Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Molins de vent, esglésies, canteranos, poblats prehistòrics, cabanes de roter, fòssils d’animals extints, torres de defensa, tafones, viles romanes, tèxtils, coves, sínies, cants litúrgics, llogarets, protocols notarials, quadres, jardins... tot això (i molt més!) fa part del patrimoni històric de Mallorca.

Al Consell de Mallorca es protegeixen escars, es tramiten els permisos per dur a terme les excavacions arqueològiques, es cataloguen antics casals urbans, es restauren molins d’aigua...

Amb tot això intentem preservar les restes que ens deixaren els navegants que arribaren a l’illa a l’antiguitat, els edificis que donen caràcter als centres històrics dels nostres pobles i ciutats, els enginys que permetien moldre el blat conreat als camps del Pla o els documents que testimonien les relacions comercials dels mallorquins durant l’edat mitjana.

Entre tot el patrimoni, tenim especial cura d’aquells elements que són únics, rellevants, singulars, excepcionals i els declarem Béns catalogats o Béns d’Interès Cultural.  Per poder fer-ho bé  necessitem inventariar, classificar, aprendre, compartir... Per poder protegir ens cal assessorar, supervisar, informar, intervenir, acompanyar, explicar, i en algunes ocasions, sancionar.

L’objectiu: que les generacions futures coneguin i gaudeixin del llegat d’aquells qui ens precediren. Un llegat que ho condiciona pràcticament tot, des del paisatge insular fins la manera de mostrar-nos al món.

Patrimoni compra dues monedes almoràvits encunyades a Mallorca

Patrimoni compra dues monedes almoràvits encunyades a Mallorca

(12/03/2020)

Les monedes, un dinar d'or i un dirham de plata, formaran part del fons del Museu de Mallorca

El departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca ha adquirit avui dematí dues monedes almoràvits encunyades a Mallorca per Ishaq Ibn Muhammad Mayurca abans de la conquesta del rei En Jaume. Es tracta d’un dinar d’or i un dirham de plata. “Aquestes monedes són úniques, només es coneixen altres dos o tres exemplars al món, un dels quals és al Museu Arqueològic Nacional de Madrid i una altra en parador desconegut”, ha explicat la vicepresidenta primera, Bel Busquets, qui ha anunciat que “després de l'adquisició, passaran a formar part del fons del Museu de Mallorca i, així, es completarà el discurs museogràfic entorn a la cultura i la història àrabs a Mallorca, s’enriquirà el coneixement d’aquest període històric i es podrà difondre millor entre la població”.

El Museu té una important col·lecció de material d’èpoques almoràvit i almohade bàsicament de ceràmica. Pel que fa a numismàtica, només es conserva al Museu una moneda d’or islàmica i un conjunt de fragments de monedes de plata, procedents del Castell de Santueri a Felanitx.

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets, va enviar una carta al Ministeri de Cultura, qui ha anat a la subhasta en nom del Consell, en què informava de la intenció del Consell d'adquirir en subhasta dues monedes del període andalusí de Mallorca perquè “la tasca de les institucions, sempre que es pugui, és protegir el nostre patrimoni”.

La subhasta s’ha duit a terme a la casa Àureo & Calicó i les monedes s’han adquirit per 31.500 euros, la moneda d’or, i 3.800 euros, la moneda de plata.

Segons la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, “ambdues peces adquirides pel Consell tenen un valor incalculable perquè documenten un llarg període de la història i la cultura mallorquina sota la dominació musulmana” i ha afegit que “varen ser encunyades a la seca de Mallorca, d’on d’aquesta època no es coneix cap altre exemplar”. A més, formen part del sistema monetari de la tribu dels Banu Ganiya, darrers representants de la taifa almoràvit de Mallorca. Només es coneixen altres dos o tres exemplars al món, un dels quals és al Museu Arqueològic Nacional de Madrid i una altra en parador desconegut.

Tràmits i procediments relacionats