Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

#BiblioMallorcaDesescalada

La BCA reobre les portes amb serveis restringits i nou horari: de dilluns a divendres de 10 a 13 h i dilluns i dimecres de 17 a 19.30 h.   

#BiblioMallorcaDesdeCasa

A les xarxes socials de @Bibliomallorca (Facebook, Twitter i Pinterest) trobareu propostes d’activitats i recursos interessants sobre llibres, biblioteques i pel·lícules en línia i d'accés lliure. Continuam incorporant novetats per fer-vos passar el confinament de la millor manera possible.   

El Consell de Mallorca gestiona quatre biblioteques dipositàries d’un important patrimoni documental: la Biblioteca de Cultura Artesana, la Biblioteca Lluís Alemany, la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu General i la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu del So i de la Imatge. També dóna suport a la Xarxa de Biblioteques de Mallorca, impulsant aspectes com la formació del personal, el treball en xarxa o l’aplicació de les noves tecnologies, així com l’organització d’activitats de foment de la lectura.

A la Biblioteca virtual trobareu tota la informació i serveis de les biblioteques associades, així com catàlegs, recursos i gestions en línia.

Bona lectura!

Què feim?

El Consell renova el conveni de biblioteques amb l’Ajuntament d’Algaida

El Consell renova el conveni de biblioteques amb l’Ajuntament d’Algaida

(20/02/2019)

I ho fa després que el Ple del consistori hagi aprovat aquest document que impulsa la renovació i l’actualització de serveis a les biblioteques municipals de Mallorca. Un acord que ja han subscrit onze municipis de l’illa.

El juliol de 1985 se signaven els primers convenis de col·laboració entre els ajuntaments i el Centre Coordinador de Biblioteques del Consell de Mallorca «i des de llavors la realitat dels municipis i les necessitats culturals d’aquests han canviat molt», explica la batlessa d’Algaida, Maria Antònia Mulet, «per això renovar-lo era un fet que fa molts anys que reivindicàvem».

 
Abans, però, era necessari clarificar el marc de col·laboració entre el Consell de Mallorca i els ajuntaments dins la Xarxa de Biblioteques de Mallorca. «I en això hem estat fent feina aquests darrers anys», afegeix el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, qui destaca l’aprovació el passat mes de novembre en el Ple del Consell de Mallorca del Reglament del sistema insular de biblioteques de Mallorca, que proporciona un marc legal estable «i ens ha permès clarificar de quins serveis el Consell ha de proveir les biblioteques municipals, d’una banda, i de l’altra impulsar l’actualització dels serveis que ofereixen les biblioteques municipals. El que feim, en definitiva, és posar damunt la taula quin tipus de biblioteca pública volem als nostres pobles».

 
Feta aquesta feina, ara el Consell i els ajuntaments han iniciat la renovació del conveni per al desenvolupament i ordenació dels serveis bibliotecaris públics. Un document que ja han aprovat en sessió plenària els ajuntaments de Costitx, Algaida, Banyalbufar, Campanet, Esporles, Lloseta, Santa Eugènia, Son Servera, Sóller, Montuïri i Selva.

 
El conveni regula els serveis que presta el Consell de Mallorca a les biblioteques municipals i vol actualitzar els serveis i les dotacions d’aquestes infraestructures culturals per part dels ajuntaments. Una de les mesures principals que inclou és el compromís que assumeixen els ajuntaments d’elaborar un pla director de la biblioteca pública en un termini de dos anys. Un document que ha d’incloure tant les estratègies de millora del servei com també les estratègies de gestió —tipus de serveis que s’oferiran, política de col·lecció, gestió econòmica, coordinació amb la Xarxa de Biblioteques de Mallorca...

 
Per elaborar aquest pla, els municipis disposaran de l’assessorament del personal tècnic del Consell de Mallorca i també està previst que s’articulin, una vegada es coneguin les necessitats d’inversió, línies d’ajudes específiques que serviran per executar aquests plans directors municipals de biblioteques.

 
L’ajuntament es compromet a crear els llocs de treball necessaris per a l’atenció de la biblioteca, així com complir el mínim d’hores setmanals d’obertura que estableixen els paràmetres bàsics de biblioteca pública: des de les vint-i-cinc hores setmanals per a les biblioteques locals de municipis de 2.000 habitants a les cinquanta-cinc hores setmanals d’obertura al públic per a biblioteques urbanes amb un radi d’influència de 100.000 habitants.

 
Per part seva, el Consell de Mallorca, a través del Centre Coordinador de Biblioteques de Mallorca, també renova un seguit de compromisos, com ara adquirir fons per a les biblioteques; coordinar el préstec interbibliotecari; mantenir el catàleg col·lectiu del sistema insular de biblioteques, amb el subministrament del programari informàtic necessari per a la gestió, així com promocionar la lectura planificant i subministrant activitats de foment de lectura a les biblioteques municipals.

 
L’aprovació d’aquest conveni permet als ajuntaments gaudir dels serveis que presta el Consell de Mallorca a través de la Xarxa de Biblioteques de Mallorca. Una Xarxa que ja fa més de trenta anys que funciona i de la qual formen part setanta biblioteques municipals i dues de pròpies del Consell —la Biblioteca de Cultura Artesana i la Biblioteca Lluís Alemany. Entre totes donen servei a 105.000 persones usuàries i són un eix essencial de la vida cultural dels municipis.

¿¿¿¿¿¿¿

La Xarxa de Biblioteques de Mallorca

Xarxa de Biblioteques

La Xarxa de Biblioteques de Mallorca està composta per 70 biblioteques municipals i la Biblioteca de Cultura Artesana, integrades en la vida cultural dels pobles i eix essencial per a la participació ciutadana.

Aquestes biblioteques tracten de satisfer les necessitats d’informació, formació, cultura i oci de tots els habitants en tots els formats possibles, destacant la incorporació de les noves tecnologies, com l’ús d’Internet i de suports electrònics. Moltes biblioteques difonen la seva informació i faciliten la participació dels usuaris amb eines 2.0, traspassant les fronteres físiques dels propis locals.

A més, el Consell facilita fons bibliogràfics adaptats a les necessitats específiques de les persones usuàries de les biblioteques. Aquests fons es complementen amb les col·leccions locals, essencials per conèixer la història i la vida dels municipis. A les biblioteques podeu trobar informació sobre la història del municipi ja que part de les publicacions locals històriques, que abasten un període que arriba fins al segle XIX han estat digitalitzades. També hi trobareu revistes i diaris locals per estar sempre al dia de tot allò que succeeix.

Les biblioteques tracten de mantenir les seves instal·lacions en les millors condicions possibles per oferir serveis de qualitat dins de les seves possibilitats i el Consell hi col·labora mitjançant la convocatòria d’ajudes i subvencions.

Documents relacionats

Enllaços relacionats

Tràmits i procediments relacionats