El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística reafirma el seu compromís amb el sector amb el pressupost per a 2021

El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística reafirma el seu compromís amb el sector amb el pressupost per a 2021

(21/11/2020)

L’any que ve es destinaran 18,4 milions al sector cultural i de protecció del patrimoni i foment del català

El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística consolida el creixement del 10 per cent del seu pressupost als pressupostos d’enguany per al pròxim exercici. Així, manté les partides que serviran al sector per a la creació i programació d’esdeveniments culturals, la protecció del patrimoni i el foment de l’ús del català, ja sigui a través dels ajuntaments, entitats, empreses o particulars. Segons ha destacat la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, “els comptes reafirmen el nostre compromís amb el sector i amb facilitar que la cultura arribi a totes les mallorquines i mallorquins, alhora que vetllam per la protecció del nostre patrimoni i promovem l’ús del català”. 

Així, el pressupost total del departament ascendeix a 25,8 milions d’euros, dels quals 7,4 corresponen a la partida de personal i 18’4 serviran per a dinamitzar el sector cultural i la protecció del patrimoni i de la llengua. D’aquests, 14,7 milions d’euros corresponen a Cultura, 2 milions d’euros a Patrimoni, 1,11 milions d’euros a Política Lingüística i 625.000 euros a la secretaria tècnica.

La Direcció Insular de Cultura comptarà el 2021 amb un pressupost de 14,7 milions d’euros. Amb aquesta quantitat, manté totes les línies de subvenció per al desenvolupament de la creació, producció i explotació d'activitats culturals i la seva divulgació, tant les destinades a associacions sense ànim de lucre, empreses i ajuntaments. Amb un total de 16 convocatòries i un pressupost de 3,7 milions d’euros. També es mantenen les aportacions a diferents entitats a través de subvencions nominatives, amb una partida d’1,6 milions d’euros. 

Els organismes depenents d’aquesta direcció insular també mantenen el seu pressupost. Els comptes de 2021 del Teatre Principal ascendeixen a 5,6 milions d’euros, que donades les circumstàncies actuals reforçaran la producció i coproducció pròpia amb l’objectiu de reactivar el sector illenc. 
La Fundació Mallorca Literària comptarà amb 683.300 euros per a activitats, el Museu de Mallorca 248.400 euros (no inclou personal ni manteniment, neteja, seguretat, etc.), el Museu Marítim tendrà 529.000 euros.

D’altra banda, la Direcció Insular de Patrimoni comptarà amb un pressupost de 2 milions d’euros i manté les ajudes per a la conservació i difusió del patrimoni arqueològic i dels béns culturals, dotades amb 1,2 euros i consolida les subvencions creades enguany per a la recerca en matèria arqueològica i paleontològica. Així mateix, continuarà la feina de la Comissió Mixta amb el Bisbat per a la conservació de béns eclesiàstics.

Amb un pressupost d’1,11 milions d’euros, la Direcció Insular de Política Lingüística es manté el pressupost de 79.000 euros per als Premis Mallorca, que s’havia incrementat enguany, i es preveuen 135.000 euros per posar en marxa el servei de dinamització lingüística. A més, com a novetat, es dedicaran 40.000 euros a una convocatòria d'ajuts per a projectes relacionats amb la celebració del 500 aniversari de les Germanies a Mallorca. El 2021 es recuperaran els ajuts de foment de l'ús del català per a empreses i entitats, amb 150.000 euros, i es mantenen els ajuts a la producció editorial i fonogràfica, amb 300.000 euros de pressupost.