Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’Agència de Defensa del Territori incrementa les actuacions durant el 2019

L’Agència de Defensa del Territori incrementa les actuacions durant el 2019

(25/09/2020)

La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, destaca la bona feina d’aquest organisme del Consell i que «la societat i els municipis de Mallorca cada vegada tenen més integrat el compliment de la normativa urbanística».

La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, i el director gerent de l’Agència de Defensa del Territori (ADT), Tomeu Tugores, han presentat la Memòria anual 2019 d’aquest organisme autònom del Consell de Mallorca. Garcías ha destacat com l’ADT consolida any rere any el compromís en la defensa i protecció del sòl rústic de Mallorca. Garcías ha explicat que l’increment significatiu d’accions de l’Agència ve motivat principalment per l’augment de plantilla de l’Agència. Ha recordat que a principi de la legislatura passada hi havia 14 persones i a final de 2019 hi feien feina 35. Actualment hi ha 38 persones treballant en l’ADT.

Durant el 2019 es varen fer 106 actuacions preliminars més que en el 2018. En total, el 2019 es varen dur a terme 434. També varen augmentar les sancions: 368 sancions imposades en el 2019, per import de 6,1 milions d’euros. Mentre que el 2018 varen ser 217 les sancions imposades per import de 4,9 milions d’euros. Les ordres de demolició han crescut, ja que el 2019 varen ser 115 i l’any anterior la xifra total va ser de 91. També han estat més les ordres de paralització d’obres o usos en execució, 73 el 2019 i 47 el 2018. «Són xifres que generen satisfacció, perquè demostren la bona feina de l’Agència de Defensa del Territori i que la societat i els municipis de Mallorca cada vegada tenen més integrats el compliment i el respecte de la normativa urbanística en sòl rústic i que complir la llei beneficia tothom», ha assenyalat la consellera de Territori.

Garcías també ha destacat una altra conseqüència directa de l’acció de l’Agència de Defensa del Territori que beneficia directament els ajuntaments i que genera també activitat econòmica a empreses de la construcció. Les persones que han comès les obres il•legals es veuen obligades per l’ADT a presentar davant l’Ajuntament un projecte, en cas que les obres es puguin legalitzar, i, si no es possible, han de presentar un projecte de demolició. Això genera ingressos nous a l’Ajuntament per l’impost de construcció i les taxes que implica la presentació del projecte, el que ha generat que la suma dels municipis de Mallorca hagi tengut uns ingressos que ascendeixen aproximadament a un milió i mig d’euros.

Una altra dada destacable és que el 2019 s’ha arribat a la xifra més elevada de demolicions executades, 124. El 2018 varen ser 97. «Cal dir que és una xifra que cada any va en augment i que històricament ha estat la gran mancança de la disciplina urbanística. S’imposaven sancions, s’ordenaven demolicions, però no se n’executava cap. Això ja no passa, i la ciutadania ho sap», ha assenyalat Garcías. Cal recordar que l’ADT des del 2009 fins al 2015, els sis primers anys, només havia executat 19 demolicions. I en tres anys, del 2016 al 2019, se n’han executades 302. «El que es faci efectiva la demolició llança un missatge clar als infractors de no tolerància amb la il•legalitat i demostra l’eficàcia d’aquest organisme que protegeix el sòl rústic de Mallorca», ha assegurat la consellera de Territori.

El 2019 hi havia 27 municipis adherits a l’Agència de Defensa del Territori, els quals voluntàriament han delegat les competències de defensa del territori en les condicions que determinen els convenis de delegació corresponents a aquest organisme autònom del Consell de Mallorca. Actualment n’hi ha 29.

Vídeos

Roda de premsa Territori