Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell inaugura el Mirador de Pedra en Sec, el primer reconstruït amb la tècnica tradicional

El Consell inaugura el Mirador de Pedra en Sec, el primer reconstruït amb la tècnica tradicional

(28/11/2019)

S’ha aprofitat l’obra d’emergència a causa del despreniment d’un carril a la carretera que uneix Caimari amb el coll de sa Batalla per fer més segura aquesta via emblemàtica de la serra de Tramuntana i reconstruir el que és el tercer mur de pedra en sec més alt de tot Mallorca.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, han inaugurat avui la reconstrucció del mur de contenció esfondrat a principis d’any a la carretera que va de Caimari al coll de sa Batalla. 

També han assistit a l’acte la vicepresidenta segona i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot; els directors insulars d’Infraestructures, Mobilitat, Medi Ambient i Territori; els batles de Selva, de Caimari i d’Escorca; el coordinador d’Infraestructures de la institució insular i representants de l’Associació des Güell a Lluc a Peu. 

Durant la inauguració, la responsable de l’obra, Lara Ataún, ha explicat les passes que s’han seguit per executar-la a una vuitantena d’alumnes de 4t, 5è i 6è del CEIP Es Putxet de Selva i de 4t i 5è del CEIP de Ses Roques de Caimari, que han estat convidats a l’acte. 

El conseller Iván Sevillano ha destacat que "és un orgull pel Consell de Mallorca poder inaugurar una obra d’aquestes característiques. Per primer pic en la història s’ha reconstruït un marge de carretera respectant la tècnica tradicional. Continuarem treballant en aquesta línia. La virtut en la bona gestió del departament de Mobilitat i Infraestructures està en el fet de saber unir el manteniment de les vies per motius de seguretat amb el respecte al medi ambient i la seva preservació. Aquesta obra que avui inauguram és un clar exemple. Transmetre aquests valors als nostres infants és una oportunitat que no podem deixar passar i quasi una obligació. Per això avui hem volgut donar a elles i ells el protagonisme convidant-los a aquesta inauguració i explicant-los en què consisteix la tècnica de pedra en sec i els valors patrimonials de la nostra Serra".

D’altra banda, la presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha afirmat que "aquest és un bon exemple del que és la mobilitat sostenible, perquè s’ha millorat la seguretat de la via, s’ha emprat asfalt reciclat i, a més, s’ha restaurat el mur de contenció de pedra en sec, tècnica mil·lenària declarada patrimoni immaterial de la humanitat que forma part del nostre paisatge de la serra de Tramuntana, declarada també patrimoni de la humanitat. Estam satisfets de poder combinar les dues coses, que no és fàcil en el cas de les carreteres, però el compromís del Consell de Mallorca és continuar fent-ho en els llocs on sigui possible, per preservar aquest gran valor que tenim".

La nit del 31 de gener la carretera que connecta Caimari amb el coll de sa Batalla (Ma-2130) va quedar tancada, després del despreniment d’un carril per les filtracions d’aigua provocades per una forta tempesta, des del quilòmetre 7 fins al quilòmetre 14,9. Per millorar la seguretat de la via, el personal tècnic del Departament de Mobilitat i Infraestructures va optar per fer un traçat nou, suavitzar el revolt ubicat al quilòmetre 13, on es va produir l’esbucament, i habilitar l’espai ocupat per l’antiga carretera com a mirador, amb un àrea de descans i punts d’informació per als visitants, un cop finalitzades les tasques de reconstrucció del mur. 

El Gremi de Margers de Mallorca, mitjançant l’empresa adjudicatària de les obres d’urgència, ha treballat des de principi d’abril per aixecar aquesta paret amb la tècnica de la pedra en sec, declarada patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO el 2018. En una primera fase, es va fer el moviment de terres i també es varen seleccionar i classificar les pedres per mides; ja en una segona fase, els mestres margers iniciaren les tasques de construcció del mur. El president del Gremi de Margers de Mallorca, Lluc Mir, ha destacat que "era un repte per a nosaltres, com a margers, que ens deixassin fer aquesta obra. En primer lloc, per les dimensions del marge i, en segon lloc, perquè era una reivindicació del Gremi, ja que fa molt de temps que a l’obra pública no es fa feina en sec. Una situació que els margers denunciam des de fa estona".

La paret, amb més de 125 anys de vida, suporta una intensitat mitjana diària de 6.933 vehicles, fa 9,10 metres d’alt per 14,55 metres d’ample i va ser projectada per Eusebi Estada. Es tracta de la tercera paret de pedra en sec més alta de l’illa, després de la de sa Calobra (17 metres) i de la del salt de la Bella Dona (12 metres).

L’execució total de l’obra que avui s’ha inaugurat com a Mirador de Pedra en Sec ha durat 9 mesos i el seu cost ha estat d’1.496.369,74 euros. 

Vídeos

El Consell inaugura el Mirador de Pedra en Sec