Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell es reuneix amb batles i batlesses dels ajuntaments de la Tramuntana per elaborar la futura Llei Serra

El Consell es reuneix amb batles i batlesses dels ajuntaments de la Tramuntana per elaborar la futura Llei Serra

(01/02/2022)

La primera de les tres jornades de participació amb els municipis de Bunyola, Deià, Esporles, Sóller, Fornalutx i Valldemossa ha tengut lloc a Raixa.

Diferents ajuntaments de la Tramuntana s'han reunit a Raixa aquest dimarts 1 de febrer amb el Departament de Territori del Consell de Mallorca qui els ha convocat amb l'objectiu de recollir suggeriments, escoltar proposta i treballar amb els municipis en l'elaboració de la futura llei Serra de Tramuntana. Es tracta d'una jornada de participació que compta avui amb els batles, batlesses i representants dels ajuntaments Bunyola, Deià, Esporles, Sóller, Fornalutx i Valldemossa.

La consellera de territori Maria Antònia Garcías ha destacat la voluntat del Consell de fer de la nova normativa una llei molt participada. Ha recordat que s'han fet anteriorment cinc meses de participació amb experts, entitats implicades i particulars, que també s'han traslladat als municipis a través de la Mesa de batles i batlesses. Però tal com va anunciar Garcías a principi d'any s'han organitzat aquestes jornades específiques amb els ajuntaments. Són un total de 3 jornades. La primera ha tengut lloc avui a Raixa, la segona a Lloseta prevista pel dijous dia 3 de febrer i la tercera el dia 9 a Calvià, així els grups poden ser més reduïts el que facilita la participació. Finalment, es posarà en comú la feina feta a l'assemblea de batles i batlesses de la Serra.

«L'objectiu primer de la llei és protegir aquest territori més i millor a través del reconeixement jurídic del paisatge cultural de la Serra de Tramuntana de la mà dels ajuntaments», ha assenyalat la consellera de Territori qui també ha destacat que «es tracta d'un paisatge viu en continua evolució i vinculat a la societat actual» que va ser i és modelat per l'acció de l'ésser humà i la natura. En aquest sentit, ha recordat la figura de les Collidores d'oliva que varen rebre la Medalla d'Honor i Gratitud de Mallorca l'any 2021.

Garcías ha explicat com s'ha organitzat la jornada d'avui, que està pensada per abordar diferents temàtiques amb tres espais de debat al llarg de la sessió per incorporar aportacions i matisos, i també respondre preguntes, aclarir dubtes i introduir reflexions.

La consellera ha informat que a la primera part de la jornada amb els ajuntaments s'ha tractat la definició, l'abast i l'àmbit d'aplicació de la nova normativa. La segona part ha estat reservada a un tema clau: la governança vinculada a la participació ciutadana com una variable central en la presa de decisions. A la tercera part s'ha debatut sobre els instruments d'ordenació i gestió com són el pla rector, el pla d'acció i l'informe de seguiment. La darrera part aborda els àmbits d'intervenció per a la protecció del paisatge cultural, connectats directament amb l'activitat agrària, conservació del patrimoni i mesures d'adaptació a la mitigació del canvi climàtic.