Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell lliura els Premis, Honors i Distincions en l’acte central de la Diada de Mallorca 2020

El Consell lliura els Premis, Honors i Distincions en l’acte central de la Diada de Mallorca 2020

(20/12/2020)

La presidenta Catalina Cladera destaca que dins l’actual crisi econòmica i sanitària contra la que lluita la societat mallorquina, les tretze persones i entitats guardonades enguany «sou la Mallorca decidida i treballadora que vol continuar endavant; l’exemple que ens encoratja a fer front a l’adversitat». Cladera ha valorat la coordinació i esforç de les institucions públiques que, com el Consell de Mallorca, han respost a la crisi amb mesures de protecció social i econòmica.

El Consell de Mallorca ha lliurat avui vespre els Premis, Honors i Distincions 2020, en una cerimònia que ha tingut lloc al Teatre Principal de Palma. Es tracta de l’acte central de la commemoració de la Diada de Mallorca d’enguany, en el decurs de la qual han rebut els guardons tretze persones i entitats que han destacat per la seva trajectòria vital i de servei a la societat de l’illa, i ha comptat amb la intervenció de la presidenta del Consell, Catalina Cladera.

L’esdeveniment s’ha celebrat sota mesures de prevenció sanitària degut a la situació de nivell 4 de risc extrem per la covid-19 a Mallorca, que ha impossibilitat la presència de públic i ha limitat l’assistència a l’estricte representació institucional. A la gala, transmesa en directe a través de les xarxes socials, hi han assistit, la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, el president del Parlament, Vicenç Thomàs, la Delegada del Govern, Aina Calvo, el Comandant General de Balears, Fernando García Blázquez, i els batles i batlesses de Palma, Felanitx, Son Servera, Pollença i Algaida. La representació institucional del Consell de Mallorca ha comptat amb la presència de les vicepresidentes del Consell, Bel Busquets i Aurora Ribot, la resta de consellers executius i els portaveus de tots els grups polítics del Consell.

María José Varela Pozo (a títol pòstum) ha estat reconeguda com a Filla adoptiva. Les Medalles d’honor i gratitud en la seva categoria d’or s’han atorgat a l’Associació de Banda de Música de Felanitx, a Fèlix Grases i Freixedas, a Magdalena Rigo Lliteras (a títol pòstum), a la Merceria Ca n’Àngela, a Pedro Comas Barceló (a títol pòstum) i a Rafel Covas Femenia.

Els Premis Jaume II han estat atorgats a les Agrupacions de Protecció Civil de Mallorca, l’Associació Art Palma Mallorca, al Col·legi de Treballadors Socials i al Tercer Sector Social, a les Cooperatives Agroalimentàries de Mallorca, i als ciclistes Enric Mas Nicolau i Mavi García Cañellas.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera ha enaltit la trajectòria de les persones i entitats que han estat distingides pel Consell de Mallorca enguany, i ha assimilat el seu esforç i dedicació com a un exemple de superació per a tota la societat de l’illa, que es troba en una «situació preocupant» davant la proliferació de casos de covid-19. En relació als premiats, Cladera ha dit «sou la Mallorca decidida i treballadora que vol continuar endavant; la Mallorca que es veu representada a si mateixa en els valors que avui honorem i distingim; sou l’exemple que ens encoratja a fer front a l’adversitat».

Cladera ha insistit què en la situació actual és necessari que tots i totes «actuem amb responsabilitat» perquè «toca salvar vides, i per tant, hem de celebrar el Nadal en la intimitat, molta protecció i seguretat». En aquest sentit la presidenta del Consell ha apel·lat a «la disciplina, el millor de cadascú i el coratge de tots i totes» per poder «tombar la corba» de contagis. I ha recordat les més de 400 persones que a Mallorca ja han perdut la vida a causa de la pandèmia des del passat mes de març.

Tot i que la lluita contra els efectes de la pandèmia, tant pel que fa a la salut com a l’economia, centren gran part dels esforços de les administracions públiques, Cladera ha alertat que «les dificultats del present no ens impedeixin dirigir la mirada cap a les esperances de demà». En aquest sentit la feina dels serveis socials de l’IMAS que atén a «més de 18.000 persones de col·lectius vulnerables» ha de seguir servint per que «ningú no quedi enrere». 

L’esforç per a poder superar els efectes econòmics de la pandèmia han de ser també visibles a través de polítiques d’estímul i promoció per als sectors essencials com ara el primari, el del comerç i la restauració, així com reforçar la destinació turística de Mallorca com un lloc segur per a passar els vacances.

El reforç del sector cultural «com a dret de la ciutadania i un element clau de cohesió social» i de les polítiques de respecte del medi ambient, treballant en la reducció de la generació de residus i en la millora del seu tractament, han estat altres dos eixos de la política del Consell per a l’any 2021 que ha destacat Cladera. Un any en que es compleixen 10 des de la declaració de la serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, en la categoria de paisatge cultural, una efemèride que el Consell commemorarà «com es mereix, perquè la Serra és reconeguda a tot el món com un exemple de simbiosi mil·lenària i sostenible entre la acció humana i la natura».

Cladera ha acabat la seva intervenció lloant la «Mallorca solidària i diversa, oberta i plural, que progressa sense deixar a ningú enrere», i apel·lant al «nostre esperit de superació i entrega» per guanyar «un futur pròsper, igualitari i ple d’oportunitats per a tota la societat».

L’acte ha conclòs amb la interpretació de l’himne de Mallorca, la Balanguera. La gala ha estat presentada per Rosa Serra, ha comptat amb l’actuació de l’espectacle de dansa «Anatomia de la Por», i amb la producció dels serveis tècnics del Teatre Principal i de la companyia Produccions de Ferro.

Podeu consultar el discurs complet de la presidenta Cladera fent clic aquí.


Breu ressenya dels premiats:

Filla adoptiva de Mallorca

María José Varela Pozo (a títol pòstum)

Arquitecta tècnica per la Universidad de La Laguna, María José Varela Pozo va ser militant del Lobby de Dones de Mallorca des de 1995 i presidenta de l’organització des de 2000 fins a 2006. Va ser la primera directora insular d’Igualtat del Consell de Mallorca en la legislatura 2007-2011. També va ser la vicepresidenta tercera del Consell Social de la Ciutat, des de 2012 fins a 2015. Des de 2013 fins a 2015 va coordinar en el SOIB el Servei d’Intermediació per al treball per a les víctimes de la violència de gènere.

Medalla d’Honor i Gratitud de l’Illa de Mallorca, categoria d’Or

Associació de Banda de Música de Felanitx

L’Associació de Banda de Música de Felanitx ha complert enguany 200 anys d’història, fent una gran tasca en la difusió de la música i la cultura popular mallorquina com a element cohesionador i social. Hereva de la tradició musical començada l’any 1820 a Felanitx, l’Associació de Banda de Música segueix donant servei al poble amenitzant els actes i les festes del municipi i, a la vegada, oferint als membres de la banda i músics felanitxers l’oportunitat de desenvolupar una activitat i un aprenentatge musical de qualitat.

Felicià Fèlix Grases i Freixedas

Llicenciat i doctor en ciències per la Universitat de les Illes Balears, Felicià Fèlix Grases i Freixedas és catedràtic de la UIB des de 1987 i membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears des de 2008. El doctor Grases ha destacat en el camp de la investigació renal. És director del Laboratori d’Investigació en Litiasis Renal de la UIB des de 1998 i director de l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut des de 2003. L’any 2006 va ser guardonat amb el Premi Ramon Llull.

Magdalena Rigo Lliteras (a títol pòstum)

Magdalena Rigo Lliteras es va convertir l’any 1981 en la primera dona bombera d’Espanya i d’Europa, al entrar en el cos dels Bombers de Palma; va trencar un sostre de vidre i va obrir un camí professional nou per a les dones. Va desenvolupar tota la seva carrera, durant més de 20 anys, en el grup operatiu del departament dels Bombers de Palma, la majoria del temps va ser l’única dona del cos. També va col·laborar amb associacions solidàries, com Bombers sense Fronteres o l’associació serverina Sa Grua Blava.

Merceria Ca n’Àngela

La Merceria Ca n’Àngela, situada al carrer de Jaume II de Palma, ofereix els serveis a la ciutadania des del 1685. Durant més de 335 anys, 11 generacions han regentat aquest negoci familiar de mercers. Persones entregades, feineres, que estimen el seu negoci i la ciutat i tracten la clientela amb amabilitat i afecte. Un reconeixement als petits negocis i botiguers.

Pedro Comas Barceló (a títol pòstum)

Pedro Comas Barceló va arribar al món del periodisme el 1972, mentre estudiava dret, quan va entrar en la redacció de l’Última Hora. L’entusiasme per la professió el va fer canviar radicalment la carrera professional. Com a periodista transmetia la serenitat necessària per abordar la informació amb rigor i sensatesa. Va passar per tots els escalafons de la redacció de l’Última Hora i el 1984 va ser nomenat director, càrrec que va desenvolupar durant trenta anys. 

Rafel Covas Femenia

Rafel Covas Femenia és policia local de Pollença, a més d’educador social especialitzat en l’actuació amb menors d’edat des de l’àmbit policial. L’any 2001 va iniciar de forma pionera a les Illes la tasca de policia tutor a l’IES Guillem Cifre de Colonya, a Pollença. El programa es va ampliar a la resta de centres del municipi. L’any 2009 va ser l’encarregat de coordinar el projecte Policia Tutor a les Illes Balears i va crear un programa marc de policia tutor homogeni i vàlid per a qualsevol ajuntament i capaç d’ajudar a implantar aquesta figura a tots els municipis que la necessitassin.

Premi Jaume II

Agrupacions de protecció civil de Mallorca

Fa 25 anys del naixement a Lloseta de la primera agrupació municipal de protecció civil a Mallorca. A dia d’avui, hi ha 41 agrupacions locals de protecció civil que cobreixen la pràctica totalitat del territori de Mallorca. Aquestes associacions, formades per persones voluntàries, donen suport a les diferents administracions i entitats de l’illa en tasques de prevenció i salvament, i ho fan de manera totalment altruista i desinteressada.

Art Palma Mallorca

L’associació Art Palma Mallorca organitza des de 1997 la Nit de l’Art, una iniciativa que va sorgir de la mà d’un grup reduït de galeristes units per la passió, la força, la inspiració i la percepció de l’art més com una forma de vida que com una professió. Des de llavors, l’esdeveniment s’ha convertit en una de les referències artístiques de Palma i Mallorca, i enguany s’ha hagut de reinventar i adaptar-se a la situació de la pandèmia.

Col·legi de Treballadors Socials i al Tercer Sector Social

El sistema públic de serveis socials de Mallorca és una xarxa que s’encarrega de prevenir les situacions de risc i compensar els dèficits de suport social i econòmic en situacions de vulnerabilitat i dependència, i que lluita per la integració social de totes les persones. Un sistema que no es podria entendre sense els serveis prestats des dels municipis de l’illa i les entitats del Tercer Sector Social, milers de professionals que enguany han hagut de redoblar esforços, adaptar-se i reinventar-se, a causa de la crisi originada per la pandèmia. Per això el Col·legi de Treballadors Socials es mereixedor d'aquest guardó en representació del col·lectiu serveis socials de Mallorca.

Cooperatives agroalimentàries

Durant la difícil situació de la pandèmia hem tornat a valorar el que significa el sector primari per a Mallorca: la cura del territori i la transmissió de la nostra cultura. Poder gaudir dels productes autòctons que mantenen les nostres arrels i tradicions. Tot gràcies als pagesos de la nostra illa que han respost amb solidaritat i valentia i ens han proveït del més necessari: aliments sans. Ens han recordat que són part de la columna vertebral de la nostra illa i han estat capaços d’adaptar-se a una situació inesperada i seguir amb el seu treball, tan indispensable per a tothom.

Enric Mas Nicolau

N’Enric Mas és una de les figures més prometedores del pilot ciclista internacional. Aquest artanenc va començar a destacar de ben jovenet i de seguida va cridar l’atenció de la Fundació Alberto Contador. Amb només 23 anys, i ja a l’equip Quick-Step, va aconseguir el seu millor resultat fins ara, la segona posició a la Vuelta a España. Enguany, ja com a cap de files d’un dels millors equips del pilot, el Movistar Team, Mas ha finalitzat cinquè al Tour de França i a la Vuelta a España, i ha demostrat que és un dels ciclistes més destacats i amb un futur prometedor.

Margarita Victoria García Cañellas

Mavi García va començar a destacar en la disciplina de duatló. La esportista de Marratxí va guanyar tres medalles al Campionat del Món de Duatló i és tres vegades campiona d’Espanya. Les seves qualitats sobre la bicicleta varen fer que es dedicàs en exclusiva al ciclisme. De seguida va situar-se entre les millors: és dues vegades campiona d’Espanya de contrarellotge i una vegada en ruta. Referent del pilot internacional, Mavi García s’ha convertit en un exemple per a les nines que somien amb un mallot i una bicicleta.

Vídeos

Acte Diada de Mallorca