Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS referma la necessitat d’incloure la perspectiva d’infants i joves a les primeres jornades sobre «Ciutats Amigues de la Infància»

L’IMAS referma la necessitat d’incloure la perspectiva d’infants i joves a les primeres jornades sobre «Ciutats Amigues de la Infància»

(10/06/2022)

La presidenta Catalina Cladera ha posat en valor l’aliança entre Consell, municipis i Unicef perquè «tot Mallorca sigui una Illa Amiga de la Infància».

Promoure ciutats i municipis que comptin amb entorns segurs i protectors per a la infància, serveis de proximitat i que fomentin la participació infantil i adolescent. Aquest ha estat l’eix que ha centrat la I Jornada sobre prevenció i intervenció comunitària «Ciutats Amigues de la Infància i Plans Locals d’Infància i Adolescència», organitzades per l’àrea de Prevenció Comunitària i Suport Territorial de l’IMAS.

«El treball comunitari i en xarxa ens permet estendre la mirada global en infància i adolescència a tota l'illa i fer que Mallorca sigui una illa amiga de la infància. Per això, és important compartir l'impuls del Consell en prevenció i participació dels joves i adolescents a través de l’IMAS, amb tots els ajuntaments i amb experts d’altres comunitats, de la mà d’entitats de promoció i defensa dels drets de la infància com és Unicef», ha dit la presidenta del Consell, Catalina Cladera, durant la inauguració de la trobada.

Més d’un centenar de professionals dels serveis socials municipals i d’entitats han assistit avui a aquesta jornada que s'ha celebrat després que IMAS i Unicef signassin un conveni per fomentar el programa de «Ciutats Amigues de la Infància» entre els ajuntaments del l’illa. En el marc d’aquest acord, la institució insular desenvolupa una tasca de sensibilització, promoció i suport amb els consistoris perquè incorporin la perspectiva del jovent en les seves polítiques i s’erigeixin en «ciutats amigues».

«Per a Unicef Balears aquestes primeres jornades són una gran oportunitat per propiciar una trobada entre els municipis i generar un espai per a la reflexió, l’intercanvi i la visibilitat de bones pràctiques de les administracions locals que fan feina sota la perspectiva dels drets de la infància», ha dit la presidenta de la delegació balear d’Unicef, Mercedes del Pozo.
 
En la mateixa línia s’ha pronunciat la consellera de Drets Socials i presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso, en la clausura de la jornada, «introduir la perspectiva de la infància i l’adolescència ha de ser prioritari en totes les polítiques que es duen a terme des de les administracions, sobretot des de les locals, que són les més properes» i , ha afegit, «només donant veu al més joves i animant tots els municipis de Mallorca a escoltar-los aconseguirem la Mallorca que volem; inclusiva, participativa i integradora».

Alonso ha destacat «el paper fonamental del personal tècnic dels ajuntaments en el desenvolupament de la participació de la infància i l’adolescència». Precisament durant la trobada, professionals de la xarxa de “Ciutats Amigues de la Infància” de Mallorca, com ara Santanyí, Calvià, Palma, Felanitx i Inca han explicat les iniciatives que es duen a terme als consistoris per implicar i garantir els drets dels més joves en les seves polítiques locals.

També, infants i adolescents que participen en els diferents consells de la infància de Calvià, Binissalem, Felanitx, Santanyí, Palma i Sa Pobla han aportat la seva visió sobre la realitat que viuen i han reivindicat el dret de ser escoltats.

En aquesta línia, la presidenta Cladera ha destacat que «la necessitat d’escoltar la veu dels infants. L’IMAS va ser pioner en crear òrgans de participació dels més joves amb la posada en marxa el 2014 el Consell de la Infància i l’Adolescència, que és l’únic òrgan de participació a tot l’Estat on estan representats infants i joves amb mesura de protecció». A més, la institució insular ha recuperat l’Observatori de la Infància i l’Adolescència que el passat mes d’abril va presentar el primer diagnòstic de la infància i l’adolescència de Mallorca on varen participar més de 4.600 joves, famílies i membres d’entitats i administracions i que assentarà les bases del futur Pla de la Infància i l’Adolescència a Mallorca.

«Avui hem aconseguit un debat enriquidor tant per les reflexions com per l'intercanvi d’experiències. Cuidar és compartir i avui hem après una nova forma de cuidar i a la vegada cuidar-nos, aquesta trobada n’és l’exemple», ha assenyalat la vicepresidenta segona de l’IMAS, Magdalena Gelabert, a la seva intervenció. Fer partícips infants i joves ens ajuda a «construir comunitats menys desiguals i més sostenibles, segures i menys violentes”, ha afegit». 

A més dels joves i representants dels consistoris mallorquins, la coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Teresa Llorens, ha parlat sobre els reptes als quals s’enfronten ara mateix les polítiques locals d’infància i l’adolescència a la institució catalana. D’altra banda, la responsable de polítiques locals i de participació d’Unicef, Silvia Casanovas, ha analitzat el programa «Ciutats Amigues de la Infància: impuls per a la política local».