Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca augmenta el pressupost per reforçar les polítiques socials i fer front al context socioeconòmic creat per la pandèmia

El Consell de Mallorca augmenta el pressupost per reforçar les polítiques socials i fer front al context socioeconòmic creat per la pandèmia

(20/11/2020)

El total és de 494 milions d'euros, que inclouen una partida específica dotada inicialment amb 20 milions per combatre els efectes de la covid.

El Consell de Mallorca ha presentat el pressupost de la institució per a l’any 2021, que ascendeix a 494 milions d’euros. S’incrementa en un 2,4 % en relació amb el 2020, fet que significa disposar d’11,6 milions d’euros més que l’any anterior. «És el pressupost més elevat i el més social de la història del Consell, amb la inversió més alta destinada a l’IMAS», ha assenyalat la presidenta, Catalina Cladera.

Amb aquests comptes, la institució prioritza l’atenció de les necessitats bàsiques de la població i, al mateix temps, manté les directrius que marquen els Acords de Raixa. En un any de dificultat, el Consell mobilitza més recursos que mai, «per posar-los a disposició de la ciutadania», ha assegurat la presidenta del Consell.

Cladera ha remarcat que, des de l’entrada a la institució d’un govern progressista, els pressuposts tenen «una clara tendència ascendent, que la crisi d’enguany no aconsegueix rompre». Els darrers sis anys el pressupost del Consell de Mallorca s’ha incrementat un 41,7 %. Comparat amb el pressupost de l’any 2015, la institució disposa de 145.543.463 euros més que llavors.

«En temps de covid, el Consell de Mallorca no fa ni una passa enrere en la defensa de l’estat del benestar», ha assenyalat la presidenta del Consell de Mallorca, que també ha explicat que en el pressupost del 2021 creix en gairebé 25 milions la dotació de polítiques socials i l’abast de les polítiques socials s’eleva fins als 247,2 milions que es destinen a l’IMAS, a atendre la gent gran i a les polítiques d’igualtat. Per sisè any consecutiu, es manté a l’alça el pressupost destinat a l’àrea social del Consell. Un increment d’un 66 % des de 2015.

L’escenari pressupostari en què s'ha gestat el pressupost, dins una situació excepcional, preveu un avenç important en la suspensió de regles fiscals de les administracions públiques de la Llei 2/2012 (llei Montoro). Els pressuposts de 2021 de les entitats locals, com el Consell de Mallorca, podran presentar una situació de dèficit, en termes de comptabilitat nacional, d’un 0,1 % del PIB nacional per al 2021, que es tradueix en 7 milions d’euros. D’altra banda el Consell ha tingut una baixada d’ingressos per part del Govern de les Balears de 24,6 milions d’euros i del 0,6 M € de minva de l'aportació de l'Estat.

El deute és conseqüència de la baixada d'ingressos i es deriva de la voluntat del Consell que no siguin els ciutadans i ciutadanes les que paguin les conseqüències d’aquesta crisi sanitària amb conseqüències molt negatives per a l’economia, la de les famílies i la de les empreses. El deute que assumirà el Consell no és superior als 21,7 milions. Els darrers anys, en un context econòmic favorable, la institució insular va fer un esforç considerable en la reducció del deute. Cal recordar que l’any 2015 el deute era de 133,2 milions, i, a principi de 2020, era de 9,6 milions d’euros. Durant el darrer any, el deute s’ha continuat reduint. «Amb els comptes sanejats i una realitat socioeconòmica tan complicada com és una pandèmia i una crisi econòmica, el Consell de Mallorca considera un acte de responsabilitat després de maximitzar els seus recursos, preveure aquest endeutament, el qual s’utilitzarà en funció de les necessitats», ha assenyalat Cladera.

Les previsions macroeconòmiques per al 2021 dibuixen un panorama de recuperació per a les Illes Balears més intens que el ritme que durà l’Estat espanyol i la UE. En certa manera, es correspon també amb el fet que la sotragada de 2020 també s'ha sentit més a les Illes, per la gairebé total paralització de l’activitat del sector turístic.

 

Departaments

Els tres departaments amb els pressuposts més elevats són els de Drets Socials, Mobilitat i Infraestructures, i Hisenda i Funció Pública. El Departament de Drets Socials, disposarà de 223 milions euros. El Departament de Mobilitat i Infraestructures, tindrà un pressupost de 99,2 milions d’euros. El d’Hisenda i Funció Pública gestionarà l’any 2021, 57 milions euros.

D’altra banda, el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística tindrà un pressupost de 25,8 milions d’euros. Mentre que el de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local té un pressupost de 33 milions d’euros. El Departament de Turisme i Esports té per a l’any que ve un pressupost de 16,6 milions d’euros.

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient disposarà d’11,2 milions d’euros. Per part seva, Territori augmenta per a l’any 2021 el pressupost fins als 9,4 milions d’euros.

El Consell de Mallorca està preparat per fer front a l’escenari que es preveu per al 2021, amb uns comptes que prioritzen el que més importa: el benestar de les persones i que ningú no quedi enrere. I ho farà sense deixar d’invertir en Mallorca per continuar el projecte de transformació de l’illa perquè esdevingui una terra cada dia més igualitària, més sostenible i amb més justícia social.

 

Pot consultar el PowerPoint de la presentació dels pressuposts fent clic aquí.

Vídeos

Presentacio pressupost 2021