Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Sentit homenatge a Donald G. Murray al convent de la Puríssima Concepció

Sentit homenatge a Donald G. Murray al convent de la Puríssima Concepció

(16/12/2021)

Avui s’ha inaugurat una exposició temporal dedicada al fotògraf que ha immortalitzat la recuperació del conjunt del convent

La directora insular de Patrimoni, Kika Coll, ha inaugurat avui l’exposició temporal «Donald G. Murray, trenta anys de fotografia a Mallorca (1980-2010)», dedicada al fotògraf d’origen canadenc mort l’abril d’enguany. L’artista ha desenvolupat una llarga carrera a Mallorca com a fotògraf, dissenyador dels catàlegs, cartells i fullets de l’activitat cultural i de rehabilitació duita a terme en el convent de la Puríssima Concepció, avui de les franciscanes TOR i abans de les caputxines. La inauguració coincideix amb l’obertura al públic dels betlems de les caputxines.

La mostra, que es podrà visitar al convent de la Puríssima Concepció fins al 4 de gener, s’ha fet a partir d’una selecció de fotografies de l’extens arxiu de Murray. El públic podrà contemplar 66 imatges de diferents temàtiques vinculades amb Mallorca com ara els convents de clausura femenina, les cases senyorials, els jardins històrics, les possessions i la ruralia, el paisatge i la ciutat de Palma.

Les fotografies es reparteixen per les sales de la planta baixa: Sala del Molí, Sala del Mar Vermell, Sala de l’Aposentico i el pas de l’escala de pujada al betlem monumental. Crida l’atenció la gran estesa de terrissa que formà part de l’aixovar domèstic de les caputxines durant segles i que se reuní per a l’exposició de Nadal del 2019 i que encara es manté. 

Un apartat important de l’exposició és la mostra de documentació personal i una selecció de revistes i altres publicacions treballades per Murray abans d’instal·lar-se a Mallorca i també quan ja vivia a l’illa. Una de les seves passions va ser la navegació i efectuà grans travessies per l’oceà Pacífic i també l’Índic tot visitant illes i paratges tan exòtics com també  salvatges. Amb Aina Pascual va recórrer gran part d’Europa i junts publicaren nombrosos articles a revistes especialitzades en viatges. 

Amb la seva càmera, Murray va immortalitzar el procés de rehabilitació de les Caputxines, i va dedicar un dels seus 15 catàlegs a «Els Betlems de les Caputxines», editat el 1996. La seva darrera obra d’aquest tipus va ser publicada el 2012 amb el títol «El pessebrisme a Catalunya i Mallorca. Segles xvii-xx».

L’exposició de Murray coincideix amb la celebració del vint-i-cinquè aniversari del projecte cultura de recuperació del monestir de la Puríssima Concepció de monges caputxines iniciat l’any 1995, que no es va poder commemorar l’anypassat per mor de la pandèmia. Cal recordar que els promotors de la idea foren, i encara són, els historiadors Aina Pascual Bennasar i Jaume Llabrés Mulet que, en un principi, comptaren amb l’assessorament de l’erudit pare Gabriel Llompart Moragues C.R.

A banda de Kika Coll i els historiadors Aina Pascual i Jaume Llabrés, també han assistit a la presentació l’abadessa del convent, Sor Paulina, i el vicari Episcopal de Patrimoni, Xisco Vicens.

Els betlems del convent

Enguany es pot tornar a visitar la col·lecció de betlems del convent, després de la clausura el 2020, i es fa coincidint amb el 25è aniversari de l’obertura al públic de la col·lecció de betlems històrics del monestir l’any 1996. Els primers patrocinadors foren el Consell de Mallorca, la companyia GESA i la Caixa de Balears “Sa Nostra”. De llavors ençà, la col·lecció dels Betlems de les Caputxines ha estat visitada per milers de persones.

La col·lecció de betlems es troba reunida a l’antiga sala de labor del convent, construïda el 1712, on s’hi ubica el betlem monumental contingut en una mena de capella que es tanca amb unes portes amb teles pintades muntades sobre bastidors. A l’actualitat, la cova del betlem acull el misteri del naixement de figures de vestir de principi del segle xviii i un bon nombre de pastors de pasta de paper i tela encolada també del segle xviii i d’altres vestits amb indumentària típica que són del segle xix.

Tanmateix, en el centre de la sala s’hi troba el naixement, conegut com el betlem de les fundadores, que data de la segona meitat del segle xvii que es mostra amb un conjunt molt notable de pastors i pastores de la mateixa època,obrats en fang cuit policromat.

Per la resta de la sala s’hi exposen cinc betlems composts per les antigues caputxines, vertaderes artesanes en crear paisatges i coves per acollir tota una sèrie de figures de fang cuit policromat dels segles xviii i xix. Hi destaquen els pastors i naixements obra de Manacor del segle xviii relacionats amb el taller del mestre de les Verges Rosses.

Hom destaca un betlem de retall amb un seguici dels Reis d’Orient i un bon conjunt de pastors que pareixen datar del segle xvii, encara que no s’ha pogut comprovar de manera concloent.

VISITES GUIADES CADA HORA, MÀXIM 25 PERSONES PER GRUP

Matí 10.30 h, 11.30 h i 12.30 h.

Horabaixa 17.30 h , 18.30 h I 19.30 h.

Tancat només els 24 i 25 de Desembre i els 31 de Desembre i 1 de Gener 2022.

Entrada gratuïta

RESERVA DE PLACES PER A LA VISITA:

Al WhatsApp  646 965 901 i email: guiasureda@gmail.com

Atenció: reserves mínim amb un dia d’antelació i no seran validades si no han rebut confirmació.

A partir del 7 de gener de 2022 només visites concertades, mínim grups de 10 persones.