El Consell de Mallorca avala la candidatura de Vidres d’Art Gordiola al Premi Nacional d’Artesania 

El Consell de Mallorca avala la candidatura de Vidres d’Art Gordiola al Premi Nacional d’Artesania 

(04/08/2020)

El conseller Alzamora i la directora insular d'Artesania, Marta Jordà, han visitat la fàbrica a Algaida

El Consell de Mallorca, a través de la Direcció Insular d’Artesania i Comerç, ha avalat la candidatura de l’empresa mallorquina Vidres d’Art Gordiola al Premi Nacional d’Artesania, convocat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme i organitzat per la Fundació EOI a través de Fundesarte. 

Per això, el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, i la directora insular d’Artesania, Marta Jordà, han visitat la fàbrica de Vidrieres Gordiola amb el copropietari i administrador de l’empresa, Daniel Aldeguer, i el gerent Jesús Fernández.

El Premi Nacional d’Artesania és un reconeixement institucional a les trajectòries i actuacions exemplars en el camp de l’artesania contemporània, on precisament els vidres Gordiola destaquen per la utilització i preservació de la tècnica del vidre bufat. Per tal de presentar la seva candidatura, les empreses artesanes necessiten un informe d’una entitat autoritzada o de la institució competent en artesania al territori, que en el cas de Mallorca és el Consell. La institució insular mostra així el seu suport al sector de l’artesania. 

El passat juliol, el vidre bufat va ser declarat per l’estat espanyol com a manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial i Gordiola va ser escollida pel Ministeri de Cultura com a empresa representativa. Per això, ara l’empresa mallorquina ubicada a Algaida es presenta com a centre garant i transmissora de la tècnica del vidre bufat, alhora que innova i busca la revitalització de l’artesania. 

La següent passa per al reconeixement del vidre bufat serà que la UNESCO també declari aquesta tècnica com a patrimoni cultural immaterial. Precisament, l’estat espanyol, juntament amb Alemanya, Finlàndia o el Líban estan treballant des de 2018 per presentar la candidatura de la tècnica com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. La inclusió del vidre bufat com a manifestació representativa del Patrimoni Cultural immaterial a Espanya era el pas previ imprescindible. L’objectiu és revaloritzar, promoure i preservar aquest patrimoni i contribuir a la seva viabilitat econòmica.