Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

#BiblioMallorcaDesescalada

La BCA reobre les portes amb serveis restringits i nou horari: de dilluns a divendres de 10 a 13 h i dilluns i dimecres de 17 a 19.30 h.   

#BiblioMallorcaDesdeCasa

A les xarxes socials de @Bibliomallorca (Facebook, Twitter i Pinterest) trobareu propostes d’activitats i recursos interessants sobre llibres, biblioteques i pel·lícules en línia i d'accés lliure. Continuam incorporant novetats per fer-vos passar el confinament de la millor manera possible.   

El Consell de Mallorca gestiona quatre biblioteques dipositàries d’un important patrimoni documental: la Biblioteca de Cultura Artesana, la Biblioteca Lluís Alemany, la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu General i la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu del So i de la Imatge. També dóna suport a la Xarxa de Biblioteques de Mallorca, impulsant aspectes com la formació del personal, el treball en xarxa o l’aplicació de les noves tecnologies, així com l’organització d’activitats de foment de la lectura.

A la Biblioteca virtual trobareu tota la informació i serveis de les biblioteques associades, així com catàlegs, recursos i gestions en línia.

Bona lectura!

Què feim?

El Consell impulsa la renovació i actualització de serveis a les biblioteques municipals amb un nou conveni amb els ajuntaments

El Consell impulsa la renovació i actualització de serveis a les biblioteques municipals amb un nou conveni amb els ajuntaments

(18/02/2019)

A dia d’avui, ja són deu els municipis que han aprovat en el seu Ple el Conveni per al desenvolupament i ordenació dels serveis bibliotecaris públics, que ha elaborat el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports. Es tracta de Costitx, Algaida, Banyalbufar, Campanet, Esporles, Lloseta, Santa Eugènia, Son Servera, Sóller i Montuïri. Un acord que regula els serveis que presta el Consell de Mallorca a les biblioteques municipals i que vol actualitzar els serveis i dotacions d’aquestes infraestructures culturals per part dels ajuntaments.

Una de les principals mesures incloses dins el conveni és el compromís que assumeixen els ajuntaments d’elaborar un Pla director municipal del servei de biblioteca pública en un termini de dos anys. Un document que ha d’incloure tant les estratègies de millora del servei com també estratègies de gestió –tipus de serveis que s’oferiran, política de col·lecció, gestió econòmica, coordinació amb la Xarxa de Biblioteques de Mallorca...-.

 
Per elaborar aquest pla, els municipis disposaran de l’assessorament de tècnics del Consell de Mallorca i també de línies d’ajudes específiques, tal i com ha explicat avui el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, durant la signatura del conveni amb el batle de Costitx, Antoni Salas. Els ajuts serviran per executar les necessitats d'inversió que detectin aquests plans directors municipals de biblioteques.


"Amb aquest Pla director els ajuntaments faran un exercici de revisió del servei de biblioteca pública que presten i del que s'hauria de prestar", ha explicat el vicepresident Francesc Miralles, "analitzaran les necessitats que tenen: si l'espai que ocupen ha quedat obsolet, si l'han d'ampliar...i això permetrà que d'aquí dos anys tots tendrem a l'abast un full de necessitats. El Pla també ha d'incidir en la part de personal: quin perfil ha de tenir el bibliotecari, retribució i condicions laborals per mirar d'homogeneïtzar i evitar la precarització d'aquest servei cultural. Al cap i a la fi, el que feim és posar damunt la taula el debat sobre quin tipus de biblioteca pública volem als nostres pobles".


L’ajuntament també es compromet a crear els llocs de treball necessaris per a l’atenció de la biblioteca, així com complir amb el mínim d’hores setmanals d’obertura que estableixen els paràmetres bàsics: des de les 25 hores setmanals per a les biblioteques locals de municipis de 2.000 habitants a les 55 hores setmanals d’obertura al públic per a biblioteques urbanes amb un radi d’influència de 100.000 habitants.

 
Per la seva banda, el Consell de Mallorca, a través del Centre Coordinador de Biblioteques de Mallorca, concreta els serveis que ofereix a les biblioteques municipals com és el subministrament de novetats bibliogràfiques -a través de l'adquisició de llibres, revistes i material audiovisual-; la coordinació del préstec interbibliotecari; el manteniment del catàleg col·lectiu del sistema insular de biblioteques; formació professional adequada per al personal de la biblioteca; així com l'oferta d'activitats de foment de lectura a les biblioteques municipals.


L’aprovació d’aquest conveni permet als ajuntaments gaudir d'aquests serveis que presta el Consell de Mallorca a través de la Xarxa de Biblioteques de Mallorca. Una Xarxa que ja fa més de trenta anys que funciona i de la qual formen part 70 biblioteques municipals i dues de pròpies del Consell –la Biblioteca de Cultura Artesana i la Biblioteca Lluís Alemany-. Entre totes donen servei a 105.000 usuaris i són un eix essencial de la vida cultural dels municipis. Un col·lectiu al qual ara se sumarà la biblioteca de Costitx, després de la signatura d’aquest conveni.

 
El juliol de 1985 se signaven els primers convenis de col·laboració entre els ajuntaments i el Centre Coordinador de Biblioteques del Consell de Mallorca i “ja tocava actualitzar els compromisos adquirits entre totes dues parts per posar ordre als serveis que ofereixen les biblioteques municipals i, alhora, ordenar els serveis que ofereix el Consell”, en paraules de Francesc Miralles.

 
La renovació dels convenis de biblioteques es duu a terme arran de l'aprovació del Reglament del Sistema Insular de Biblioteques de Mallorca -aprovat el passat 8 de novembre de 2018 pel Ple del Consell de Mallorca- i que proveeix d’un marc legal estable de relació entre la institució i la Xarxa de Biblioteques Municipals de Mallorca.


A la visita a la Biblioteca de Costitx, celebrada aquest migdia, han assistit el vicepresident primer, Francesc Miralles; el batle de Costitx, Antoni Salas; el director insular de Cultura, Rafel M. Creus; la bibliotecària de Costitx, Magdalena Munar, i el secretari tècnic del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Ramis.

¿¿¿¿¿¿¿

La Xarxa de Biblioteques de Mallorca

Xarxa de Biblioteques

La Xarxa de Biblioteques de Mallorca està composta per 70 biblioteques municipals i la Biblioteca de Cultura Artesana, integrades en la vida cultural dels pobles i eix essencial per a la participació ciutadana.

Aquestes biblioteques tracten de satisfer les necessitats d’informació, formació, cultura i oci de tots els habitants en tots els formats possibles, destacant la incorporació de les noves tecnologies, com l’ús d’Internet i de suports electrònics. Moltes biblioteques difonen la seva informació i faciliten la participació dels usuaris amb eines 2.0, traspassant les fronteres físiques dels propis locals.

A més, el Consell facilita fons bibliogràfics adaptats a les necessitats específiques de les persones usuàries de les biblioteques. Aquests fons es complementen amb les col·leccions locals, essencials per conèixer la història i la vida dels municipis. A les biblioteques podeu trobar informació sobre la història del municipi ja que part de les publicacions locals històriques, que abasten un període que arriba fins al segle XIX han estat digitalitzades. També hi trobareu revistes i diaris locals per estar sempre al dia de tot allò que succeeix.

Les biblioteques tracten de mantenir les seves instal·lacions en les millors condicions possibles per oferir serveis de qualitat dins de les seves possibilitats i el Consell hi col·labora mitjançant la convocatòria d’ajudes i subvencions.

Documents relacionats

Enllaços relacionats

Tràmits i procediments relacionats