Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La presidenta Catalina Cladera defensa els serveis públics i les polítiques socials com la «salvaguarda de tots i totes», en el discurs del primer Debat de Política General Insular de la legislatura

La presidenta Catalina Cladera defensa els serveis públics i les polítiques socials com la «salvaguarda de tots i totes», en el discurs del primer Debat de Política General Insular de la legislatura

(16/09/2020)

Cladera referma el compromís de complir els Acords de Raixa com a full de ruta de la legislatura, malgrat que la covid ha provocat «la crisi social, econòmica i sanitària més important de les nostres vides».

El Consell de Mallorca ha viscut la primera jornada del Debat de Política General insular del Consell de Mallorca d’aquesta legislatura. La presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha pronunciat el discurs davant els consellers i conselleres de la institució en un format semipresencial, ja que part de la corporació ha hagut de seguir la sessió a través de videoconferència, en aplicació de les mesures de prevenció de contagis de la pandèmia.

Després del primer any de legislatura, la presidenta Cladera ha refermat la validesa dels Acords de Raixa com a eina per donar resposta als principals reptes que Mallorca afronta: «la cohesió social, la igualtat real, la transició digital i l’ecològica, el suport als municipis i la modernització del mateix Consell». Cladera ha destacat que, a final d’enguany, l’equip de govern del Consell ja haurà estat capaç d’activar el 76 % dels compromisos de l’acord i acomplir-ne una quarta part. 

Aquest full de ruta conjunt s’ha vist alterat per les necessitats sobrevingudes que ha causat la pandèmia de la covid-19, que ha comportat la crisi sanitària, social i econòmica «més important de les nostres vides». Cladera ha valorat els serveis públics com el principal bastió per lluitar contra la pandèmia: «necessitam institucions fortes capaces de mobilitzar recursos i posar-los a disposició de la ciutadania», ha afirmat. 

En aquest sentit, el Consell de Mallorca ha implementat el Pla de Reactivació Econòmica i Social de Mallorca «Mallorca Reacciona», una eina en evolució que ha permès mobilitzar més de 100 milions d’euros per posar en marxa més de 70 accions destinades a «protegir persones i empreses, reforçar els municipis i a modernitzar el Consell».

 

Polítiques socials reforçades

L’aposta decidida per unes polítiques socials fortes s’ha visualitzat en un esforç prioritari adreçat a l’atenció de les persones usuàries de les residències de gent gran. Cladera ha defensat les mesures de protecció que s’han adoptat als centres de majors a Mallorca, especialment als de gestió directa de l’IMAS, en els quals la incidència del coronavirus ha estat «més baixa» que en altres residències d’altres territoris de l’Estat. Aquest fet no eximeix el Consell, segons Cladera, d’assumir «la responsabilitat d’inspecció de les residències privades». 

En aquest punt, la presidenta del Consell ha destacat els més de 10.000 cribratges fets a centres de tercera edat durant la primera onada de la pandèmia. En la segona campanya de cribratges de l’IMAS, iniciada la setmana passada i feta en col•laboració amb la Creu Roja, ja s’ha aconseguit fer PCR a prop de 1.000 usuaris i treballadors d’onze residències de Mallorca (totes amb resultats negatius), del total de les 6.500 proves previstes. També ha anunciat l’habilitació imminent de centres nous per atendre persones contagiades procedents de residències.

Cladera s’ha referit a la problemàtica de l’abús i explotació sexual dels menors, «una de les pitjors xacres que afecta la societat», i que «com a societat ens obliga a fer més, a nosaltres els primers com a responsables dels menors tutelats». Cladera ha anunciat que les conclusions de la Comissió d’Experts sobre Menors Tutelats es presentaran a final de mes i seran «una eina útil per combatre aquesta xacra social».

El reforç de les polítiques socials com a garantia de l’estat del benestar ha estat una constant en les iniciatives del Consell de Mallorca a l’inici de la legislatura. Cladera ha destacat l’aposta pel Servei d’Atenció Integral a Domicili, que passarà a atendre 250 usuaris a 26 municipis. També ha fet esment de l’increment previst de places residencials, tant a la novena planta de la residència de la Bonanova, a punt de rebre usuaris nous, com amb la licitació de la reforma de la Miquel Mir, d’Inca, i a la Llar d’Ancians de Palma.

Cladera ha repassat l’increment de recursos i de serveis a les àrees d’inclusió social durant la fase de confinament de la pandèmia i, posteriorment, amb l’habilitació de nous habitatges per a persones sense sostre. Així mateix, ha destacat les iniciatives en matèria d’igualtat, amb un increment de l’atenció psicosocial per a dones víctimes de violència de gènere i una especial atenció a dones prostituïdes, per a les quals es manté un programa d’allotjament amb 25 apartaments.

 

Municipalisme, cultura, patrimoni i suport a la petita i mitjana empresa

La crisi sanitària no ha aturat l’oferta cultural del Consell de Mallorca. Cladera ha destacat que, a més de diferents propostes en línia, el Teatre Principal ha fet un pla de xoc amb 23 espectacles, que representa l’esforç més gran en producció pròpia de la història. I durant la segona quinzena d'agost, més de 2.200 espectadors han seguit la primera edició del festival «Fila U» del Teatre Principal.

Per donar suport als autònoms, el Consell de Mallorca ha dedicat una línia de subvencions de 2 milions d'euros i, amb la col•laboració de la Cambra de Comerç, s'ha creat una línia d'ajuda de 800.000 euros per a autònoms i petites i mitjanes empreses, que representen el 85 % de les que hi ha a Mallorca. I també es posen en marxa microcrèdits per a dones emprenedores.

El Consell aposta per l'impuls de la sostenibilitat dels municipis amb el Pla d'Inversió Municipal (PIM) i el Pla d'Accions per a les Energies Sostenibles i el Clima (PAESC), que formen part del pla «Mallorca Reacciona» i que signifiquen una inversió de 23,5 milions d'euros. A aquesta xifra, ha assenyalat la presidenta del Consell, s’hi han d'afegir 33 milions d’euros més provinents del conveni firmat recentment amb el Govern i els ajuntaments, per millorar l'eficiència energètica, la xarxa d'aigua, la mobilitat sostenible i els espais urbans.

L'any que ve és el desè aniversari de la declaració de la serra de Tramuntana patrimoni mundial per la Unesco. El Consell, ha comentat en el seu discurs Cladera, manté el compromís de fer valer el potencial com a reclam del turisme sostenible, així de donar suport als pobles afectats pel cap de fibló.

Cladera també ha destacat que es fan passes decidides perquè el Consell sigui una institució moderna i àgil i, en aquest sentit, la nova llei de consells insulars és una eina imprescindible. A més d'aquesta normativa nova, des del Consell de Mallorca també s'impulsarà la llei de la serra de la Tramuntana, la llei del paisatge i la de la gent gran.

Demà dijous tindrà lloc la segona i darrera jornada del Debat de Política General de Mallorca, amb les intervencions dels portaveus del grup de consellers i conselleres de tots els partits amb representació al Ple.

 

Pots consultar el discurs complet de la presidenta Catalina Cladera fent click aquí