Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Consell i Felib refermem i amplien l’acord de reactivació social i econòmica de Mallorca

Consell i Felib refermem i amplien l’acord de reactivació social i econòmica de Mallorca

(28/05/2021)

Catalina Cladera i Antoni Salas han signat el document que recull l’ampliació dels compromisos conjunts envers l'àmbit social, finançament, turisme, inversió pública i teixit productiu de Mallorca

Tots dos han destacat l’esforç econòmic de les institucions públiques durant la pandèmia així com la necessitat de mantenir la suspensió de les regles fiscals per poder seguir emprant els romanents

 

La presidenta del Consell de Mallorca i el president de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Antoni Salas, han signat avui dematí l’ampliació de l’acord de col·laboració signat ara fa un any per a la reactivació econòmica i social dels municipis de Mallorca. Es tracta d’un document actualitzat que inclou les noves mesures de reactivació duites a terme als municipis de Mallorca, un acord incardinat al Pla autonòmic de reactivació i transformació econòmica i social de les Illes Balears del Govern i alineat amb el “Mallorca Reacciona”, el pla de reactivació econòmica i social que ha mobilitzat més de 100 milions d’euros en un centenar de mesures i al qual s’han anat incorporant mesures.

Per això era convenient ampliar el protocol signat al juny de l’any passat entre el Consell i la Felib amb una sèrie de mesures conjuntes per donar resposta a l’actual conjuntura socioeconòmica.

“Hem demostrat que el municipalisme és un dels eixos transversals de les polítiques del Consell i que la feina coordinada amb els ajuntaments ha estat imprescindible per donar una resposta a les necessitats de la ciutadania, empreses, treballadors i municipis durant la crisi” ha explicat la presidenta Cladera. “Fa un any fixarem un full de ruta, una estratègia conjunta de sumar esforços i recursos per ser més eficients en l'àmbit insular i municipal a Mallorca que no només hem complit sinó que ara ampliam i reforçam per ajustar-nos a les noves necessitats derivades de la pandèmia”, ha conclòs.

“El fet de tornar a firmar el protocol de mesures entre el Consell de Mallorca i els ajuntaments i afegir noves accions conjuntes, fa que la feina de les institucions més properes a la ciutadania mitjançant accions coordinades, sigui garantia d’eficiència i d’eficàcia” ha apuntat el president de la FELIB, Antoni Salas, qui ha destacat l’esforç de tots els batles i batlesses i equips municipals per donar resposta d’una manera extraordinària a les demandes que han anat sorgint durant la crisi.

L’ampliació manté els sis eixos inicials de mesures, que són l’àmbit social i de les persones; el producte local, sector primari i comerç de proximitat; petites i mitjanes empreses i els autònoms; el turisme; la inversió pública i el finançament.

En aquest sentit, el nou protocol afegeix mesures com l’ampliació del Servei d’Atenció Integral a Domicili (SAID) de l’IMAS amb la incorporació de 20 nous municipis i la creació de 168 noves places en 2021. L’acord també incorpora el reforç dels serveis comunitaris bàsics de tots els ajuntaments, amb una dotació de 5,4 M € per a l’any 2021.

En l’àmbit del suport a empreses, negocis locals i autònoms, la presidenta Cladera ha recordat que en poc més de tres mesos el Consell de Mallorca ha abonat 23 milions d’euros en 12.000 ajuts a empreses i autònoms dels sectors més afectats per la pandèmia, a través dels ajuts econòmics directes cofinançats amb el Govern, al qual s’hi afegeixen, i així ho recull el nou document, l’aportació de la institució insular de 7’5M al fons mixt Consell-Ajuntaments i Govern d’ajuts directes. El nou document també inclou la gestió per part del Consell d’aquests ajuts a 22 ajuntaments per un valor de 15’5M.

Un capítol destacat és el de la inversió pública durant la pandèmia, tant en mesures de xoc com enfocades en la reactivació. Tant Cladera com Salas han incidit en l’esforç tant del Consell com dels ajuntaments en la reactivació econòmica a través de la inversió pública. En aquest sentit, Cladera ha recordat que el Consell ha mobilitzat de manera coordinada amb els ajuntaments més de 70M per reactivar l’economia als municipis i millorar la vida dels seus residents, corresponent als 23,1 milions d’euros del Pla d’Inversions per a Obres competència municipal i dels Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC):; a 39M € que aporten Govern, Consell i Ajuntaments a parts iguals dins el Pla de Reactivació de la manera més diversa possible en energies renovables i el cicle de l’aigua, entre d’altres, 10 milions d’euros del Pla d’Inversions Esportives Municipals del Consell, entre altres mesures. S’inclou també com a mesura de suport als municipis la posada en marxa de la plataforma Mallorca Activa, una nova eina de formació, suport a empreses i emprenedors i foment de la innovació empresarial dels municipis de menys de 20.000 habitants.

 

Nous compromisos. Oficina de suport municipal i suspensió de regles fiscals

La suspensió de les regles fiscals i l’autorització per utilitzar els romanents durant 2020 i 2021, unida a l’arribada dels fons europeus “Next Generation, permeten a consells i ajuntaments mobilitzar més recursos per a combatre l’emergència sanitària i econòmica causada per la pandèmia.

Per això, el Consell de Mallorca i els ajuntaments de Mallorca, han acordat incorporar nous compromisos a l’acord signat avui.

Consell de Mallorca i els ajuntaments, representats per la FELIB, se comprometen a posar a disposició de la ciutadania i els sectors productius el màxim possible de romanents i fons europeus per a finançar les polítiques d’inversió pública relacionades amb la sostenibilitat, la transició energètica i l’economia circular

Cladera ha recordat l'anunci fet ahir durant la presentació del Pla Mallorca Circular del Consell de Mallorca, en què la institució insular, entre altres mesures, crearà una oficina de suport als municipis de menys de 20.000 habitants per ajudar-los a gestionar els seus projectes europeus.

En el nou document es comprometen també a mantenir la demanda de la suspensió de les regles fiscals mentre durin les conseqüències de la pandèmia, per seguir emprant els romanents durant l’any 2022 per poder invertir recursos en els municipis de Mallorca.

Vídeos

conveni felib