Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Visita guiada pel patrimoni de pedra en sec de la Serra per posar fi al Med-Stone Congress celebrat a Mallorca

Visita guiada pel patrimoni de pedra en sec de la Serra per posar fi al Med-Stone Congress celebrat a Mallorca

(30/10/2017)

Durant tres dies es varen congregar en un mateix espai, experts per analitzar com encarar la candidatura a patrimoni immaterial de la pedra en sec. Un dels moments més emotius va ser l'entrega de guardons als mestres margers

La visita guiada pel patrimoni de pedra en sec a la Serra de Tramuntana va posar el punt final al Congrés internacional "La Tècnica de pedra en sec cap a patrimoni mundial" (Med-Stone Congressdry-stone technique to world heritage). Els assistents varen poder conèixer de primera mà la tècnica conductivitat de la pedra en sec pel que fa a camins, parets, marges, ponts, estructures hidràuliques i també l'aprofitament tradicional de les marjades d'olivars.

La ponència inaugural va tenir lloc dijous a la nit al Castell de Bellver i va estar a càrrec de Michael Atwood Mason, director del Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritag de Washington.

Un acte al qual, a més d'un bon nombre de margers i experts en pedra en sec, també hi varen assistir el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, la consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, el president del Gremi de Margers, Lluc Mir, la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern, Fanny Tur, i sotsdirectora general de Protecció del Patrimoni Històric del Ministeri de Cultura, Elisa del Cabo.

El president, Miquel Ensenyat, ha destacat que "la pedra seca és un museu a l'aire lliure. Un museu viu que ha passat de generació en generació gràcies, fonamentalment, a la pagesia. De fet, sense activitat agrícola, el paisatge humanitzat es mor. I aquest és, precisament, un dels perills que amenacen el nostre patrimoni rural".

Per la seva part, la consellera Sandra Espeja ha posat en relleu que "aquest congrés internacional posa en relleu la importància de la pedra en sec i dels margers arreu d'Europa. Una tradició i un ofici que segueixen vius i que forma part del tarannà de diferents indrets".

Durant tot el dia de divendres i dissabte i a través de diferents conferències es va reunir al centre cultural de Sa Nostra a experts i professionals de la tècnica constructiva de la pedra en sec per parlar de les claus de la candidatura que es presentarà davant la UNESCO. De fet, els assistents varen quedar molts satisfets de l'encontre i dels contactes i coneixements que varen poder adquirir.

Un dels moments més emotius del Congrés va ser l'entrega de distincions i reconeixements als mestres margers que duen tota la vida dedicant-se a n'aquesta professió i lluitant perquè no es perdi.

La candidatura de la tècnica de la construcció de la pedra en sec a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat fou presentada formalment per Xipre i Grècia, iniciativa a la qual s'hi ha sumat França, Itàlia, Espanya, Suïssa, Croàcia i Eslovènia. Aquesta candidatura serà avaluada pel Comitè Intergovernamental de Salvaguarda del patrimoni Cultural Immaterial durant el pròxim 2018.

El Med –Stone Congress ha estat organitzat pel Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca i el Gremi de Margers de Mallorca i compta amb el patrocini l'Agència del Turisme de les Illes Balears i la col·laboració del Consorci de la Serra de Tramuntana, la Conselleria d'Educació i Universitats, el Centre Balears Europa, Europe Direct Mallorca, Institut de les Qualificacions Professional de les Illes Balears, Ministerio de Educación, Cultura y DeporteInstituto Nacional de las Cualificaciones, Servei d'Ocupació de les Illes Balears, Ajuntament de Palma, Palma Cultura i Castell de Bellver.