Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Molins de vent, esglésies, canteranos, poblats prehistòrics, cabanes de roter, fòssils d’animals extints, torres de defensa, tafones, viles romanes, tèxtils, coves, sínies, cants litúrgics, llogarets, protocols notarials, quadres, jardins... tot això (i molt més!) fa part del patrimoni històric de Mallorca.

Al Consell de Mallorca es protegeixen escars, es tramiten els permisos per dur a terme les excavacions arqueològiques, es cataloguen antics casals urbans, es restauren molins d’aigua...

Amb tot això intentem preservar les restes que ens deixaren els navegants que arribaren a l’illa a l’antiguitat, els edificis que donen caràcter als centres històrics dels nostres pobles i ciutats, els enginys que permetien moldre el blat conreat als camps del Pla o els documents que testimonien les relacions comercials dels mallorquins durant l’edat mitjana.

Entre tot el patrimoni, tenim especial cura d’aquells elements que són únics, rellevants, singulars, excepcionals i els declarem Béns catalogats o Béns d’Interès Cultural.  Per poder fer-ho bé  necessitem inventariar, classificar, aprendre, compartir... Per poder protegir ens cal assessorar, supervisar, informar, intervenir, acompanyar, explicar, i en algunes ocasions, sancionar.

L’objectiu: que les generacions futures coneguin i gaudeixin del llegat d’aquells qui ens precediren. Un llegat que ho condiciona pràcticament tot, des del paisatge insular fins la manera de mostrar-nos al món.

El Consell declara la col·lecció pictòrica El Món d’Ubú bé d’interès cultural i l’antiga fàbrica de Can Ribas, bé cultural

El Consell declara la col·lecció pictòrica El Món d’Ubú bé d’interès cultural i l’antiga fàbrica de Can Ribas, bé cultural

(13/02/2020)

El Ple del Consell de Mallorca ha aprovat avui la declaració de bé d’interès cultural la sèrie de obres El Món d’Ubú, de Joan Miró, i de bé cultural l’antiga fàbrica de Can Ribas de Palma. Així, la institució insular protegeix un dels conjunts més importants de l’obra de Miró i un dels pocs testimonis que resten dels conjunts fabrils que s’ubicaren al barri de la Soledat de Palma al llarg del segle xix.

 

Pel que fa a Can Ribas, la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha defensat la declaració de bé catalogat i també la possibilitat de donar un ús a l’edifici, «que és la millor qualitat de protecció, perquè tenir-lo protegit i no poder-lo usar seria un gran drama», ha dit la consellera en al·lusió al deteriorament que pateixen els edificis en desús.

 

La declaració de bé catalogat de Can Ribas al Ple es fa després d’haver tengut llum verda de la Ponència Tècnica i la Comissió Política de Patrimoni Històric. Així, es tendran en compte les al·legacions de l’Ajuntament que preveuen la possibilitat de reestructurar parcialment els forjats a fi que permeti la comprensió de l’espai original.

 

Pel que fa a la declaració de bé d’interès cultural la sèrie de obres El Món d’Ubú, la consellera ha destacat que és un conjunt artístic únic, tant pel que fa a la temàtica com per la qualitat. El personatge d’Ubú, creat pel dramaturg francès Alfred Jarry va seduir Miró. La col·lecció recull obres que l’artista va crear durant 30 anys sobre aquesta figura del rei tirà qui, per a Miró, era la representació del dictador Franco.

 

En aquest sentit, l’informe destaca que la col·lecció de Miró permet reconèixer les motivacions ideològiques i polítiques de l’artista en contra de la dictadura, el seu interès amb el món de l’escena, o part del seu procés creatiu a través de dibuixos preparatoris on, a més de l’espontaneïtat i inspiració, es pot veure el procés de reflexió i de creació de l’obra mironiana.

Tràmits i procediments relacionats