Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS forma professionals per convertir-los en ‘referents’ en detecció d'ESCIA als centres de menors.

L’IMAS forma professionals per convertir-los en ‘referents’ en detecció d'ESCIA als centres de menors.

(11/12/2020)

La institució insular també posa en marxa al gener un programa de mentories amb ex usuaris del sistema de tutela i continua amb la formació continuada dels professionals

Els professionals dels centres de menors que han estat nomenats com a referents en casos d’Explotació Sexual Comercial Infantil i Adolescent (ESCIA) han rebut avui la primer sessió de formació. La principal tasca d’aquests professionals és la de poder detectar i alertar de possibles casos i ho fan sota la supervisió directa del coordinador de centres de la direcció insular d’Infància i Família. 

La figura del referent del centre permetrà assessorar i formar la resta de l’equip; detectar, notificar i coordinar els casos de risc i assegurar-se de mantenir el centre com un entorn segur en temes d’ESCIA. A més, entre les seves funcions està la de fer seguiments dels casos d‘ESI i dels programes que es duguin a terme amb els menors implicats.

El president de l’IMAS ha estat l’encarregat de tancar a jornada i durant la seva intervenció ha fet referència al fet que totes les iniciatives que s’estan posant en marxa són molt importants, però el que realment serà clau serà «saber coordinar totes les actuacions i estar on abans no arribavem però, sobretot, el més important serà que entre tot aquest catàleg de serveis que estam posant en marxa poguem establir un itinerari perquè els i les joves puguin sortir d'aquest cercle en el qual per diferents circumstàncies es veuen immersos».

La jornada formativa ha estat impartida per la doctora en psicologia clínica i de la salut i professora de la Universitat de Barcelona i coordinadora de la comissió d’experts en relació amb els casos d’abús i explotació sexual en l’àmbit de les persones menors d’edat amb mesura jurídica de protecció de Mallorca, Noemí Pereda.

Pereda ha explicat als professionals assistents les principals conclusions del treball que ha duit a terme la comissió d’experts i quines són les recomanacions que proposen des del grup de treball per a donar una resposta eficaç als casos d’explotació sexual comercial infantil i adolescent (ESCIA).

L’informe destaca l’existència d’un marc d’actuació legal i comú per als diferents serveis implicats en els casos d’ESCIA a Mallorca, així  l’evolució en el procediment d’actuació en els últims mesos. Pereda ha valorat la figura del professional mediador com “un professional que ha de ser  accessible tant pels menors com pels educadors i amb capacitat per comunicar-se amb els infants i adolescents».

A més del nomenament dels referents en matèria d’ESCIA per a cada centre residencial, el passat mes d’octubre l’IMAS va posar en marxa un nou centre especialitzat adreçat a menors víctimes d’ESCIA o amb sospites d’haver-la patit. Un espai especialitzat en el tractament del trauma complex derivat de la victimització sexual que pateixen aquestes i aquests joves. Iniciatives que conformen el full de ruta de l’IMAS en el tractament de la problemàtica de l’ESCIA, i que s’alineen amb les conclusions de l’informe de la comissió d’experts.

Lligat a aquestes dues mesures, la direcció insular de menors de l’IMAS treballa en un projecte educatiu centrat en la figura dels mentors o referents positius. D’aquesta manera les persones que hagin passat per una situació d’ESCIA o es sospita que puguin ser-ne víctimes podran mantenir trobades amb altres joves que han viscut situacions semblants i que les han superat amb èxit. 

La jornada de formació, que ha tengut lloc a les instal·lacions de la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha comptat amb la presència del conseller de Drets Socials i president de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), Javier de Juan, i la directora insular d’Infància i família, Mari Àngeles Fernández.