Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

50 persones participen en el curs del Consell 'Construint pobles feministes'

50 persones participen en el curs del Consell 'Construint pobles feministes'

(05/04/2022)

La directora insular d'Igualtat i Diversitat, Rosa Cursach, afirma que «el municipalisme feminista ens fa gestionar millor els municipis, ens millora com a veïns i veïnes, fent pobles més justos i democràtics».

Aquest dimarts s'ha inaugurat la segona edició del curs, 'Construint pobles feministes, estratègies per repensar l'acció municipal', que es durà a terme durant els mesos d'abril i maig a Inca i Manacor. Es tracta de la segona edició de l'Aula Varela per implementar la perspectiva feminista en la gestió municipal. «El municipalisme feminista ens fa gestionar millor els municipis, ens millora com a veïns i veïnes, fent pobles més justos i democràtics», ha assenyalat la directora insular d'Igualtat i Diversitat, Rosa Cursach.

En aquesta segona edició hi participen 50 persones, 30 assistiran al Museu del Calçat d’Inca i 20 al Molí d'en Polit a Manacor. La majoria dels inscrits són regidores i regidors de diversos municipis de Mallorca, tècnics de diverses àrees municipals, persones vinculades a la gestió pública local, membres d'entitats i particulars que estan interessades en el municipalisme feminista.

La directora insular, Rosa Cursach ha valorat molt positivament el fet de poder fer-ho de forma presencial, ja que això afavoreix el debat i la participació. La formació, la imparteixen professores expertes de diversos àmbits que aborden en cada sessió aspectes teòrics i pràctics. La primera sessió 'Feminisme i polítiques públiques' ha anat a càrrec de la politòloga, Neus Tur, qui ha donat eines i estratègies per a la incorporació de la perspectiva transversal de gènere. Demà dimecres, Tur donarà aquesta mateixa sessió a Inca. Aquest format que repeteix les sessions a Manacor i a Inca en dies consecutius té com a objectiu facilitar-ne l'assistència.

La següent sessió 'Municipis amb ulls feministes', impartida per l'experta en comunicació Meritxell Esquirol, tindrà lloc els dies 12 a Manacor i 13 a Inca. La tercera sessió a càrrec de la mediadora intercultural Orokia Clara Traore Diaby i la investigadora Fatou Kine Diagne Sy 'Feminisme interseccional, reconeixent les dones migrants com a éssers transformadors i no passius', està prevista pel 26 i 27 d'abril. Durant el mes de maig es durà a terme la quarta sessió, 'Urbanisme, mobilitat i gènere', per part de l'arquitecta Maria Gómez, el 3 i 4 de maig. Posteriorment, els dies 10 i 11 la investigadora Catalina Gayà impartirà la sessió 'Comunicació participativa i polítiques culturals feministes'. A continuació, la politòloga Xènia Chela abordarà 'Els pressupostos amb perspectiva feminista', el 17 i 18 de maig. I la darrera sessió tindrà lloc el 24 i 25 de maig, 'Transformació feminista des dels serveis socials comunitaris' a càrrec de la treballadora social i activista, Bel Ortega. Són en total 7 sessions de 2 hores presencials, de les 17.00 a les 19.00 hores.

L'aula María José Varela és una aposta del Consell de Mallorca per treballar a favor d'una Mallorca feminista i lliure de violències masclistes. Per això, el 2021 va posar en marxa aquest espai formatiu en feminisme, adreçat a persones que es dediquen a la política, ja sigui en l'àmbit municipal, insular o autonòmic, i també a persones que participen en col·lectius d'incidència política.

Varela va ser la primera directora insular d'Igualtat del Consell que va promoure la formació en feminisme de tota la ciutadania i va crear l'escola per la igualtat: Genèrica. Varela va morir el 4 de març de 2020 i el Consell de Mallorca li ha atorgat el títol de filla adoptiva de Mallorca.