Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere "Manca prevenció en l'àmbit educatiu i una millora de la protecció social per lluitar contra la violència masclista"

"Manca prevenció en l'àmbit educatiu i una millora de la protecció social per lluitar contra la violència masclista"

(21/11/2018)

La històrica sindicalista feminista, Begoña San José Serrán, acompanyada pel vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado; ha impartit la conferència "Dona, política i societat" dins del cicle Xerrades al Consell. Un cicle que procura obrir debats entre la ciutadania i que procura escollir les temàtiques basant-se en l'actualitat, com per exemple coincidint amb dia internacional per l'eliminació de la violència contra les dones.

Begoña ha desgrat l'informe Sombra que han duit a terme 200 organitzacions no governamentals sobre l'aplicació del Conveni del Consell d'Europa sobre la prevenció i lluita contra la violència contra la dona i la violència domèstica, també conegut com el Conveni d'Istanbul (2014-2020). "No es pot dir que no hi ha polítiques públiques, però no s'està fent suficient. Falta prevenció en l'àmbit educatiu a tots els nivells; la protecció social és insuficient. Tenim un sistema que ha incidit molt amb la denúncia judicial, però observam que només una de cada cinc denúncies acaben en condemna; i mentrestant l'atenció jurídica, social i psicològica de proximitat se segueix fent de forma precària i minoritària, amb llistes d'espera, precarietat laboral de les persones encarregades de prestar assistència..." Begoña també creu que la participació de les organitzacions de dones en la presa de decisions és actualment poc present "s'ha de comptar amb elles ara que s'ha arribat a un pacte estatal i que hi haurà pressupost, però s'ha de gastar en crear una xarxa molt més eficaç de la que comptem ara."
La conferenciant defensa que "no sols han d'haver-hi dones a la política sinó que han d'afavorir que hi hagi canvis substancials en la política, com per exemple el repartiment de les cures, que ajudin a superar la crisi de cures dins de la maternitat i paternitat i la llei de dependència."
Xerrades al Consell és un cicle de conferències mensual que es duu a terme a la sala de Plens del Consell de Mallorca i que pretén, com ha explicat Jurado, "Obrir la institució a la ciutadania i també obrir debat sobre temàtiques actuals que ens afecten a tots i totes, malgrat siguin incòmodes."
La pròxima conferència tindrà lloc el 18 de desembre "Drets humans com a fita irrenunciable" per Baltasar Garzón amb motiu del Dia Internacional de les Víctimes de Desaparicions Forçades.

 

Begoña San José Serrán inicià el seu contacte amb el sindicalisme i el feminisme en la clandestinitat durant el règim de Franco. Un fet que el 1977, coincidint amb la legalització dels sindicats, fou nombrada Secretaria de la Dona de CCOO, la primera en la història de la democràcia i que va configurar l’organització i el programa del sindicat respecte a la política sobre les dones i les organitzacions feministes. Regidora de l'Ajuntament de Madrid per IU (1991-1995) i Presidenta del Consell de la Dona de la Comunitat de Madrid (2000-2003).Llicenciada en Dret, ha estat Secretària Interventora de l'Administració Local des de 1984 fins a la seva jubilació en el 2014.

Ha impulsat en les Administracions locals i autonòmiques la creació d'organismes específics vinculats a la promoció de la igualtat de les dones. Cofundadora del Fòrum de Política Feminista i presidenta de la Coordinadora de Dones per a la Participació i la Igualtat (COMPI).