Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

“La notícia dibuixada” du a la Misericòrdia el fort vincle entre còmic i periodisme

“La notícia dibuixada” du a la Misericòrdia el fort vincle entre còmic i periodisme

(05/10/2017)

El vicepresident primer, Francesc Miralles i el president del Clúster de Còmic, Pere Joan han inaugurat avui capvespre l’exposició “La notícia dibuixada”, que es podrà veure fins al 29 d’octubre. Una mostra didàctica que explora les múltiples connexions existents entre el món del periodisme i del còmic i que inclou originals que mai s’han exposat a les Illes Balears.

El Còmic Nostrum Festival Internacional de Mallorca encalenteix motors i avui hem conegut quina és la proposta que acollirà aquests dies la capella del Centre Cultural la Misericòrdia de Palma, amb el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell. Una exposició col·lectiva que compta amb la participació de més de 35 autors dins l’entorn del periodisme i que permetrà als amants del còmic explorar “els forts vincles entre la premsa escrita i el món del còmic”, en paraules de Pere Joan, president del Clúster de Còmic i comissari de la mostra juntament amb Jaume Vaquer.

 

De fet, molts dels personatges de còmic més coneguts són periodistes. Només cal pensar en Clar Kent i el seu alter ego Superman, així com Peter Parker, un fotògraf independent de premsa quan no és Spiderman; i no ens oblidem de l’intrèpid reporter Tintin d’Hergé, una de les sèries més importants dins la historieta del segle XX o el Reportero Tribulete, de Cifré, “que en todas partes se mete”, un personatge de ficció de còmic d’humor.

 

Però més enllà dels personatges de còmic també hi ha la utilització del recurs de la historieta per elaborar reportatges periodístics, d’investigació o relatar uns fets (Maus de Spiegelman, Palestina de Joe Sacco, Persèpolis de Marjane Satrapi o Els reportatges del 23-F publicats a un suplement del diari El Mundo).

 

Totes aquestes vessants estan presents a l’exposició que acull fins al 29 d’octubre la capella del Centre Cultural la Misericòrdia.

 

“En el fons, tots contam històries”, explica el vicepresident primer, Francesc Miralles, qui ha posat èmfasi en “la bona salut de què gaudeix el còmic a Mallorca, amb il·lustradors i dibuixants reconeguts internacionalment”.

 

A les parets de la capella de la Misericòrdia les pàgines originals, algunes de les quals no s’han exposat mai a les Illes Balears, es complementen amb reproduccions i textos de diferents mides que expliquen i contextualitzen el que veiem, a mode d’imitació de la construcció i la maquetació d’un diari.