Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La mort i la vida, protagonistes del cicle teatral de Tots Sants al Teatre Principal

La mort i la vida, protagonistes del cicle teatral de Tots Sants al Teatre Principal

(27/10/2020)

La Fundació Mallorca Literària també ha organitzat un seguit d'activitats per a mantenir viva la tradició relacionada amb aquesta festivitat

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha presentat avui en roda de premsa el cicle teatral de Tots Sants que tendrà lloc al Teatre Principal i també les activitats relacionades amb aquesta festivitat que organitza la Fundació Mallorca Literària, acompanyada del director del teatre, Josep R. Cerdà, la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells, i part de l'equip de les dues obres de teatre que conformen el cicle.

"Els condemnats", de Baltasar Porcel, i "Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers", d'Àlex Rigola, són els dos espectacles que integren el cicle de Tots Sants, que el Teatre Principal de Palma ha programat des del dijous 29 d'octubre fins al diumenge 1 de novembre. Ambdues obres comptaran amb col·loquis posteriors en alguna de les seves funcions i uUn d’aquests col·loquis, el d’"Els condemnats" es fa gràcies a la col·laboració de la Fundació Mallorca Literària, que també ha fet el programa de mà d’aquesta obra.

Busquets ha agraït que "tant el Principal com la Fundació Mallorca Literària fan una feina molt important per a mantenir viva la cultura d'arrel i tenen en compte el calendari tradicional a l’hora de fer la seva programació".

Durant la seva intervenció, Cerdà ha destacat que les obres programades dins aquest cicle al Teatre Principal "són complementàries a l'hora de mostrar dues visions de la mort des de dues òptiques molt distintes, la de Porcel des d'una Mallorca preturística i en un àmbit familiar que arriba a ofegar la llibertat individual" i la de Rigola des de la contemporaneïtat a través del diàleg d'un pare amb la seva filla que realment "és un cant a la vida".

A més, en el en el marc del cicle TardOral, La Fundació Mallorca Literària ha organitzat la projecció de “Trinta Lumes”, una obra sobre el misteriós món entre els vius i els morts, divendres 30 d’octubre a les 19 h a Montuïri. Així mateix, la Fundació també ha donat suport tècnic i logístic a ajuntaments, centres educatius i altres organismes i entitats per l’organització d’activitats relacionades amb Tots Sants i que vetllen per mantenir vives les tradicions mallorquines al voltant d'aquesta festivitat.

Les obres del Principal

L'obra de Baltasar Porcel, en una producció d'El Somni i dirigida per Sergio Baos, es representarà a la Sala Petita el dijous 29 i el divendres 30 d'octubre, ambdues funcions a les 20 hores, i està representada per Catalina Florit, Carlos Llecha, Eva Barceló, Joan Manel Vadell i Xavi Núñez.

Els condemnats és una de les primeres peces literàries de Baltasar Porcel. Un Porcel que apostà per la literatura teatral en els seus inicis i que ho va fer seguint més la tradició dramatúrgica europea dels anys 50 . Tot plegat va fer que el jove Porcel dramaturg no fos reconegut com si ho va ser el Porcel novel•lista posterior.

Es tracta d'una obra en clau de thriller que relata les vivències d'una família obligada a conviure durant la nit de Tots Sants a la Mallorca de principis dels seixanta del segle passat. El permanent toc de les campanes i una atmosfera crua i asfixiant posen al límit de la condició humana als personatges.

Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers, títol pres d'un vers del Hamlet de Shakespeare, es representarà a la Sala Gran el dissabte 31 d'octubre a les 20 hores i el diumenge 1 de novembre a les 18 hores. Neix d'una proposta de la Sala Beckett a Àlex Rigola de fer una obra de teatre sobre la mort i que aquest recull en aquest muntatge que "parlant de la mort acaba essent un cant a la vida".

Josep Pujol i Andreu, Catedràtic d'Història de l'Economia, malalt d'un càncer, i pare de l'actriu Alba Pujol accedeix durant els seus tres últims mesos de sessió de quimioteràpia, a participar en unes entrevista amb el director Àlex Rigola. En aquestes converses parlen d'economia, història, filosofia, poesia, el seu passat, els seus gustos, les amistats, l'amor, la família...

La pròpia Alba Pujol interpretant el paper real de filla i l'actor Pep Cruz, fent el paper de pare, traslladen les 25 hores de converses en una hora i quart de dramatúrgia sobre l'escenari durant la qual es parla de la mort però sobretot de la vida perquè "de la mort sabem molt poc, quasi res, però del que sí sabem és de la vida i d'això parla aquesta obra".

Podeu consultar les activitats de la Fundació Mallorca Literària aquí