Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell serà l’encarregat de zonificar els lloguers vacacionals

El Consell serà l’encarregat de zonificar els lloguers vacacionals

(13/12/2016)

En l’avantprojecte de llei publicat pel Govern de les Illes Balears s’estableix que els consells i l’Ajuntament de Palma són els encarregats de marcar les zones on es permetran els lloguers vacacionals. Mallorca té realitats territorials distintes i es tindran en compte per a la zonificació.

El Consell delimitarà la zonificació dels lloguers vacacionals a Mallorca. Així ho contempla l’avantprojecte de llei de modificació de la Llei de turisme de les Illes Balears, en matèria d’estades turístiques, redactat per la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears. Cal recordar que el Consell té la competència en ordenació del territori i els ajuntaments, en matèria urbanística. En el cas de Palma, l’Ajuntament delimitarà les zones dins el municipi on es vulgui desenvolupar aquesta activitat.  Amb la redacció de la proposta, hi han participat activament representants dels departaments insulars de Territori i Infraestructures i d’Economia i Hisenda a distintes reunions que es varen dur a terme amb el Govern balear.

La consellera de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, ha afirmat que «era imprescindible regular el lloguer vacacional, perquè els habitatges han de complir la funció social d’accés a l’habitatge. Per aquest motiu,  a més, estam intentant regular un èxit i no volem morir d’èxit, per això, és tan necessari regular-ho.»

Cosme Bonet, conseller d’Economia i Hisenda, ha explicat que «Mallorca és un destí turístic consolidat i ha de garantir uns mínims de qualitat. El creixement ha de ser ordenat, precisament, per garantir la qualitat». A més, Bonet ha afegit que «zonificar és important des del punt de vista de l’oferta turística de Mallorca, ja que el lloguer vacacional és un actiu important pel desenvolupament econòmic local als pobles d’interior. Però, òbviament, ha de tenir un tractament distint a Palma i a les zones turístiques madures.»  

Segons Garrido, «la llei entra en una regulació restrictiva i és l’adequada. Hem de permetre l’economia col·laborativa, però també s’observa que s’està duent a terme una activitat econòmica professional». La zonificació ha de «garantir l’accés a l’habitatge i no volem que el cost de llogar s’incrementi de manera exagerada. Per tant, veim lògic que els edificis hagin de tenir un mínim de 10 anys.»

Pel que fa al sòl rústic, la consellera afirma que «el sòl rústic de Mallorca suporta una pressió que no és capaç de suportar. Hi ha una gran quantitat de lloguers turístics i el sòl rústic no està previst per viure-hi, ni perquè siguin solars on es facin xalets. A més, els lloguers vacacionals en sòl rústic generen una gran mobilitat amb cotxes i fa que es tengui la sensació de saturació a les carreteres.»

La realitat territorial de Mallorca és molt distinta i així es tindrà en compte a l’hora de fer la zonificació. «No és el mateix el Port d’Alcúdia que Búger. A més, no tot el que està relacionat amb els lloguers vacacionals és perjudicial. També ha estat l’empenta que ha aportat visitants als pobles d’interior que mai no havien pogut tenir activitat relacionada amb el turisme. Els visitants van als restaurants dels pobles i fan la compra al petit comerç de la zona.»

Una vegada s’hagi aprovat la modificació de la Llei de turisme, es començarà a marcar les línies sobre el territori de Mallorca. Després, els ajuntaments ho podran restringir encara més, si ho troben necessari. I finalment el Ple del Consell de Mallorca aprovarà la zonificació que es determini.