Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Artesania

L’artesania de Mallorca parla de la nostra història, de les tradicions i la cultura de la nostra illa. Perquè els nostres mestres artesans han fet del seu art, habilitat i dedicació un ofici que en molts casos ha estat transmès de generació en generació. Parlam d’oficis tan diversos i valuosos per al progrés econòmic i cultural de la nostra illa com ara el de mestre d’aixa, marger, picapedrer, fuster, ferrer, vidrier... entre molts d’altres, sense oblidar els relacionats amb les arts plàstiques, la gastronomia, la moda o la música, fins a un total de més de 240 oficis que trobareu aquí classificats en 17 famílies. 

Des d’aquest apartat podreu accedir al repertori d’oficis artesans, als diferents registres d’artesans de Mallorca i a informació sobre subvencions, cartes d'artesania, premis, fires i mercats, legislació i marc normatiu, entre d’altres.

El Consell convoca dues línies d’ajuts a l’artesania de Mallorca per 397.000 euros

El Consell convoca dues línies d’ajuts a l’artesania de Mallorca per 397.000 euros

(11/05/2020)

Aquesta és la primera actuació dedicada als artesans i les artesanes que es durà a terme en el marc del «Mallorca reacciona», el pla de reactivació econòmica i social de la institució insular per fer front a les conseqüències derivades de la crisi sanitària de la COVID-19

El Consell de Mallorca, a través de la Direcció Insular de Comerç i Artesania, ha convocat dues línies de subvencions per un total de 397.000 euros per tal de fomentar l’artesania de l’illa i millorar-ne la competitivitat. Els destinataris són empreses i persones autònomes o assalariades que enquadrin la seva activitat econòmica dins el sector de l’economia de Mallorca. Així mateix, es contemplen ajuts també per a associacions.

Aquesta és la primera actuació dedicada als artesans i les artesanes que es durà a terme en el marc del «Mallorca reacciona», el pla de reactivació econòmica i social de la institució insular per fer front a les conseqüències derivades de la crisi sanitària de la COVID-19.

El conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, destaca «l’aposta del Consell a favor del producte de Mallorca» en aquest pla de reactivació. Per això, explica, «destinam uns 50.000 euros més a subvencionar l’artesania respecte l’any passat. Gràcies a aquests ajuts, el sector es pot modernitzar, promocionar els seus productes i els professionals poden assistir a actes o trobades fora de l’illa. Es tracta d’actuar a favor de la competitivitat de les iniciatives empresarials del sector i, crec que també s’ha de tenir en compte, al final contribuïm a preservar el nostre patrimoni».

 

Objectiu i pressupost de cada convocatòria

Per una banda, es destinen 155.000 euros al foment de l’activitat artesanal. Amb aquests ajuts (130.000 euros per a empreses i 25.000 per a associacions) es pretén incentivar la formació, la comercialització de productes artesans, la difusió del patrimoni cultural de l’artesania i el manteniment dels oficis artesans. Es poden finançar les següents actuacions i els sol·licitants es poden beneficiar de fins a 3.000 euros.

Actuacions

Beneficiaris

Subvenció màxima

Organització d’activitats

Mercats, fires, espais de venda, exposicions, festes i jornades que promocionin els productes artesans de Mallorca

Associacions

3.000 € per projecte

Empreses, autònoms i comunitats de béns

2.000 € per projecte

Participació en fires i mercats

Assistència en qualitat d'expositor a fires o mercats d'artesania i a trobades del sector

 

Associacions

2.000 € en total

Empreses, autònoms i comunitats de béns

1.500 €

Millora de la formació professional

Organització de cursos i tallers o assistència a cursos, tallers i congressos (nacionals o internacionals)

Associacions i treballadors assalariats

3.000  € per projecte

Empreses, autònoms i comunitats de béns

3.000 € per projecte

 

Difusió dels oficis artesans

Edició de material de promoció, divulgació o publicitari, i retolació i impressió de vehicles

Associacions

1.500 €

Empreses, autònoms i comunitats de béns

2.000,00 €

 

Per altra banda, en una segona convocatòria es destinen 242.000 euros a fer inversions per a la millora de la competitivitat i la modernització del sector artesanal. Per això, es finança la compra de maquinària vinculada a l’ofici i l’adquisició de carpes; la millora dels espais de venda i mostra, de les aules de formació o dels tallers: l’adaptació de les instal·lacions artesanals a la normativa: i la creació o modificació de pàgines web.

En aquest cas, 12.000 euros de la convocatòria són per a associacions i els altres 230.000 per a empreses i autònoms.

Beneficiaris

Subvenció mínima per projecte

Subvenció màxima per projecte

Associacions

1.200 €

6.000 €

Petites i mitjanes empreses, comunitats de béns i autònoms

1.200 €

4.000 €

 

Totes  actuacions subvencionables s’han d’haver desenvolupat entre el 6 de setembre de 2019 i el 5 de setembre de 2020. El procediment per concedir les subvencions es farà per concurrència competitiva i el termini per presentar les sol·licituds es reiniciarà una vegada es decreti el final de l’estat d’alarma.

Enllaços relacionats

Tràmits i procediments relacionats