Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Els oliverars de Tossals Verds i Raixa ja formen part de la D.O. Oli de Mallorca

Els oliverars de Tossals Verds i Raixa ja formen part de la D.O. Oli de Mallorca

(07/06/2022)

El Consell de Mallorca registra 20ha d'oliveres de les dues finques a aquesta denominació d'origen

La finca pública de Tossals Verds, de propietat i gestió del Consell de Mallorca, no només acull un dels refugis de muntanya més visitats de l'illa, sinó que és un exemple dels valors que valgueren a la Serra de Tramuntana ser declarada Patrimoni de la Humanitat en la categoria de Paisatge Cultural. Entre ells, els oliverars de muntanya, paisatge típic de Serra.

Avui, la presidenta del Consell, Catalina Cladera, juntament amb la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot; i Sebastià Solivellas, membre del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Oli de Mallorca, i amb presència del batle d'Alaró, Llorenç Perelló, han explicat durant una visita a la finca que el Consell de Mallorca s'ha inscrit en aquesta denominació d'origen amb la voluntat de protegir els oliverars de les seves finques públiques.

El registre a la D.O. Oli de Mallorca implica la protecció i conservació de les 15 hectàrees d'oliverar de Tossals Verds (815 oliveres) i 4,8 hectàrees a Raixa (141 oliveres), així com el compliment de tots els estàndards de qualitat en el cultiu i producció d'oli que requereix el segell de denominació d'origen.

L'objectiu principal de formar part de la D.O. Oli de Mallorca és protegir i conservar aquests oliverars i que l'oli que se'n pugui produir compti amb el segell distintiu del Consell Regulador.

"Des del Consell tenim el deure i l'obligació de contribuir a conservar el paisatge agrari de la Serra de Tramuntana i el cultiu de l'oliva és un d'aquests valors que volem protegir, ja que caracteritzen el paisatge de la Serra i que li valgueren ser declarada Patrimoni de la Humanitat" ha expressat la presidenta Cladera. "Són quasi vint hectàrees d'oliverar, unes mil oliveres centenàries entre les de Tossals Verds i les de Raixa que hem registrat a la denominació d'origen, primer per conservar-ne el cultiu i també per fomentar el consum d'oli d'oliva de Mallorca" ha apuntat.

Per part seva, la consellera Ribot ha expressat que "aquesta legislatura vàrem decidir recuperar aquests olivars antics, no deixar-los perdre i, tot i que és una feina d'anys, tenir el reconeixement de la denominació d'origen Oli de Mallorca és una passa molt important per noltros, perquè ens referma en el bon camí que hem pres. És un olivar a marjades, a llocs complicats per conrear però no per això deixarem de fer l'esforç de recuperar-los".

"És un honor perquè són finques emblemàtiques de Mallorca a les quals tenir la denominació Oli de Mallorca els aporta un valor afegit, ja que són oliveres centenàries amb una personalitat singular i, a més, es protegeix aquest producte en la línia del que cercam a la D.O. Oli de Mallorca, que és protegir un producte únic al món" ha expressat Sebastià Solivelles, vocal del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Oli de Mallorca.

Visita al refugi i camí d'accés

A més de la visita als oliverars de Tossals Verds, també s'ha fet un recorregut fins al refugi, gestionat pel Consell de Mallorca i un dels més emblemàtics de la xarxa de refugis de muntanya del Consell. Cladera i Ribot han destacat l'augment de l'interès de la ciutadania pels refugis, ja que són una alternativa d'oci que permet estar en contacte amb la Serra de Tramuntana a un preu assequible. Durant aquests darrers anys s'ha fet un impuls a la xarxa de refugis del Consell, que incorporarà dos nous edificis, el de Galatzó i el de Raixa; ampliant i iniciant l'homologació de la ruta de Pedra en Sec i s'han recuperat i millorat camins per a la seguretat dels senderistes.

En aquest sentit, durant la visita s'ha informat que el Consell de Mallorca ha destinat una partida extraordinària de 190.000 € perquè l'Ajuntament d'Alaró executi les obres de millora del camí del Clot d'Almadrà, pel qual s'accedeix al refugi, "un camí que l'empra la ciutadania de Mallorca en general" ha apuntat el batle. La consellera Ribot ha expressat la importància de millorar l'estat del camí per garantir un accés segur al refugi. La institució insular i l'ajuntament ja han signat un conveni de col·laboració per poder desenvolupar un projecte que segons l'ajuntament, ja s'estan fent les tramitacions ambientals que requereix.
 

Vídeos

tossals
Declas Ribot