Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Mallorca esdevé referent internacional en l’estudi del comerç internacional en època romana

Mallorca esdevé referent internacional en l’estudi del comerç internacional en època romana

(09/09/2020)

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha anunciat avui que les primeres investigacions realitzades a les àmfores trobades l’estiu de l’any passat al derelicte de Ses Fontanelles “són excepcionals perquè aporten moltes dades sobre una època poc coneguda de les illes i, a més, posen de manifest la importància de Balears en les rutes de navegació i comercials a la Mediterrània”.

Així ho ha explicat també un dels codirectors de l’equip d’investigació el catedràtic d’Arqueologia de la Universitat de Cadis, Darío Bernal, durant una visita que s’ha fet a les instal·lacions del Museu de Mallorca a Son Tous, on s’ha duit el terme el procés de dessalinització de les àmfores i les primeres investigacions del material recuperat.

Busquets ha agraït la feina feta per l’equip de la Direcció Insular de Patrimoni juntament amb un equip multidisciplinar format per investigadors de les universitats de les Illes Balears, Cadis i Barcelona amb el suport del Museu de Mallorca, dipositari de les àmfores, i ha reafirmat el compromís del Consell d’apostar per la conservació i investigació del patrimoni perquè “la millor manera de protegir patrimoni és fomentar el coneixement sobre les troballes mitjançant la investigació que, a més, permet deixar un llegat importantíssim per al futur”.

Per això el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística té intenció de continuar amb les investigacions durant els pròxims anys, ha avançat Busquets.

Aquest derelicte trobat a Palma és l'únic vaixell d'aquesta època conegut en el qual han aparegut diverses desenes d'inscripcions pintades en les àmfores (els anomenats tituli picti). A més, segons Bernal, “és un dels pocs casos d'època romana en els quals es poden associar aquestes inscripcions, relacionades tant amb els comerciants com amb el producte envasat (en aquest cas una salsa de peix), amb les restes físiques dels continguts (espines de peixos)”. 

Per això, les àmfores que ara s’investiguen i documenten “tenen una rellevància internacional i brinden l'oportunitat de realitzar una revisió dels derelictes de l'Antiguitat Tardana”, segons ha subratllat Bernal durant la visita, qui ha afegit que “el naufragi de Ses Fontanelles és una càpsula del temps que permet aproximar-nos al comerç en els segles III i IV d. C., una època encara molt poc coneguda en el Mediterrani Occidental”. 

Part de la transcendència de la troballa radica que en molt pocs derelictes romans les àmfores han aparegut segellades amb els taps originals i així es poden estudiar conjuntament el contingut i els tituli picti.

Bernal ha explicat que “les àmfores eren les llaunes de l’època romana i per això en el seu temps eren modestos objectes ceràmics i d’escàs valor i ara tenen en canvi un potencial científic incalculable com a document històric; cosa que permetrà en els pròxims anys situar a Mallorca en un lloc privilegiat en els debats acadèmics i científics internacionals sobre l'economia i el comerç romà”. 

Procés de recuperació i conservació

En l'estiu de 2019 van aparèixer de manera casual evidències d'un naufragi romà, l'interès del qual va propiciar que el Consell de Mallorca encarregués una primera excavació d'urgència. El centenar d'àmfores recuperades va ser dipositat en el Museu de Mallorca, verificant els tècnics l'excepcional estat de conservació i importància històrica de la troballa, per la qual cosa es van arbitrar els mitjans per a garantir la seva conservació.

El Consell de Mallorca valorant la importància internacional de la troballa va decidir promoure un projecte interinstitucional per a l'estudi del vaixell i el seu carregament. 

Durant el procés preliminar de conservació, a través del qual les peces han estat dessalinitzades, s’ha precisat la col·laboració d’EMAYA. Ara ja fa unes setmanes els investigadors d'aquestes institucions analitzen el carregament recuperat, havent avançat que la importància de la troballa té rellevància internacional, més de l'inicialment considerat. 

L'equip científic continuarà treballant en els pròxims mesos en el Museu de Mallorca i en els laboratoris de les seves respectives institucions, que oferiran notables sorpreses.