Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere «M’agrana», el projecte d’Aproscom Fundació i el CEIP Sant Miquel, guanya el premi a la Innovació Social 2019

«M’agrana», el projecte d’Aproscom Fundació i el CEIP Sant Miquel, guanya el premi a la Innovació Social 2019

(13/12/2019)

«Cinema Rodat» i «Connect@ts amb la cuina», són els finalistes de l’edició d’enguany que ha premiat també la campanya de Creu Roja «No és una elecció» i la tesi de Joana Llabrés

El Teatre Principal de Palma ha acollit avui la gala de lliurament dels Premis Consell de Mallorca a la Innovació Social en la que s’han donat a conèixer els guardonats d’aquesta edició, en un acte presidit per la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera i el president de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) i conseller de Drets Socials, Javier de Juan. 

El projecte «M’agrana» d’Aproscom Fundació i el CEIP Sant Miquel (Son Carrió), ha estat el projecte guanyador amb una iniciativa que aposta per la inclusió real dels infants amb discapacitat dins l’escola ordinària. Els projectes «Cinema Rodat» de Cine Ciutat i l’associació Giral-Sol i «Connect@ts amb la cuina» de Mater Misericordia i Sant Josep Obrer han estat escollits pel jurat com a finalistes d’una edició en la que, per damunt de tot, s’ha premiat la cooperació entre entitats del tercer sector i institucions   o entitats socials.

En el transcurs de la gala també s’ha premiat la campanya de sensibilització «No és una elecció» de Creu Roja a Balears centrada en les persones sense llar i la tesi de Joana Llabrés «Pràctiques de fisioteràpia per fomentar la participació dels alumnes amb discapacitat dins l’escola ordinària» ha rebut el premi Pere Mascaró.

Així mateix, durant la gala, s’ha volgut fer un reconeixement a les trajectòries exemplars d’una entitat i una persona estretament relacionades amb els drets socials. D’una banda s’han reconegut els 25 anys d’història de l’associació Siloé, que treballa amb persones afectades pel VIH-SIDA i de l’altra la tasca duita a terme per Aurora Bonet, directora gerent de Coordinadora, Federació Balear de Persones amb Discapacitat que ha dedicat més de trenta anys a treballar per aquest col·lectiu.

L’IMAS ha volgut també dedicar una menció especial a l’associació ABDEM (Associació Balear d’Esclerosi Múltiple) pel seu 25è aniversari, al Club d’Esplai Jovent pels 40 anys que acaben de celebrar i a l’equip de Persones amb Discapacitat de l’àrea de Persones amb Discapacitat i Innovació Social de l’IMAS pel premi rebut el passat setembre a Saragossa com a Millor Pràctica Admirable Externa per la pràctica «Generando condiciones para la plena ciudadania» en el marc de la trobada de pràctiques de la federació Plena Inclusión.

Javier de Juan, durant la seva intervenció ha volgut destacar el paper de les entitats i associacions del tercer sector com a autèntics protagonistes en la creació d’oportunitats per a què les persones més vulnerables puguin gaudir dels mateixos drets i les mateixes oportunitats que la resta de la societat.

En aquest sentit ha recalcat que es tracta «d’abordar de forma decidida temes com l’especialització dels drets socials, la coordinació amb la resta de sistemes, l’atenció a l’entorn comunitari de la persona o l’adaptació dels serveis als usuaris» per tal d’aconseguir aquesta pretesa igualtat.

Per la seva banda, la presidenta Catalina Cladera, ha destacat en la seva intervenció que “volem que Mallorca es converteixi en un referent en quant a la igualtat d’oportunitats i una garantia de benestar per a tothom. Estem treballant per una Mallorca més sostenible socialment. I això només ho aconseguirem reduïnt les desigualtats i garantint que ningú tornarà a quedar despenjat”. 

Cladera ha lloat la tasca de les entitats socials presents en aquesta edició dels premis, “volem una Mallorca més humana, que combati la pobresa, que cuidi dels nostres infants, dels nostres majors i depenents, i que garanteixi a tothom la seva autonomia personal. I per això, per aconseguir una Mallorca més humana i més social, la vostra aportació és fonamental”, ha dit la presidenta de la institució insular. 

 

Premis Consell de Mallorca a la Innovació Social Premi a la Innovació Social

. Projecte «M’agrana» d’Aproscom Fundació i CEIP Sant Miquel (Son Carrió) El projecte “M’agrana” és una experiència conjunta del CEIP Sant Miquel de Son Carrió i l'Escola d'Educació Especial Joan Mesquida d’Aproscom. El CEIP Sant Miquel és una escola pública compromesa amb la inclusió i organitzada a partir de metodologies vives i actives, mentre que el centre d’educació especial Joan Mesquida treballa per a fer possible la inclusió de tot l'alumnat en el sistema ordinari. El curs passat es va realitzar una experiència pilot en la qual es va incloure un grup de sis alumnes/as i dues mestres del centre Joan Mesquida en el sistema del CEIP Sant Miquel. El grup assistia al centre una vegada per setmana. El projecte ha continuat creixent i , en el curs 2018-2019, el grup (5 alumnes i 2 mestres) assisteix al CEIP Sant Miquel dos dies per setmana.) La dotació econòmica pel guanyador en aquesta categoria és de 10.000 €.

. Pràctiques de fisioteràpia per fomentar la participació dels alumnes amb discapacitat dins l’escola ordinària» de Joana Llabrés. El projecte premiat és la tesi doctoral de Joana Llabrés, tutelada pel doctor Joan Jordi Muntaner, que té com a principal objectiu conèixer la realitat de l’entorn escolar de les Illes Balears i el paper que ha d’interpretar el professional de fisioteràpia des d’una perspectiva inclusiva. L’estudi analitza les pràctiques desenvolupades pels fisioterapeutes dins l’entorn escolar ordinari, per tal de contrastar-les amb el marc teòric localitzat i amb els fonaments inclusius, amb la intenció d’explorar quins coneixements propis del perfil professional del fisioterapeuta fomenten la inclusió de l’alumnat amb discapacitat als centres educatius. Aquest guardó està dotat amb 7.000 € Premi a la Millor campanya de sensibilització.

.  «No és una elecció» de Creu Roja Espanyola a les Illes Balears La campanya «No és una elecció» es dugué a terme el novembre de 2018 amb l’objectiu de sensibilitzar la societat i rompre els prejudicis i estereotips associats a les persones sense llar. En concret vuit voluntaris de Creu Roja participaren a la iniciativa, que consistí en instal·lar una sala d’estar a diferents indrets de Palma per connectar els veïnats de diferents barriades de Palma amb les persones sense llar que viuen en aquestes mateixes barriades, mitjançant una conversa entre la persona sense sostre i el vianant que s’aturava a la sala d’estar. La idea principal d’aquest projecte és la de visibilitzar que l’espai que per a uns ciutadans és el carrer per a altres és la seva llar. La dotació d’aquest guardó és de 5.000 €.

 

Finalistes

. «Cinema Rodat», d’Associació Gira-Sol, per la Salut Mental i CineCiutat Cinema Rodat és un projecte d’inserció laboral de persones amb discapacitat per diagnòstic de salut metal que consisteix en un cinema itinerant per tota l’illa de Mallorca, mitjançant una unitat mòbil amb un sistema de plaques solars que alimenten l’energia necessària pels equips de producció i àudio. El projecte reivindica que les persones que pateixen qualque trastorn mental no han de ser relegades a treballs de baixa qualificació, independentment de les seves aptituds. Concretament, la proposta és que cada unitat mòbil tingui un mínim de dos treballadors/es amb trastorn mental, el que representarà el 50% del personal de l’equip. Es vol donar valor social mitjançant la lluita contra l’estigma i els prejudicis per raons de salut mental a través de vídeos de sensibilització i suport escrit a les instal·lacions amb missatges antiestigma que fomentin la contractació laboral d’aquest col·lectiu. D’aquesta manera volen fomentar la inserció laboral dins la nostra empresa i aconseguir la inserció de persones amb trastorn mental dins empresa ordinària. La dotació d’aquest premi és de 7.000 €

. « Connect@ts amb la cuina» del Centre Mater Misericordiae i CC Sant Josep «Connect@ts amb la cuina» és un projecte d'innovació social co-participatiu entre el Centre Mater Misericodiae i el CC Sant Josep Obrer, amb el repte d'afavorir la normalització i la inclusió social del més joves que presenten altres capacitats. La connexió entre els dos grups (un de cada un dels centres) es realitza a través de la cuina, en la qual els joves de diversitat funcional empoderen i promouen competències a joves sense discapacitat, superant i trencant estereotips, estigmes i creences. El resultat d’aquesta feina conjunta és la creació d’una una aplicació per a mòbil, elaborada pels alumnes de cicles formatius del CC Sant Josep, amb un recull de receptes adaptades a les necessitats dels usuaris del taller de cuina i el taller agroalimentari de Mater Misericordiae per tal de facilitar-lis l’aprenentatge. La dotació d’aquest premi és de 7.000 € Premi Pere Mascaró als estudis i investigacions

 

Reconeixements a la trajectòria exemplar

. Enguany l’entitat que veu reconeguda la seva trajectòria és l’Associació Siloé, que des de 1994 treballa amb persones afectades per VIH-SIDA en situació d’exclusió social a les que dóna atenció residencial en els seus darrers anys de vida.

. Persona Aurora Bonet, directora gerent de Coordinadora Balear de Persones amb Discapacitat rep un reconeixement als seus més de trenta anys de treball amb aquest col·lectiu. Bonet és psicòloga de formació i ha desenvolupat la seva carrera professional a Coordinadora, on començà treballant de terapeuta atenent les necessitats de les persones amb discapacitat i les seves famílies. Posteriorment fou responsable de la posada en funcionament de diferents serveis a Mallorca, Eivissa i Formentera. Des de 1999 és la directora gerent de l’entitat.

 

Mencions especials

. Les mencions especials en el marc dels Premis Consell de Mallorca a la Innovació Social 2019 són per a l’Associació Balear d’Esclerosi Múltiple, ABDEM, i el Club d’Esplai Jovent pels seus 25 i 40 anys d’història respectivament.