Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca ha fet 36 actuacions per a la repoblació del conill de camp a 14 localitats

El Consell de Mallorca ha fet 36 actuacions per a la repoblació del conill de camp a 14 localitats

(17/02/2021)

  • Les actuacions formen part del projecte de recuperació de l’espècie, que aquestes darreres setmanes ha permès la repoblació d’una àrea de Muro amb 7 clapers o nuclis de cria 
  • El Servei de Caça de la institució insular ha comptat amb la col·laboració de la societat de caçadors de Muro La Becada, amb qui continuarà la tasca de seguiment dels exemplars repoblats i l’avaluació de l’actuació

El Consell de Mallorca i la societat de caçadors de Muro La Becada han fet aquestes primeres setmanes de 2021 una repoblació amb 40 conills de camp (Oryctolagus cuniculus), en un àrea d’aquest municipi adaptada per a la seva cria i supervivència, amb la construcció de 7 clapers i una metodologia específica per al seguiment de l’espècie. 

A més de la repoblació, la societat de caçadors farà un seguiment poblacional amb la finalitat de conèixer-ne l’evolució i avaluar l’èxit de l’actuació. Aquesta tasca es coordinarà amb el personal tècnic especialitzat del Servei de Caça i es farà amb una metodologia científica que permetrà estimar la densitat de l’espècie i disposar de dades sobre l’activitat i l’abundància. 

Aquesta actuació s’emmarca dins el «Projecte de recuperació del conill de camp», que el Servei de Caça del Consell de Mallorca va posar en marxa l’any 2016, amb la finalitat de recuperar la presència d’aquesta espècie, clau en hàbitats mediterranis. El projecte va sorgir després que el conill de camp patís de manera generalitzada una davallada de població, a causa de la malaltia de la pneumònia hemorràgica vírica, que va provocar la mort de nombrosos exemplars en molt poc temps i va reduir-ne la densitat a mínims històrics. Va coincidir, a més, amb un moment en què les poblacions ja estaven malmeses per la mixomatosi, una altra malaltia vírica que, com la pneumònia, continuen afectant les poblacions actualment. 

Des de l’inici del projecte s’han fet 36 actuacions arreu de l’illa, que han permès completar 14 repoblacions amb conills de camp sanitàriament i genèticament adients, ja que prèviament s’ha avaluat la idoneïtat de les zones de l’illa susceptibles de ser donadores d’exemplars, verificant que no presentin hibridació o característiques pròpies de conill domèstic, de manera que s’aconsegueixi una adaptació major al medi i la viabilitat.

Cal tenir en compte que, per afavorir l’èxit de la repoblació, les persones responsables del vedat o de l’àrea repoblada no hi cacen els conills, es comprometen a mantenir les condicions òptimes de l’hàbitat, aportant aliment i aigua i afavorint l’existència d’àrees de refugi, a més de controlar l’estat dels animals. 

Per això, Jaume Alzamora, conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, departament on s’ubica el Servei de Caça i Pesca Fluvial, explica que «aquesta actuació és un exemple clar de la col·laboració del Consell amb el col·lectiu caçador, en què les dues parts mostram el nostre compromís amb una gestió sostenible dels recursos cinegètics».  

Col·laboració amb el sector cinegètic 
Precisament, han estat els socis i directius de la societat de caçadors de Muro qui han construït els clapers; una actuació, a més, subvencionada pel Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears.

La tasca ha consistit a adequar l’àrea de repoblació, seguir les especificacions tècniques del projecte i afavorir la disponibilitat de recursos per a l’aclimatació i per all manteniment dels conills repoblats. 

Les tasques de captura i maneig dels exemplars s’han fet seguint els protocols més rigorosos per aconseguir la màxima supervivència i benestar dels exemplars repoblats. I la participació voluntària del col·lectiu de caçadors ha resultat molt valuosa.

Cal recordar que el Consell disposa d’una línia de subvencions per a actuacions com aquesta o per a l’adquisició de recursos materials que permetin dur a terme millores de l’hàbitat i altres accions socioambientals en matèria cinegètica. Es preveu convocar les ajudes de 2021 dins el primer trimestre de l’any. 

Agraïments
Cal agrair la implicació i dedicació dels socis i directius de la societat de caçadors de Muro, a més de la participació de la societat de caçadors de Sant Joan i altres caçadors que des de l’inici del projecte han col·laborat per afavorir la recuperació d’aquesta espècie.