Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La pel·lícula “Sa Fosca” celebra trenta anys amb una versió remasteritzada en digital per l’ASIM

La pel·lícula “Sa Fosca” celebra trenta anys amb una versió remasteritzada en digital per l’ASIM

(03/03/2017)

Aquest dilluns, 6 de març, al Teatre Principal de Palma es projectarà una versió remasteritzada en cinema digital 2k del film documental “Sa Fosca” que recupera tota la qualitat i el color de la còpia original en 16 mm, gràcies a la tasca en recuperació de patrimoni fílmic de l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca. El director de la pel·lícula, Paco Alburquerque, protagonitzarà acte seguit un col·loqui amb els espectadors dins el 8è cicle de cinema de muntanya de Palma.

“Vàrem estar catorze dies sense sortir del torrent” recorda Paco Alburquerque, director de Sa Fosca, pel·lícula rodada l’any 1986 a Mallorca i que representa una fita dins el cinema de muntanya fet a casa nostra. “No hi havia vestits de neoprè i anàvem en barques de goma ben xops. Vàrem mobilitzar unes 200 persones perquè, a més, dels que vàrem fer el recorregut després hi havia un grup de suport que ens duia menjar i se’n duien les bobines de pel·lícula per temes d’humitat. Rodàvem dues hores al dia per aprofitar la llum. Ara aquesta projecció ens permetrà recordar vells temps i els joves veuran com es feia abans Sa Fosca, sense tants mitjans i de manera més artesanal”.

 

Avui el director de Sa Fosca ha visitat l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca, ubicat al Centre Cultural la Misericòrdia, juntament amb el director insular de Cultura, Rafel M. Creus, el responsable de l’ASIM, Francesc X. Bonnín i els organitzadors del 8è cicle de cinema de muntanya de Palma, Ferran Tolosa i Tomeu Tomàs.

 

Alburquerque ha pogut comprovar de primera mà la tasca de recuperació del patrimoni fílmic que dur a terme el Departament de Cultura a través de l’ASIM, que guarda una de les dues úniques còpies en 16 mm que hi ha d'aquest film documental. “Fins ara per projectar Sa Fosca fèiem feina amb un telecine que es va fer a finals dels anys 80, en Betacam SP, quan la tecnologia en imatge era encara molt bàsica i la qualitat era baixa”, explica Francesc X. Bonnín, “en canvi amb la remasterització en digital que hem fet ara la imatge que veiem s’apropa bastant a la cinta original de 16 mm quant a color, resolució i, fins i tot, es veu el gra de la pel·lícula, elements que s’havien perdut en còpies anteriors i que hem recuperat”.

 

Sa Fosca, el tram final del torrent del Gorg Blau abans de la seva confluència amb el torrent de Lluc a l’Entreforc, va estar durant segles rodejat de misteris i de mites: l’aigua entrava en una cova inaccessible i ningú sabia què hi passava allà. El documental descriu un descens realitzat per dos muntanyencs i es tracta d’un film excel·lent sobre els inicis del món del barranquisme a Mallorca. Té el Premi a la millor pel·lícula espanyola i del públic al 6è Festival Internacional de Cinema espeleològic de Barcelona 1987.