Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Ses Fontanelles donarà nom a un tipus d’àmfora romana, trobada per primera vegada a Mallorca

Ses Fontanelles donarà nom a un tipus d’àmfora romana, trobada per primera vegada a Mallorca

(16/04/2021)

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha presentat avui els resultats de l’estudi preliminar de la càrrega del derelicte tardoromà de Ses Fontanelles, en què s’ha constatat que portava quatre tipus d’àmfores diferents, un dels quals és la primera que es veu a tot el món i que durà el nom de “Ses Fontanelles 1” en referència al jaciment d’on s’ha extret.

Així ho ha anunciat el cap de la secció d’Arqueologia de la Direcció Insular de Patrimoni, Jaume Cardell, qui també ha destacat el fet que s’han recuperat parts del vaixell descobert a Palma i que permeten realitzar estudis sobre l’arquitectura naval.

Busquets ha explicat que “a partir de la investigació es podrà conservar millor tot aquest material i també es podrà divulgar i transferir el coneixement al voltant d’aquest derelicte i la seva càrrega”. Així mateix, ha destacat el fet que “aquesta troballa traspassa l’àmbit insular i situa Mallorca en un lloc importantíssim pel que fa les investigacions de l’època tardoromana, tant pel que fa a comerç com a costums d’alimentació, entre altres aspectes”.

Busquets també ha agraït la coordinació i col·laboració que ha mantingut el Servei de Patrimoni Històric amb les universitats de les Illes Balears, de Barcelona i de Cadis.

Segons Cardell, el derelicte de Ses Fontanelles, està conformat casi en la seva totalitat, per àmfores de transport. Sense descartar que pogués transportar algun altre tipus de producte que per les seves característiques no s’hagi conservat. 

Pel que fa a l’estudi tipològic de les àmfores, s’han pogut identificar 249 peces, el contingut de les quals és bàsicament de garum  encara que també d’oli i en menor quantitat de vi/vinagre o productes derivats del raïm, per la conservació d’olives. Les àmfores estaven estibades al vaixell naufragat amb sarments de vinya i de càrritx.

Des del punt de vista tipològic són especialment abundants les Almagro 51 c. que en relació amb seu contingut les inscripcions pintades ens indiquen  que es tractaria de liquamen un producte equiparable al garum elaborat amb peixos de petites dimensions.

També són importants les investigacions que situen la procedència del vaixell a la zona de Cartagena, ja que es tractaria del primer derelicte carregat amb saladures de l’àrea de Cartagena, fet que obre una nova línia d'investigació en relació amb l’economia hispanoromana.

Després de l’estudi s’ha constatat l’excepcionalitat de la quantitat de tituli picti conservats, una quarantena, que conformen la col·lecció més àmplia coneguda en àmfores hispàniques d’època tardoromana. Així, la combinació de les inscripcions al·lusives al contingut i l’anàlisi de les restes físiques és una oportunitat única per investigar sobre l'alimentació i la cuina en el món antic.

La troballa i l’estudi

El derelicte va ser trobat a l’estiu de 2019 gràcies a l’avís d’un veïnat de la zona. Patrimoni, tot d’una, va organitzar una campanya d’extracció del material. La primera activitat va ser l’elaboració de l’inventari preliminar del béns mobles recuperats del 2019, del derelicte de Ses Fontanelles. De manera consensuada amb els tècnics del Servei de Patrimoni i els responsables de l'estudi, es va constatar la necessitat de procedir a la revisió de tot el material extret a la campanya de 2019, d’aquesta manera, es va fer l’inventari preliminar i l’inventari de les mostres.

Al mateix temps, es va fer una selecció de les 25 àmfores més ben conservades i aquelles que eren portadores de tituli picti. De totes elles es van fer fitxes catalogràfiques.

Es va procedir al processament gràfic de les àmfores que implicà el dibuix i la fotografia de cada un dels individus. Aquesta tasca es va veure complementada amb la fotogrametria del material.

Respecte a les analítiques es procedí a l’anàlisi macroscòpica de les peces i a la seva caracterització petrogràfica. D’aquesta part de l’estudi es desprèn que la majoria de les àmfores podien haver estat produïdes a la zona de Cartagena. Només un exemplar trenca aquesta tendència indicant una procedència de les costes de Màlaga.

A finals del 2020 i sota la coordinació del Dr. Dario Bernal-Casasola, Catedràtic d’Arqueològica de la Universitat de Cadis i el Dr. Miguel Angel Cau Ontiveros, Reseach Professor, Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), es van dur a terme els treballs preliminars sobre els materials recuperats durant la campanya d’urgència de 2019 del derelicte localitzat a la platja de Palma, el derelicte de Ses Fontanelles.