Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

600.000 euros per a projectes de desenvolupament rural a Mallorca

600.000 euros per a projectes de desenvolupament rural a Mallorca

(02/10/2020)

Mallorca Rural subvencionarà fins a 20.000 euros les actuacions d’entitats privades a favor del sector agrari

La Junta Directiva de Mallorca Rural, l’entitat d’iniciativa publicoprivada encarregada de dinamitzar la zona rural de Mallorca mitjançant la iniciativa comunitària LEADER de la Unió Europea, ha acordat convocar subvencions per a entitats privades per un total de 600.000 euros. La voluntat final d’aquests ajuts és crear ocupació i activitat econòmica sostenible a l’àrea rural de 36 municipis de l’illa (zona LEADER). 

Els objectius que es persegueixen amb aquesta convocatòria s’han establert d’acord amb l’Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu 2014-2020 de Mallorca: suport al sector agrari i agroindustrial, conservació del patrimoni natural i cultural, gestió sostenible dels recursos naturals i suport transversal a l’impuls dels diferents sectors. 

L’entitat Mallorca Rural està presidida pel Consell de Mallorca i en formen part els ajuntaments de la zona LEADER i entitats de caràcter privat del sector agrari. L’import destinat a aquesta nova convocatòria d’ajudes prové dels fons europeus FEADER a través de FOGAIBA. 

Projectes de desenvolupament rural

Podran sol·licitar finançament persones autònomes, societats mercantils (màxim deu treballadors), societats agràries de transformació, cooperatives o societats laborals i associacions o fundacions locals sense ànim de lucre. La quantia màxima subvencionable és de 20.000 euros, que es poden destinar a la millora en béns immobles, a l’adquisició de maquinària i equipament, a despeses de personal o a l’assistència tècnica per executar els projectes.

Aquests projectes han de donar suport al sector agrari i agroindustrial, per exemple, a través de l’impuls al comerç detallista (canals alternatius de comercialització), la promoció de formes noves d’agricultura a través de projectes de cooperació i integrals, i la valoració de varietats locals i races autòctones. 

Així mateix, pel que fa al suport a la conservació del patrimoni natural i cultural, es finançaran accions a favor d’empreses en l’àmbit del turisme de caràcter naturalista o cultural, especialment si estan lligades a explotacions agràries.

També seran subvencionables les actuacions que promoguin un ús més eficient de l’aigua en l’agricultura i el pas a una economia baixa en carboni i capaç d’adaptar-se al canvi climàtic en els sectors agrari, alimentari i forestal.

Finalment, els projectes que es vulguin presentar a la convocatòria poden ser de formació i informació, de transferència de coneixements, sensibilització ciutadana i innovació en els sectors agrari i del medi ambient.

El termini de presentació de sol·licituds és de 30 dies naturals comptadors a partir de l’endemà de publicar-se la convocatòria en el BOIB. Es preveu que aquesta publicació sigui dins el mes d’octubre. 

36 municipis beneficiats 

La zona LEADER, on es poden desenvolupar aquests projectes, està constituïda per Alaró, Algaida, Ariany, Artà, Banyalbufar, Binissalem, Búger, Bunyola, Campanet, Campos, Consell, Costitx, Deià, Escorca, Esporles, Estellencs, Fornalutx, Lloret de Vistalegre, Lloseta, Llubí, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Montuïri, Petra, Porreres, sa Pobla, Puigpunyent, Sencelles, Sant Joan, Santa Eugènia, Santa Maria del Camí, Selva, Sineu, Sóller, Valldemossa i Vilafranca de Bonany.