Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Arxiu del So i de la Imatge

L’Arxiu del So i de la Imatge de Mallorca (ASIM), creat pel Consell de Mallorca en 1999, és un arxiu especialitzat en el cinema, la fotografia, la música i la història oral de Mallorca. De lliure accés per a tota la ciutadania, té com a objectiu localitzar, recuperar, conservar i difondre el patrimoni fotogràfic, audiovisual i fonogràfic produït a Mallorca o relacionat amb l’illa, de qualsevol època, temàtica, format o suport.

Serveis

 

Servei d'accés i consulta. Servei dirigit a investigadors, professionals i al públic general interessat en investigar els fons de l’ASIM a les seves instal·lacions. La consulta de la documentació de lliure accés pot tenir limitacions derivades de l’estat de conservació, que la seva organització no estigui finalitzada, que es trobi en procés de restauració o en qualsevol altre tractament necessari per garantir les funcions de l’ASIM.Els investigadors podran accedir directament a les bases de dades disponibles per a consulta dels fons de l’ASIM. A Internet es pot consultar una mostra dels fons i col·leccions mitjançant algunes plataformes i xarxes socials com són FlickrYouTube o la Mémoire Filmique Pyréneés-Mediterranée.

Biblioteca auxiliar de l’Arxiu del So i de la Imatge. Biblioteca de consulta especialitzada en fotografia, cinematografia, TV, música i història oral, amb uns 4.000 llibres i uns 1.000 fullets. A més, compta amb una hemeroteca de revistes especialitzades, obres de referència i els materials especials (fons videogràfics, sonors i material gràfic). Es poden fer cerques sobre aquests materials en el Catàleg Bibliogràfic de les Illes Balears.

Préstec. A la biblioteca hi ha préstec personal i préstec interbibliotecari de part del fons bibliogràfic.

Reprografia. A petició dels usuaris, l'Arxiu disposa d'un servei de reprografia per fer còpies dels documents de l'ASIM.

Enllaços relacionats

Tràmits i procediments relacionats

null Paula Anta: Khamekaye

PAULA ANTA: KHAMEKAYE

Premi Mallorca de Fotografia Contemporània 2020

La sèrie Khamekaye ha estat realitzada a la Grande-Côte, una secció del litoral senegalès que ocupa 150 km des del nord de Dakar fins a la desembocadura del riu Senegal. En aquesta gran superfície de platges i dunes es distingeixen, de tant en tant, unes estructures formades per branques, plàstics, xarxes de pesca i elements diversos que s’eleven enmig d’aquesta gran extensió de mar, sorra i vegetació. A primera vista semblen objectes informes, caòtics, com embolics de branques i plàstics refusats pel mar. Tanmateix, la seva configuració, el seu enclavament vertical en un lloc assotat pel vent, l’aigua i el salnitre i un cert dinamisme de les seves formes fan que hi fixem encara més la mirada per tal de descobrir què són i què fan clavats en aquell indret concret. El caos brinda descobertes meravelloses i a poc a poc aquestes estructures embullades comencen a adquirir, davant de l’espectador, formes més definides: animals, criatures fantàstiques, éssers concrets, amb braços, cossos, caps, en moviment, en grup, fins i tot, d’escorç.

Els Khamekaye són senyals, grans fites col•locades al llarg del litoral per marcar el lloc on, cap a l’interior, hi ha poblats. Tenen una intenció molt concreta, una utilitat pràctica i domèstica. La seva posició no és gens arbitrària. La seva presència tampoc no és capriciosa o inconseqüent. Des del mar (al llarg d’aquesta extensió hi ha algunes zones de gran activitat pesquera) i des de la sorra, es pot saber on és el poblat. Khamekaye significa “fita” en la llengua wòlof, un dels idiomes més parlats al Senegal, i aquest terme es fa servir únicament per designar aquests senyals de platja.

La meva fascinació per aquesta capacitat escultòrica amb tota mena d’objectes trobats em va dur a crear les meves pròpies fites, assenyalant un lloc únic que corresponia a un punt concret: el meu lloc, el meu poblat, el meu territori, en definitiva, el meu paisatge. En la sèrie, unes fites i les altres es barregen com éssers mitològics,  i malgrat que semblin aïllades, es crea una relació entre elles, una història.

Del 16 de setembre al 30 de novembre de 2021 al Centre de Cultura Sa Nostra.

Horari: de dilluns a divendres, de 10.30 h. a 13.30 h. i de 17.00 h. a 20.00 h.

Dissabtes, diumenges i festius, tancat.