Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Kristian Krekovic

El pintor Kristian Krekovic va néixer en 1901 a la ciutat croata de Koprivna. Va iniciar la seva formació artística a Viena i la continuà a l’Escola de Belles Arts de París. L’any 1928, després de visitar una exposició a París en què es mostraven unes troballes arqueològiques de la civilització preincaica de Paracas, va començar a sentir interès per la cultura del Perú. Dos anys després va fer realitat el seu somni: conèixer aquell país que tant el fascinava; en companyia de la seva esposa, Sina, passà llargues temporades viatjant pels Andes.

Entre 1955 i 1958, la seva obraPassat i present del fabulós Perú s’exposà als Estats Units i Europa amb el patrocini del govern peruà. Paral·lelament, guanyà prestigi com a retratista.

L’any 1960, arribà a Mallorca i s’hi instal·là per sempre. Els darrers anys de la seva vida els dedicà a estudiar les cultures espanyola i balear, reflectint-les a les seves pintures. Va morir a Palma el 21 de novembre de 1985.

Un any després, el seu llegat passà a ser de titularitat pública, primer del Govern balear i, des de 1995, del Consell de Mallorca.

La col·lecció

 

El gruix de la col·lecció és l’obra pictòrica de Kristian Krekovic, uns tres-cents quadres que desenvolupen principalment les següents temàtiques:

Antigues cultures de Perú

Krekovic fou un entusiasta de les civilitzacions que es desenvoluparen a la zona andina abans de la conquesta espanyola, i gran part de la seva obra està dedicada a les cultures preincaiques i a l’imperi inca. Per a la realització d’aquests quadres, alguns de grans proporcions, es basà en el que va conèixer durant els seus viatges al Perú: vestigis arqueològics i ceràmiques, teixits o joies dels museus peruans. A més, prenia com a models persones de la població amb trets indígenes característics d’aquelles contrades.

Retrats de gent de Perú

A més de representar el passat de Perú, Krekovic també s’interessà per documentar la cultura tradicional d’aquell país a través de retrats d’homes, dones, infants i gent gran, inspirats en models i escenes reals.

Personatges històrics

Kristian Krekovic també treballà altres aspectes, com la conquesta espanyola d’Amèrica o personatges destacats de la història i la cultura d’Espanya i de Mallorca.

La guerra

Finalment, hi ha una sèrie d’obres en les quals el pintor volgué reflectir la desolació i l’angúnia davant dels fets que visqué amb la Segona Guerra Mundial i el posterior exili.