Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Consell de Mallorca i Govern acorden el pagament de 10 milions d’euros per les bestretes derivades del finançament dels consells

Consell de Mallorca i Govern acorden el pagament de 10 milions d’euros per les bestretes derivades del finançament dels consells

(23/12/2020)

L’acord signat per la presidenta del Govern, Francina Armengol, i per la presidenta del Consell, Catalina Cladera, suposa el pagament de la segona anualitat de la liquidació acordada fa dos anys i inclou el compromís de destinar els recursos a accions per mitigar els efectes de la COVID-19

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la presidenta del Govern, Francina Armengol han signat un acord pel qual el Govern pagarà enguany els 10 milions d'euros de la segona anualitat de les 15 previstes per a la liquidació acordada fa dos anys entre ambdues institucions dels gairebé 99 milions d'euros de les bestretes a compte del sistema de finançament dels consells. A l'acte també hi ha assistit la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i el conseller executiu d'Hisenda i Funció Pública, Josep Lluís Colom.

Govern i Consell de Mallorca han fet efectiu l'acord, relatiu a l'anualitat de 2020, i han incorporat el compromís de destinar aquesta injecció de recursos a finançar despeses orientades a pal·liar els efectes econòmics a l'illa de Mallorca provocats per la pandèmia de la COVID-19.

"És un dia important perquè donam compliment al pagament d'un deute històric que té el Govern amb el Consell de Mallorca i d'altra banda perquè comprometem recursos per destinar a la reactivació econòmica, en un exemple més de resposta coordinada i potent contra els efectes de la pandèmia" ha apuntat la presidenta Cladera. "Aquesta firma és un exemple més de com les administracions estam fent un desplegament sense precedents de l'escut social i de protecció als sectors més afectats per la crisi, ja que mobilitzam tots els recursos de què disposam per a la reactivació social i econòmica a Mallorca", ha dit la presidenta Cladera, qui ha recordat que el Consell de Mallorca destinarà els deu milions d'euros a més ajuts i mesures dirigits a sectors com la restauració i comerç, que més pateixen els efectes de la pandèmia.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha coincidit en remarcar que aquest és un acord important "on complim la paraula donada per part del Govern" i que permet "avançar en el reforç de les institucions insulars i de les seves competències". En aquest sentit la presidenta ha agraït la capacitat de diàleg i treball conjunt de les institucions "ja que des de l'entesa és com podem prendre les millors decisions per als ciutadans". Armengol també ha avançat que s'ha incorporat el compromís de què aquests recursos "siguin destinats als sectors i ciutadans que passen més dificultats a causa de la situació sanitària". La presidenta ha fet especial referència als sectors més afectats per les mesures sanitàries i les restriccions imposades a Mallorca per tal de frenar l'alta incidència de la COVID-19, com la restauració.
 

El conveni respon a un protocol signat el desembre de 2018 entre les dues institucions al qual s'estableix el saldo pendent a favor del Consell de Mallorca en 99,89 milions d'euros. A més, es fixaven 15 anualitats fins a l'any 2033 i es feia efectiu el pagament de la primera anualitat, de 10 milions. Així, amb l'acord signat avui, el Govern haurà pagat en dos anys 20 milions del total.

El protocol signat fa dos anys entre Govern i Consell de Mallorca va culminar un procés dut a terme la passada legislatura al qual tots els consells varen signar l'any 2017 un acord per a resoldre la qüestió de les bestretes generades entre 2008 i 2013 a compte del sistema de finançament dels consells. Aquell acord de consens va reconèixer, de fet i per primer cop, que el Govern mantenia un deute amb els consells i al mateix temps manifestava la voluntat de resoldre'l.

A més també facultà la Conselleria d'Hisenda per poder fixar un calendari i una mecànica de pagaments als consells. En conseqüència, la Llei de pressuposts generals de la Comunitat de 2018 ja va preveure un sistema de liquidació de les bestretes a compte del finançament dels consells que, a partir de la liquidació dictada per la consellera d'Hisenda per a cada un dels consells, fos objecte d'acord entre l'Administració de la Comunitat Autònoma i el consell respectiu.

En el cas del Consell de Mallorca, l'acord signat fa dos anys preveu el calendari de pagament del saldo pendent a favor de la institució insular de 98,89 milions d'euros, resultant de la quantia total de 123,89 milions d'euros de la liquidació, de la qual el Govern ja havia abonat 25 milions anteriorment. Dels 99 milions pendents, el conveni de 2018 va suposar el pagament de 10 milions de la primera anualitat i l'acord signat avui, l'abonament dels 10 milions de la segona anualitat.

Vídeos

signatura bestretes