Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Sala de premsa

Convocatòries de premsa

Totes

La Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca proposa acatar la sentència que protegeix el monòlit de Sa Feixina al proper ple

La Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca proposa acatar la sentència que protegeix el monòlit de Sa Feixina al proper ple

(26/09/2023)

El Tribunal Suprem ha ratificat la protecció del monument i la seva inserció dins el llistat de Béns Catalogat, competència del Consell de Mallorca 

El Consell de Mallorca proposa executar la sentència judicial que protegeix el monòlit de Sa Feixina i incloure el monument al llistat de Béns Catalogats. La Comissió de Patrimoni Històric de la institució insular ha suggerit avui matí dur al plenari del mes d'octubre la protecció del monument, tal com va establir la justícia en la sentència núm. 94/2020, de 27 de febrer de 2020, del jutjat contenciós administratiu número 3 de Palma.

La protecció del monòlit de Sa Feixina de Palma la va decidir, en primera instància, el Jutjat Contenciós Administratiu número tres de Palma mitjançant la sentència 94/2020, del 27 de febrer, i també ho va establir el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears mitjançant la sentència núm. 312/2021, de 26 de juny de 2021. A més, aquestes decisions varen quedar ratificades el 6 d'octubre de 2022, quan el Tribunal Suprem no va admetre a tràmit el recurs interposat contra les sentències anteriors presentades per l'Associació de Memòria Històrica i l’anterior equip de govern del Consell de Mallorca, presidit pel PSOE, Més i Podem. 

D'aquesta manera, i amb sentència ferma, la Comissió Insular de Patrimoni Històric considera que s’ha d’executar la sentència al pròxim plenari del Consell de Mallorca, que és l'òrgan encarregat de fer-ho, i que es faci efectiva la protecció que s'ha dictat judicialment al incloure el monument al llistat de Béns Catalogats, ja que està degudament adaptat a la normativa. 

Per tant, en el pròxim plenari del Consell de Mallorca, dia 19 d'octubre de 2023, es votarà la petició de la Comissió Insular de Patrimoni Històric. Si la iniciativa tira endavant, s'haurà de notificar aquest acord a l'Ajuntament de Palma, al Govern de les Illes Balears i a la resta d'interessats en el procediment; s'haurà de publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears i, finalment, s'anotarà al Catàleg Insular del Patrimoni Històric de Mallorca i al Catàleg General del Patrimoni Històric de les Illes Balears.

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, destaca que aquesta no és una decisió política, sinó que assegura que es tracta d'una mesura judicial que la institució ha de complir. A més, recorda que "el monument va ser recontextualitzat l'any 2010 pel govern municipal de la socialista Aina Calvo i ja es va adaptar a la llei de memòria històrica amb una important despesa per les arques públiques". A més, insisteix que el Tribunal Suprem és l'òrgan de major rang del Poder Judicial i recorda que el recurs interposat al Tribunal Constitucional no eximeix a la institució d'acatar la sentència.