Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca, mitjançant el taller de mestres d’aixa, restaurarà 16 embarcacions tradicionals

El Consell de Mallorca, mitjançant el taller de mestres d’aixa, restaurarà 16 embarcacions tradicionals

(09/03/2015)

La presidenta Maria Salom ha visitat avui les instal·lacions on ha pogut veure de prop la tasca que es du a terme i, al mateix temps, ha mantingut una trobada amb els propietaris de les barques que es rehabilitaran gràcies al programa impulsat per la institució insular

La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, ha visitat avui el taller de mestres d’aixa on s’han donat cita els propietaris de les embarcacions que seran rehabilitades en el marc del programa de restauració que ha posat en marxa el Departament de Medi Ambient.

 

Es tracta del primer pla d’aquestes característiques mitjançant el qual es posa a l’abast dels ciutadans i de les entitats els serveis del taller de mestres d’aixa del Consell de Mallorca per ajudar els propietaris de les embarcacions tradicionals a rehabilitar-les i mantenir-les en funcionament.

 

Tal i com ha explicat la presidenta, aquest programa neix amb la voluntat d'ajudar i fomentar la conservació del patrimoni marítim de Mallorca; d'aquelles embarcacions que formen part de la nostra història i de les nostres tradicions.

 

De la mateixa manera, aquest programa pretén promoure la seva navegació, motiu pel qual han quedat excloses les embarcacions destinades a exposicions estàtiques o museístiques. 

 

Aquesta iniciativa va tenir una bona acollida i, després de la selecció, el total d’embarcacions per restaurar és de 16. Es tracta de barques construïdes amb fusta seguint les tècniques pròpies dels mestres d’aixa de l’illa, respectant-ne la tipologia originària i potenciant la utilització de les tècniques i els materials tradicionals. S’inclouen d’aquesta manera, els llaüts, els bots, gussis, pasteres i llanxetes felanitxeres.

 

Paral·lelament, la presidenta ha tengut l’oportunitat de conèixer de prop la feina que es fa al taller, un dels principals objectius del qual se centra en la divulgació del patrimoni marítim de Mallorca. Aquesta tasca es realitza mitjançant la cessió de les embarcacions del Consell de Mallorca, tant de la Balear com de les barques tradicionals que té la institució insular, per a la seva participació a fires nàutiques, diades de vela llatina, i en les activitats complementàries organitzades pels espais protegits com els parcs naturals de sa Dragonera i de Mondragó. De la mateixa manera, al llarg de tot l'any la Balear acull visites de grups d’entitats i d'escolars, aquestes darreres en el marc del Programa d’Educació Ambiental, que el 2013-2014 va acollir 1.191 alumnes.

 

La visita ha comptat també amb l’assistència de la consellera de Medi Ambient, Catalina Soler; la directora insular del citat departament, Margalida Pocoví, i la seva homòloga en Relacions Institucionals, Maribel Crespí.