu és un dels principals atractius del projecte per a Mn. Antoni Vera, vicari general de la Diòcesi de Mallorca, “no només en l'àmbit religiós sinó també sociològic”.

Gabriel Carrió, coordinador del projecte ha destacat l’efecte dinamitzador d’aquest: “gràcies a la feina de difusió feta al llarg de sis anys, algunes parròquies de diferents pobles s’han animat a recuperar una part del seu patrimoni que no sol estar exposat al culte”. La feina no acaba aquí, però. La directora insular de Patrimoni, Kika Coll ha explicat que en el Departament de Patrimoni ja hi ha una tasca de recerca feta al voltant d’aquests llits de la Mare de Déu, en forma de fitxes de catalogació, que s’ha de completar i aprofundir per poder arribar a publicar.

La ubicació dels punts d’exposició dels llits de la Mare de Déu i els seus horaris es poden consultar a la web: www.assumpciodelamarededeu.net, una informació que es difón a través de diferents plataformes digitals com la plana web de l’Ajuntament de Palma, la Catedral de Mallorca, ARCA i el Bisbat. A la pàgina web del Consell de Mallorca, en l’apartat de Patrimoni, aquests punts, a més, han estat geolocalitzats.

Més enllà de les exposicions dels llits, a la web s’hi troben les altres activitats relacionades: una taula rodona l’11 d’agost a la sala d’actes de la Misericòrdia amb el títol “Confluències i problemàtiques al voltant de la tradició dels llits de la Mare de Déu”, que vol ser un punt de trobada i debat entre investigadors i entitats col·laboradores sobre els reptes i problemàtiques de mantenir aquesta festa; un recorregut a les instal·lacions de Sencelles i Binissalem organitzat per ARCA, el 15 d’agost; una instal·lació contemporània de l’artista Jorge Mayet a l’església del Sagrat Cor el 10 d’agost, organitzada per la Fundació Amics del Patrimoni, a més de la Festa de l’Esplendor de la Mediterrània, dia 18 d’agost.

Els llits de la Mare de Déu són unes peces, en molts casos, monumentals que només s’exposen uns quants dies l’any en motiu de la festivitat del 15 d’agost, i que en paraules de Gabriel Carrió "representen les restes d’un naufragi, perquè el seu major esplendor va ser en el segle XVII on eren part de tot un protocol festiu que incorporava diferents elements com processons –algunes de les quals encara es conserven-, músiques, paralitúrgies teatrals i altre tipus de mobiliari. Mallorca és a dia d’avui un dels pocs llocs del món on es conserva aquesta tradició universal, una festa que difonen l’àrea de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, el Bisbat i en la qual col·laboren l’Ajuntament de Palma, la Catedral de Mallorca, ARCA i Amics del Patrimoni.