Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Els llits de la Mare de Déu es podran visitar a 53 esglésies de Mallorca amb motiu de la festivitat de l’Assumpció

Els llits de la Mare de Déu es podran visitar a 53 esglésies de Mallorca amb motiu de la festivitat de l’Assumpció

(11/08/2020)

El web www.assumpciodelamarededeu.net compila informació i documentació sobre les obres que s’hi exposaran del 13 al 30 d’agost.

El Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca impulsa un any més un programa per donar a conèixer la tradició ancestral dels monuments en honor a la Mare de Déu que es munten arreu de l'illa el mes d'agost. A l'edició d'enguany d'exposició de llits de la Mare de Déu hi participen 53 esglésies de Mallorca (40 de la part forana i 13 de Palma) que exhibiran imatges la Mare de Déu morta amb motiu de la festivitat de l'Assumpció del 15 d'agost.

Gràcies a la col•laboració del Consell de Mallorca i el Bisbat es difon aquesta tradició que suposa la festa per excel•lència que envolta la Mare de Déu, amb l'objectiu de preservar-la i garantir-ne la continuïtat. «Des del Departament vetlam per la protecció dels nostres béns patrimonials, vetlam per la seva conservació i per la difusió perquè conèixer el nostre patrimoni ens permet gaudir-lo, estimar-lo i, després, mostrar-lo arreu», ha assegurat la vicepresidenta primera i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets, durant la roda de premsa oferida avui a l’església de Sencelles. 

Tot i la situació sanitària motivada per la covid-19 es mantenen el mateix nombre de llits de la Mare de Déu respecte de l’any passat i «es podran visitar amb tota seguretat», ha confirmat Busquets. 
El projecte de l’Assumpció de la Mare de Déu es canalitza en el web www.assumpciodelamarededeu.net amb un doble objectiu: promocionar i documentar la festa i el patrimoni vinculat. Un espai digital que enguany incorpora com a novetat un apartat destinat al catàleg del Consell de Mallorca que recull les peces vinculades als llits de la dormició: imatges marianes i diferents elements dels monuments. Són un conjunt de fitxes redactades pel Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca com a base d’una actualització constant i dinàmica de la informació històrica i estilística dels llits assumpcionistes. 

En aquest sentit, l’historiador i coordinador del projecte de difusió de la Mare de Déu, Gabriel Carrió, ha explicat que «el nostre repte és exposar el major nombre de llits amb la major qualitat possible, amb les millors condicions possibles de restauració i conservació, en definitiva, llits més ben documentats».

Al mateix web també s’hi poden consultar els horaris de les esglésies i convents que exposen la imatge de la Mare de Déu Morta, documents i informació sobre la festivitat així com un apartat multimèdia amb vídeos relacionats amb la celebració. A més, el canal conté un avís sobre les mesures sanitàries que s’han de complir per visitar els llits de la Mare de Déu, així com enllaços a documents del Consell i del Bisbat per tal de garantir la salut pública durant la pandèmia. 

Entre les iniciatives organitzades al voltant de la celebració de l’Assumpció hi ha la presentació del llibre La Mare de Déu d’agost a Sencelles. Història, patrimoni i festa, de Jordi Llabrés i Sans i Miquel Àngel Moncada i Batle el dimecres, 12 d’agost, a la parròquia de Sant Pere de Sencelles. També s’ha programat una mostra de peces vinculades a la iconografia de l’Assumpció dins l’exposició permanent del Museu de Mallorca i la inauguració de la instal•lació a càrrec de Juan Carlos Rego Anima Pristinam a l’església dels Sagrats Cors (carrer de Sant Gaietà, 9, Palma). La mostra romandrà oberta de l’11 al 18 d’agost, d’11 a 13 i de 18 a 20 h.

A la roda de premsa duita a terme avui matí a Sencelles també hi han assistit la regidora de Joventut i Festes de Sencelles, Joana Isabel Oliver i el vicari general de la Diòcesi de Mallorca i rector de Sencelles i Costitx, Josep Adrover.