Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La matèria orgànica a Mallorca es transforma en un compost de qualitat

La matèria orgànica a Mallorca es transforma en un compost de qualitat

(18/03/2021)

Aurora Ribot recorda que «hi ha una inversió important prevista, d’uns 12 milions d’euros, i una renovació total de la instal·lació de Felanitx»

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot; la directora insular de Residus, Patrícia Arbona, i el director general de TIRME, Rafael Guinea, han visitat avui la planta de compostatge de Felanitx per saber-ne de primera mà les darreres novetats.

Actualment, les plantes de compostatge actives són les Son Canut, ubicada a Son Reus, i les plantes de Calvià i de Felanitx. Concretament, a la planta de compostatge de Felanitx, l’any passat es varen tractar 1.782 tones de llot de depuradora i 1.985 tones de poda, i s’hi varen produir 695 tones de compost. Aquesta dada significa un 28 % menys, si la comparam amb l’any anterior, quan es varen produir 967 tones. El compost obtingut està inscrit en el Registre de fertilitzants i afins del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Aurora Ribot, vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, ha recordat que el Pla Director Sectorial aprovat l’any 2019 «preveu una inversió important, d’uns 12 milions d’euros, i una renovació total de la instal·lació» i ha afegit que la planta de Felanitx «en el futur tractarà FORM (fracció orgànica dels residus municipals) per fer compost».

De residu a recurs

Patrícia Arbona, directora insular de Residus, ha detallat que el compost obtingut «tot i no ser gaire conegut per la ciutadania, és un recurs molt apreciat i necessari per a l’agricultura i la jardineria, ja que és una manera de tornar a aportar nutrients i estructura al sòl, i d’aquesta manera tancar el cercle de la matèria orgànica».

El procés s'inicia amb la recepció i descàrrega dels residus que es tracten a la instal·lació: llots d’estacions depuradores d’aigües residuals i fracció vegetal (poda). La poda es tritura i, amb una pala, es mescla amb els llots. Per cada m3 de llot, s'utilitzen 3 m3 de poda triturada.

La fermentació, fase inicial del procés de compostatge, es du a terme mitjançant un sistema de canals airejats. La planta té instal·lats cinc canals de fermentació. Una vegada dipositada la mescla entre poda i llots als canals, es mou mitjançant una voltejadora. El temps de permanència de la mescla als canals és d’uns 15 dies.

El material ja fermentat passa a la fase de maduració, que es du a terme mitjançant piles que es voltegen periòdicament amb una pala carregadora. El procés de maduració dura, aproximadament, entre 60 i 90 dies. Finalment, el material s'afina per eliminar residus impropis i obtenir el compost, que s'analitza i, si compleix els paràmetres prevists, es comercialitza.