Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell entrega els Premis Mallorca de Creació Literària i Fotografia Contemporània 2020

El Consell entrega els Premis Mallorca de Creació Literària i Fotografia Contemporània 2020

(10/12/2020)

Els guardons s’han lliurat durant un acte celebrat avui capvespre al Teatre Principal de Palma i retransmès en directe per Internet per IB3

El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca ha entregat avui capvespre els Premis Mallorca de Creació Literària i Fotografia Contemporània a Marià Veloy, en la categoria de poesia; Pau Tomàs Ramis, en assaig; Caterina Valriu Llinàs i Toni Galmés Martí, en la categoria de literatura infantil; Miquel Àngel Raió, en teatre, i  Paula Anta, en la categoria de fotografia contemporània. Enguany, el Premi Mallorca de narrativa ha quedat desert. Els guardons, obra del ceramista Joan Pere Català Roig, s’han entregat en un acte presentat pels periodistes Mar Puigserver i Toni Terrades. L’esdeveniment, que s’ha retransmès en directe al canal de Youtube d’IB3, ha comptat amb les actuacions de Toni Gomila, Trampa Teatre, Aina Zanoguera i Júlia Colom.

Durant la gala, la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha considerat que «una de les lliçons que ens deixarà la pandèmia és l’obligació imperiosa de transitar cap a un model econòmic diferent» i ha reivindicat la cultura com un sector econòmic «que ens ha d’ajudar a tornar a ser forts». A més, Busquets ha reiterat el compromís del seu Departament amb el sector i amb el català perquè «existeixen forces poderoses que treballen per minoritzar la llengua catalana i no ho permetrem, per evitar-ho necessitam conjurar-nos com a poble», ha afegit la consellera. 

L’acte l’ha tancat la presidenta del Consell, Catalina Cladera, amb un discurs en què ha destacat que «el sector cultural és un pilar de la nostra societat i vital per al Consell de Mallorca. Seguirem defensant la cultura, ara més necessària que mai, com a dret de la ciutadania, com a valor que ens fa millors i com a indústria que genera riquesa i ocupació».

Marià Veloy (Barcelona, 1978) ha guanyat el Premi Mallorca de Creació Literària 2020 en la categoria de poesia, dotat amb 15.000 euros, amb l’obra El quadern de l’espia. El jurat n’ha valorat la unitat estructural i la incorporació d’elements quotidians a l’expressió lírica. L’obra presenta un caràcter innovador que fusiona imatges poètiques amb el llenguatge cinematogràfic i manté en tot moment la coherència entre les intencions implícites que revela el text i els resultats que assoleix. L’autor va estudiar Filosofia, treballa com a editor i col·labora a mitjans com l’Avui, Time Out o Núvol. És autor de tres novel·les i l’obra guanyadora del Premi Mallorca  és el seu primer llibre de poemes.

El Premi Mallorca de Creació Literària 2020 en la categoria d’assaig, dotat amb 19.000 euros, enguany l’ha guanyat el mallorquí Pau Tomàs Ramis amb l’obra Els mallorquins a l’Olimpíada que no fou. Expedició a l’Olimpíada Popular de Barcelona, 1936, de la qual el jurat ha valorat especialment la novetat i l’interès de la temàtica, que s’ha rescatat de l’oblit, i la tasca de recerca i d’entrevistes orals feta per l’autor llucmajorer. Pau Tomàs Ramis és mestre d’educació infantil i, entre d’altres, és autor dels llibres Els gegants de Mallorca, La cultura popular a l’escola o S’Arenal durant la II República.

Pel que fa al Premi Mallorca de literatura infantil, categoria creada enguany, ha estat per a l’obra Mare, d’on venen els infants?, escrita per Caterina Valriu i il·lustrada per Toni Galmés. Aquest guardó està dotat amb 10.000 euros. El jurat n’ha destacat especialment la càrrega poètica, que neix de la conjunció entre text i imatge, i l’originalitat en el tractament del tema de la maternitat pel fet de mostrar-la en la seva diversitat arreu del món. Caterina Valriu és catedràtica de Filologia Catalana a la Universitat de les Illes Balears, escriptora i narradora oral. Com a autora de llibres per a joves lectors, cal destacar-ne títols com L’amic de paper, el llibre solidari Quatre retocs i, molt especialment, Les banyes d’en Cucarell, que ha assolit un gran èxit entre els lectors. La inquera, amb el nom de Catalina Contacontes, fa més de trenta anys que explica contes de viva veu a tota mena de públics. El manacorí Toni Galmés Martí és dibuixant d’ençà que té record d’agafar un llapis amb la mà. Va estudiar Belles Arts i després es va doctorar per la UB en Història de l’Art. Es dedica a la il·lustració editorial i ha treballat per a Random House, Alfaguara, Saïm Edicions i BdeBlock. 

Miquel Àngel Raió, amb l’obra Altres formes, ha estat el guanyador del Premi Mallorca de textos teatrals 2020, dotat amb 10.000 euros. El jurat l’ha valorada especialment per ser colpidora, per una forma perfecta i una aposta valenta. Un teatre obert, que té molta capacitat de connectar amb un públic nou, jove; que tant per forma com per contingut posa el jovent en el centre, amb un text actual, impactant, punyent i emocionant. Miquel Àngel Raió és llicenciat en Comunicació Audiovisual. La seva activitat se centra a hores d’ara en la videoescena (videocreació per a escena) i treballa per a directors com Andrés Lima, Miguel del Arco o Carme Portaceli, entre molts d’altres. Així mateix, ha dirigit documentals, peces de ficció curta, videodansa i videoart. Escriu texts teatrals i n’ha estrenat diversos, com Els accidents del Petit Príncep o Cristalls irisats de plàstic xinès.

Pel que fa al Premi Mallorca de Fotografia Contemporània, dotat amb 7.000 euros, l’ha guanyat Paula Anta, amb el projecte «Khamekaye», del qual el jurat ha considerat que, d’una forma poètica i bella, ens parla de conceptes transcendents que tenen a veure amb la contemporaneïtat i les seves problemàtiques. Qüestions com la identitat, el territori, el declivi de les nacionalitats, la convivència i la cura mediambiental, les friccions postcolonials o l’estranya bellesa de la precarietat, d’allò que és simple i de l'essencial, troben punts de contacte dins el plantejament d’una investigació que no renuncia a la construcció d’un relat enigmàtic, atraient, ple de matisos i girs. L’artista Paula Anta és doctora en Belles Arts i ha exercit com a professora de fotografia a diferents centres d’educació superior. Les seves obres han format part de nombroses exposicions col·lectives i individuals.

El Premi Mallorca de Creació Literària 2020 en la categoria de narrativa, dotat amb 25.000 euros, enguany ha quedat desert. El nivell d’exigència del jurat és molt elevat a causa del prestigi del guardó.

Com a novetat d’aquesta edició, les persones guanyadores dels guardons no s’han d’encarregar de l’edició de les obres. Segons un concurs resolt recentment, els llibres de teatre, poesia i assaig seran editats per l’Editorial Sargantana; Disset Edicions s’encarregarà de l’obra guanyadora de la categoria de literatura infantil i Ediciones Anómalas editarà el llibre del Premi Mallorca de Fotografia Contemporània.

Podeu consultar la composició dels jurats i les obres presentades aquí 

Història dels premis 


L’any 2004, amb l’objectiu de prestigiar socialment i promocionar l’ús del català, així com també per impulsar la creació literària en aquesta llengua, el Consell de Mallorca va instituir els Premis Mallorca de Creació Literària.

Són premis oberts a qualsevol persona física que hi vulgui participar, sempre que es presentin obres originals i inèdites, escrites correctament en català, que són valorades per un jurat integrat per membres de reconegut prestigi en l’àmbit de la cultura dels territoris de parla catalana.

En un primer moment, es varen instituir dos premis, amb una convocatòria anual, en les modalitats de narrativa i de poesia. A partir de 2007, a l’acte de lliurament dels Premis Mallorca, s’hi inclou el Premi Teatre Principal de Texts Dramàtics. A partir de l’edició de 2008, es va crear un tercer premi, amb la convocatòria de la modalitat de narrativa juvenil.

Lamentablement, la concessió d’aquestes distincions va quedar suspesa de l’any 2012 al 2015, però es varen recuperar el 2016 per la voluntat del Consell de Mallorca de continuar prestigiant la creació literària en llengua catalana.

El 2017, a més dels premis de poesia i narrativa, per primera vegada, es va convocar el premi d’assaig, que s’atorga a obres relacionades amb commemoracions o efemèrides d’interès cultural o filològic, o que contribueixin a donar a conèixer, aprofundir o difondre els valors culturals, històrics, lingüístics, populars i tradicionals de Mallorca.

Els acords de Raixa per a la governabilitat de Mallorca incloïen prestigiar els premis i augmentar-ne les categories, compromís que ja s’ha fet efectiu en aquesta convocatòria 2020 amb la incorporació de la categoria de literatura infantil.