Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Premis Mallorca de Creació Literària

El Consell de Mallorca va crear l'any 2005 els Premis Mallorca de Creació Literària amb l'objectiu de fomentar l’escriptura en llengua catalana. Inicialment, amb les modalitats de narrativa i poesia i, durant uns anys, també s’atorgà el Premi de Narrativa Juvenil.

Després que la concessió d’aquestes distincions quedàs suspesa de 2012 a 2015, el Consell de Mallorca considerà molt positiu per a la promoció de l'ús de la llengua catalana impulsar novament la creació literària expressada en aquesta llengua i, per aquest motiu, recuperà els Premis Mallorca de Creació Literària l'any 2016. Des de llavors, cada any es celebra una nova edició dels premis. El 2017, per primera vegada, s'hi incorporà la categoria d'assaig.

Els Premis de 2020 inclouen, com a novetat, la categoria de literatura infantil, a més de les ja consolidades de narrativa, poesia, assaig  i textos teatrals.

 

Els Premis Mallorca de Creació Literària, creats pel Consell de Mallorca, es varen presentar l'octubre de 2004 al Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà. Varen néixer l’any 2005 amb la finalitat de prestigiar socialment l'ús del català i promocionar-lo, com també per impulsar la creació literària en aquesta llengua,  objectius que continuen vigents actualment.

En un primer moment, s'instituïren dos premis, amb una convocatòria anual, en les modalitats de narrativa i de poesia. El 2007, a l'acte de lliurament dels Premis Mallorca, s'inclogué el Premi Teatre Principal de texts dramàtics. A partir de l'edició de 2008, i durant uns anys, també s’atorgà el Premi de Narrativa Juvenil. No es convocaren els Premis Mallorca del 2012 al 2015, però es recuperen el 2016, amb una nova filosofia que se suma a la de prestigiar la creació literària en llengua catalana: convertir el Consell de Mallorca en un veritable promotor cultural. Des de llavors, cada any es convoca una nova edició dels premis, amb la incorporació del premi d’Assaig el 2017.  

Els Premis de 2020 inclouen, com a novetat, la categoria de literatura infantil, a més de les ja consolidades de narrativa, poesia, assaig  i textos teatrals.

Premis Mallorca de Creació Literària 2021

Dotació i modalitats

Els Premis Mallorca de Creació Literària, instituïts pel Consell de Mallorca, tenen una dotació de 79.000 € (partida pressupostària 20 33400 48100) i les modalitats següents:

Premi Mallorca de narrativa: 25.000 €

Premi Mallorca de poesia: 15.000 €

Premi Mallorca d’assaig: 19.000 €

Premi Mallorca de textos teatrals: 10.000 €.

Premi Mallorca de literatura infantil: 10.000 €

Pel que fa als drets d’autoria, el contracte amb l’editorial els estipularà segons els estàndards establerts.

El Consell editarà les obres guanyadores i en farà promoció, a través de les editorials Disset Edició  per al permi de literatura infantil i el Grup Editorial Sargantana, sota el segell de Galés Edicions, per a narrativa, poesia, textos teatrals i assaig.

Presentació de les obres als Premis 

Les obres s’han d’enviar en format PDF de com a màxim 5 MB (excepte les obres infantils il·lustrades, que poden pesar fins a 20 MB), per mitjà dels enllaços de les cinc categories dels Premis Mallorca de Creació Literària 2021 habilitats en la pàgina següent: http://llenguamallorca.cat/premis-mallorca-de-creaci%C3%B3-liter%C3%A0ria-0

Termini de presentació

El termini per presentar les obres acaba dia 1 de setembre de 2021, a les 23.59 h (Espanya peninsular).

Jurats

El jurat de cadascun dels premis estarà format per cinc membres de reconegut prestigi dins l’àmbit de la cultura de parla catalana designats per la consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.

La composició dels jurats es farà pública abans d’acabar el termini de presentació de les obres, mitjançant la publicació corresponent en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. 

Veredictes

Els veredictes, que són inapel·lables, seran secrets fins a la data de lliurament del premi, que tindrà lloc en un acte institucional de lliurament abans de dia 31 de desembre de l’any en curs, moment en què es revelarà el nom dels autors i obres guanyadors en cadascuna de les categories, amb la resolució prèvia de l’òrgan competent. 

Tràmits i procediments relacionats