Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El ple del Consell aprova la taxa de residus de 2021 a la baixa, malgrat el context econòmic actual

El ple del Consell aprova la taxa de residus de 2021 a la baixa, malgrat el context econòmic actual

(26/04/2021)

  • La presidenta Catalina Cladera ha destacat que «l’objectiu del Consell és que la tarifa no pugi, malgrat les dificultats generades per la pandèmia, als ciutadans, a les empreses i als autònoms».
  • La vicepresidenta Ribot, per la seva part, ha assenyalat que «amb aquestes tarifes el Consell ha fet un esforç sense precedents per tal d’estar al costat de la ciutadania».

 

El Consell de Mallorca ha aprovat aquest dilluns en sessió extraordinària i de forma inicial, les tarifes de residus per l'any 2021. L'aprovació ha tirat endavant amb 30 a vots favorables i 3 abstencions. La proposta contempla que la tarifa de residus sòlids urbans (RSU) passi de 111,20 euros per tona a 108,03 euros, una baixada del 3% si es compara amb l'any anterior.

La prioritat de l'aprovació d'aquestes tarifes és congelar la taxa RSU evitant que els efectes de la crisi econòmica sobre els preus públics recaiguin en la ciutadania. Per tal de contenir al màxim les tarifes, el Consell ha utilitzat tots els mecanismes al seu abast. La institució insular aportarà 2,5 milions de doblers dels romanents per poder contenir les tarifes per enguany i la concessionària TIRME ha assumit part de les pèrdues ocasionades per la crisi, 1,6 milions de la regularització del 2020 i quasi 3 milions per 2021.

La presidenta Catalina Cladera ha assegurat que «l'objectiu del Consell és que la tarifa no pugi, malgrat les dificultats generades per la pandèmia als ciutadans, a les empreses i als autònoms». Cladera ha agraït el sentit del vot dels partits polítics que formen part de la institució insular en reconeixement a l'esforç fet pel Consell i també ha destacat la feina feta per la vicepresidenta i consellera del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i pel seu Departament.

Per la seva banda, Ribot ha indicat que «amb aquestes tarifes el Consell ha fet un esforç sense precedents per tal de estar al costat dels ajuntaments en un moment tan complicat pels consistoris, baixant les tarifes donam marge als municipis per poder baixar ells també els seus rebuts amb aquest concepte. Entenem que és un any econòmicament molt complicat i que la taxa de residus no havia de pujar, en aquest sentit hem treballat molt intensament i de manera conjunta amb la concessionària per aconseguir-ho».

Pel que fa a les altres dues tarifes de residus que gestiona el Consell, el mateix expedient preveu que la tarifa de llots sigui de 74,53 euros per tona, una baixada del 15% respecte a la tarifa del 2020. Sobre la tarifa de deixalles d'origen animal (DOA), el Consell de Mallorca entén les dificultats que estan patint els productors de carn i per això ha decidit bonificar el 70% d'aquesta tarifa, essent la primera vegada que es bonifica el màxim permès, a més de fer una subvenció amb fons propis del Consell de 100.000 euros per mantenir aquesta tarifa continguda i estar així al costat del sector primari, aprovant una tarifa de 37,41 euros per tona.

Durant el període d'al•legacions posterior a la primera aprovació de la tarifa inicial de residus, va sorgir la resolució del Real Decret 738/2015 dictat pel Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme de l'any 2015.

Aquest decret estableix un procediment que modifica la fórmula retributiva per compensar la producció d'energia elèctrica en els territoris no peninsulars com és l'illa de Mallorca (Balears, Canàries, Ceuta i Melilla). La concessionària del Consell, TIRME, com a central de valorització energètica que genera energia elèctrica forma part del procediment.

Arran d'aquesta nova situació, el Consell s'ha posat en contacte amb el Ministeri per a la Transició Ecològica, mostrant la seva preocupació pel fet que es pugui repercutir sobre la tarifa el recàlcul de la bonificació per valor d'1,5 milions d'euros que es percebia fins a la data. El Consell demana el manteniment del suport estatal a la generació d'energia al sistema elèctric de Mallorca en base el cost diferencial que suposa la generació en un entorn insular.